Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon érdemesebb bitcoint bányászni, vagy Kínában?

Eidenpenz József, 2018. február 02., 18:30

Kommunizmus = villamosítás + szovjethatalom, mondta egykor Lenin. Most viszont a kommunizmus + villamosítás=kriptodeviza képlet dívik. Úgy tűnik, a kommunistáknak köszönhető a világ kriptodeviza-termelésének jó része, hála a bőséges áramár-szubvencióknak. Magyarország viszont a rezsicsökkentés ellenére sincsen az élvonalban, még Európán belül sem, de azért megéri itt is bányászgatni.

A Crescent Electric Supply Company elemzése szerint, amelyet decemberben a Marketwatch is idézett, az USA tagállamainak nagy részében 3200-6300 dollár között van egy bitcoin “kibányászásának” költsége, a legolcsóbb Louisiana államban. Néhány állam, mint Hawai, ebből a sávból felfelé kilóg. (A bányászat nagy teljesítményű számítógépekkel, bonyolult matematikai feladatok megoldásával történik - a szerk.)

Az Elite Fixtures nevű cég pár napja nyilvánosságra került elemzése szerint a legolcsóbb bitcoin-bányászó ország Venezuela, itt 531 dollár körül ki lehet hozni a digitális érme egy egységét. Ez még a pénteken helyenként 7700 dollár környékére is leeső bitcoin-árfolyam mellett is bomba üzlet lenne – ha lehetne csinálni.

Hirdetés

A bitcoin-bányászat ráfordításainak 90-95 százalékát az elektromos áram ára teszi ki. Ez pedig a torzított szocialista-kommunista árrendszerű Venezuelában a legolcsóbb. Így az is érthető, hogy az ország február 20-án saját kriptodevizát tervez kibocsátani. (Az már kevésbé, hogy a bitcoint bányászókat viszont állítólag eközben lecsukják.)

Hatezres bitcoinnál nálunk is megéri?

Következik Trinidad és Tobago karib-tengeri szigetállam 1100 dollár körüli árral, ahol szintén erősen dotálják az áramot. Kanada a 26., az USA a 41. a listán átlagosan 3965, illetve 4758 dollárral, Oroszország is csak pár dollárral olcsóbb a jenkiknél. A 115-ből 90 országban tízezer dollár alatti árat hoztak ki.

Kínában, ahol állítólag a bányászat mintegy fele történt eddig, de most tiltani akarják, kedvező, 3172 dollár a költség. A teljes listát az IBTimes.com hozta le, itt Magyarország, rezsicsökkentés ide vagy oda, 5365 dollárral szerepel, valahol a középmezőnyben. Románia kissé drágább (5698), Szlovákia pedig olcsóbb (4746).

A szomszédban igazán előnyös

Európában feltűnően alacsony Ukrajna költsége (1852 dollár), valamint Belorusszia (2177) és Szerbia (3133). Nem annyira olcsó viszont Izland 4746 dollárral, amelyet korábban a klímából következő alacsony hűtési költségek és a geotemikus energia miatt emlegettek. (A nagy számítási kapacitású processzorok az áram felhasználása során nagy mennyiségű hőt termelnek.)

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>

Drága árammal a környezetért

Mianmarban és Kuvaitban nem sokkal 2000 dollár alatt, Kazahsztánban kicsivel 3000 alatt van egy bitcoin költsége, kérdés, a hatóságok hogyan kezelik a kérdést, tűrik-e a kiugró felhasználást. A csúcstartónál, Dél-Koreában viszont 26 ezer dollár felett lenne a költség, mert ott igen magas, ráadásul a mennyiséggel progresszíven emelkedő áramárakkal próbálják takarékosságra szoktatni az embereket. Érdekes, hogy a legolcsóbb Venezuela és a legdrágább Dél-Korea között durván 48-szoros a különbség.

Tarolnak a chipgyártók

Az árak alapján, legalábbis úgy 5000 dollár feletti piaci árfolyam mellett elég sok országban nagy üzlet a bitcoin bányászata. Ezért is emlegetnek sok elemzésben 5000-6000 dolláros bitcoin-árfolyamküszöböt, ami alá várhatóan nem fog lemenni.

Mindez érthetővé teszi azt is, miért készülnek gőzerővel újabb és újabb hardverek a videokártya-gyártóknál. Mint például a Samsung most bejelentett új chipjei (ezekről itt írtunk), de az AMD és az NVidia eladásai is pörögnek.

Az árfolyam tavaly őszi robbanása óta nyilván sokan állnának át erre az üzletágra, de a megfelelő készülékekre sokszor hónapokig kell várni. A kriptodeviza-bányászok pedig felvásárolják a készülékeket a gamerek (a számítógépes játékok rajongói) elől.

Magyarországnál is több áramot esznek

A Digiconomist.net statisztikái szerint éves szinten 2,3 dolláros ráfordítással a bitcoin-bányászok 8,2 milliárdos bevételre tesznek szert. Jelenleg szintén évesítve 47 terawatt/óra a teljes áramfelhasználásuk, ehhez legközelebb Irak éves áramfogyasztása áll. Összehasonlításképpen a magyarországi 2017-es villamosenergia-fogyasztás 45,1 terawatt/óra volt, ami egyébként mindenkori rekord, és 2,3 százalékkal haladta meg a 2016-ost.

Attól egyébként, hogy a bitcoin-bányászok többen vannak, a forgalomba kerülő bitcoinok mennyisége nem feltétlenül változik, vagy nem jelentős mértékben, ez más paraméterektől is függ. Az új bitcoinok keletkezési sebessége, ha nem is állandó, viszonylag stabil, az utolsókat a becslések szerint 2025-2030 körül bányászhatják majd ki.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?