Hirdetés
Hirdetés

Poénból csináltak egy kriptovalutát, most őrülten sokat ér

Fellegi Tamás, 2018. január 05., 20:00

A bitcoin mintájára számtalan kriptodevizának, avagy digitális valutának nevezett eszközt hoztak létre, némelyiket kifejezetten valamilyen gyakorlati a céllal, a többit csak azért, mert el lehet adni, hisz most mindent vesznek, amire rámondják, hogy digitális valuta. Van egy, amit egy internetes mém paródiájaként hoztak létre, az is vagyont ér.

A bitcoin sikere nyomán gombamód kezdtek szaporodni a kriptodevizák, és összértékük már most is ijesztő szám, a világ legnagyobb tőzsdei társaságának (Apple) az értékét közelíti, miközben tényleges, belső értékük nem tudjuk, van-e. Azonban a közönség, ha emelkedő árfolyamokat lát, és hozzá egy félig hihető történetet hall, rohan megvenni a szárnyaló árú eszközöket, hisz sokan keresni akarnak rajta.

Megdőlt érv

Az eredeti érv, hogy a kriptovaluták nem inlálódhatnak, már megdőlt, hisz egy adott fajtából ugyan véges darabszám van, de az újabb és újabb létrehozható típusok száma úgy tűnik, határtalan. Ez azonban a közönséget még nem zavarja, most azokat akarják megvenni, melyek ára nominálisan nem magas (néhány dollár), a bitcoin már nem szimpatikus, hisz akár ezer dollárért is kevesebb, mint egytized darabot lehet belőle kapni.

Hirdetés

A poén-valuta

A sok kriptovaluta között van egy érdekesség: egy internetes mém alapján hozták létre még 2013-ban, merő poénból, és elnevezték a mém alapján dogecoin-nak. Ez volt az első bitcoin-láz ideje, volt is egy kis emelkedés a dogecoin esetében is, de aztán évekig nem történt semmi. Tavaly azonban a felfutó bitcoin nyomában megmozdult a poén-deviza, és hasonlóan  többihez hirtelen a sokszorosára emelkedett az árfolyama.

A dogecoin ugyanúgy bányászható, mint a bitcoin, csak nem 20 millió van belőle elméletileg, hanem 100 milliárdot lehet előállítani. Ennek megfelelően az árat először tízezred dollárban, azaz század centben számolták, és a 2013 végére az összes mennyiség 7 százalékát bányászták ki, így már akkor másfél millió dollárt ért az egész, ami igen szép eredmény. Gondoljunk bele, évközben kitalálunk egy vállalkozást, nem is kell hozzá túl sok erőforrás, és év végén már 400 millió forintot ér az egész.

Árrobbanás

Most azonban eljött az őrület ideje: az árfolyam már egy cent fölött van, vagyis a 2013-as érték százszorosa, miközben az „érmék” jelentős hányadát kibányászták közben, így most az összes dogecoin együttes értéke 1 milliárd dollár fölött van. A kriptodeviza megalkotója ráadásul figyelmeztetett, hogy enyhén túlértékelt lehet az eszköz, hisz két éve még szoftvert sem frissítettek, igaz, hogy az illető 2015-ben kilépett a vállalkozásból, ezt most feltehetően bánja.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy egy óriásira fújt lufiról van szó ezekben az eszközökben, amely persze nem tudjuk, mekkora lesz, mielőtt kipukkad. A bitcoinon kívüli kriptodevizáknak van még egy érdekessége: kevés helyen lehet kereskedni velük, nagyok a tranzakciós költségek, ezért szinte csak úgy van értelme, ha valaki bitcoint cserél egy ilyenre, és amikor eladja, bitcoinra cseréli vissza. Így sokszor az árfolyamot is bitcoinban adják meg, a gyakorlatban létrejött egy olyan piac, ahol a bitcoin az elszámolási eszköz, a többi kriptodeviza maga a befektetési termék.

(Fotó: Zazzle.com)
(Fotó: Zazzle.com)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Szakértők szerint idén akár az elmúlt évek legnagyobb árvizére számíthatunk, a rekordmennyiségben felhalmozódott hó és az enyhe időjárás miatt felgyorsult olvadás következtében. Bár a szakértők óvatos feltételezésekbe bocsátkoznak csak, a biztosítók figyelmeztetik a lakosságot: érdemes még most átnézni és frissíteni a biztosítást, hogy badott esetben garantáltan fizessen a biztosító.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?