Hirdetés
Hirdetés

Őrült vicces neveket adtak némelyik kriptovalutának - még a NAV-ot is belekeverték

Fellegi Tamás, 2018. január 17., 14:52
Cimkék
bitcoin
, kriptodeviza

Az elmúlt hetekben a bitcoin ralija után sorra emelkedésnek indultak a kriptovaluták árfolyamai, és a piac döbbenten észlelte, hogy már ezernél is több van belőlük. Boldog-boldogtalan létrehoz egyet, ha megvan hozzá az informatikai háttere, persze nevet is kell nekik adni, és van, aki igen szellemesen, sőt szarkasztikusan válasz nevet.

Egy volt, sok lett

Kezdetben volt a bitcoin: akkor úgy tűnt, egy ilyen van, és abból is véges mennyiség, tehát megvan a garantáltan felértékelődő termék. A kérdés persze sokakban felmerült, hogy jó, véges a mennyiség, de nem lehet-e egy másik ilyet létrehozni? Vagy akár másik százat, esetleg bármennyit?

Nos, azóta ez a feltevés be is igazolódott: létrehoztak néhányat, amely még komolyabbnak tűnik, leginkább azért, mert valami speciálisnak tűnő darabról van szó, de utána, látván, hogy mindegyiknek lesz értéke amikor mániává alakul az iparág, szaporodni kezdtek ezek az instrumentumok. Logikus is: egyszerűbb, mint bármilyen vállalkozást elindítani: létre kell hozni, szét kell kürtölni az interneten, hogy ez is egy digitális valuta, és ha valaki venni kezdi, már megérte.

Hirdetés

A legjobb névek

Vannak, akik poénból hoznak létre ilyet, mint például az internetes mém alapján megvalósított Dogecoin, aminek aztán elképesztő értéke lett, és ha jobban megnézzük az elnevezéseket, bizony más is akadt, aki poénra veszi a dolgot, pontosabban görbe tükröt állít a kriptodeviza mánia elé. A legjobbnak a Ponzi Coin-t találtuk, melynek neve maga pilótajátékot jelent (angolul leginkább Ponzi-scheme a pilótajáték neve). Nem kertel a létrehozó, erről van szó, még csak félre sem vezet senkit.

Hasonlóan szenzációs a Roulette token valamint a Monaco elnevezés, utalván a kaszinóra. Ki ezt a tokent megveszed, nagyot nyerhetsz, de el is bukhatod mindened, talán még izgalmasabb is, mint Las Vegas vagy az igazi Monte Carlo. Van egy, amely Bubble, azaz buborék néven fut, ez a név is felér egy kiadós kockázatfeltáró nyilatkozattal. A Fuck Token-t talán nem kell magyaráznunk, nehéz is lenne lapunkhoz méltó fordítást találni rá, az ötlet azonban nem rossz: biztos van, aki vesz belőle, hogy eldicsekedhessen vele, hogy ő milyen instrumentumot birtokol.

A Trollcoin is szellemesnek tűnik, de ami még nagyon jópofa, az a WeAreSaloshi, vagyis mi vagyunk Saloshi, utalva a bitcoin feltalálójára, akiről igazából senki nem tudja, kicsoda, de hát mégiscsak ő kezdte ezt az egészet. A Madcoin és az Insane Coin ugyancsak találó nevek: őrült, abnormális pénz, igencsak kifejező. Viccesnek mondható a President Trump és a Macron nevezetű kriptodeviza, nem lepődnénk meg, ha kisebb országok vezetőiről is elneveznének egyet-egyet.

Hazai vonatkozás

A NAV coin azért megmosolyogtató, mert ha véletlenül egy tréfáskedvű magyar a létrehozó, tudjuk, mire gondolt: célzott az adóhivatalra, amely egyébként se nem látja ezeket az eszközöket, se nem tudja értékelni őket, hisz nem jogalanyai semmilyen törvénynek (a legtöbb országban). Az Opus nevezetűn ugyancsak hazai vonatkozása miatt mosolygunk: az Opus részvényen lehetett 20-30-szoros, sőt az abszolút mélyponttól százszoros pénz keresni.

És akik az égbe törnek

Végül nézzünk pár olyan példát, ahol a névadó az árfolyam emelkedést szerette volna elősegíteni az elnevezéssel. Itt van mindjárt a Stellar, azaz csillagászati, vagy a Skycoin, mondhatni az égig érő érme, esetleg a Nolimit Coin, vagyis aminek nincsen határa, esetleg a Soarcoin, vagyis emelkedő érme. Van emellett olyan is, aki a bitcoint próbálja másolni, egy kis eltéréssel, hátha ettől ráharapnak a vevők, esetleg megveszik tévedésből: Bytecoin.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?