Hirdetés
Hirdetés

Bitcoinbányász szerkezetet dob piacra a Samsung

2018. február 01., 14:40

A jónevű óriáscég bejelentette, hogy olyan chipeket fog gyártani, amelyek kifejezetten a kriptodevizák előállítására alkalmasak. A befektetők rögtön reménykedni kezdtek, hogy ha a Samsung ilyet csinál, akkor biztos nem esnek majd az árak. A bitcoin ennek ellenére esett ma, sőt, kritikus szint alá került az ár.

A Samsung közzétette negyedéves eredményét, ennek keretében jelezte, hogy speciális chipeket fog gyártani. Részleteket nem közöltek az eszközről, de egy, a BBC által idézett koreai újság szerint olyan chipről van szó, ami kifejezetten egy feladat elvégzésére alkalmas – ami ebben az esetben a kriptodeviza bányászat – általános számítógépes felhasználásra azonban nem felel meg.

Rugalmasság

A kriptodeviza tulajdonosok lelkesek, mert arra gondolnak, hogy ha a Samsung ilyenek gyártásába kezd, akkor biztos tud valamit, amit más nem, például azt, hogy sokáig virágzó üzletág lesz még a kriptodeviza bányászat. Ezzel szemben csak arról van szó, hogy a tavalyi árfolyamemelkedés után úgy megnőtt a tevékenység volumene, hogy a hozzá szükséges videokártyák ára az égbe szökött. Az új csip pedig pont arra lesz alkalmas, hogy ezeket helyettesítse, így most megéri ilyet gyártani, és jó áron eladni.

Hirdetés

Hogy aztán csak pár hónapig lesz majd kereslet rá, vagy sok évig, azt nyilván senki nem tudja, a Samsungnál azonban feltehetően kiszámolták, hogy a fejlesztés költsége hamar bejön, kiindulva a jelenlegi keresletből, utána pedig megy, ameddig megy a bolt. A Samsung sikerének egyik titka eleve az a rugalmasság és gyorsaság, amivel a piaci igényekre reagálni tud.

Piacelső lett

A cég egyébként tavaly évvégén a világ legnagyobb chipgyártója lett, így átvette az Intelről az első helyet. A félvezetőgyártásból származó árbevétel 69,6 milliárd dollár lett, míg az Intelnél ugyanez az adat 62,8 milliárd, igaz, hogy ez részben a dél-koreai valuta dollárhoz képesti felértékelődésnek is köszönhető. Az Intel 1992 óta tartotta az elsőséget, negyed századon át.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Piaci helyzet

A kriptodeviza piac ma mindenesetre gyengül, a legnagyobb versenyző, a bitcoin épp kritikus szintet lépett át, 10 ezer dollár alá esett. Az ár decemberben, a legnagyobb mánia idején 20 ezer dollárig szaladt fel, így most már kevesebb, mint felét éri akkori csúcsának. Persze hozzá kell tenni, hogy egy évvel ezelőtt még csak ezer dollár volt az ár, ahhoz képest ez csak egy korrekció. Hogy láttuk-e a tetőt hosszú időre, esetleg örökre, azt még nehéz eldönteni, viszont van egy tényező, ami egyre nagyobb szerepet kap: most már rengeteg kriptodeviza van.

Ezek piacának összességét teljes kapitalizációjukkal szokták mérni, ami most 480 milliárd dollár. Az adat 800 milliárd dollár fölött tetőzött január elején, azaz később, mint a bitcoin. Ebből az adódik, hogy a bitcoin súlya csökkent a kriptodevizák összességén belül, most 33 százalék. Ez az adat 2013-ban még 90 százalék fölött volt, majd tavaly nyáron esett egyszer 40 százalékra, amikor a bitcoin emelkedés nyomán gombamód szaporodni kezdtek a kriptodevizák. A bitcoin árának tetőzésekor átmenetileg 60 százalék lett a súlya, azóta viszont folyamatosan zsugorodik. Kétségtelen, hogy az újabb és újabb kriptodevizák, köztük egész vicces nevűek is, komoly kihívást jelentenek a bitcoinnak, sőt egymásnak is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?