Hirdetés

Nem szűnik a nyomás a forinton, 338 lesz a teteje vagy 340?

Eidenpenz József, 2020. január 20., 11:18

A forint történelmi mélypontját teszteli, fillérekre van az eddigi rekordtól. A brókercégek inkább a gyengülő trend folytatását valószínűsítik. Az OTP végre életjeleket mutat. A részvénypiacok eléggé csendesek, de a héten még nagy események készülnek.

Pénteken új csúcsot ért el az amerikai részvénypiac, a tőzsdeindexek 0,2-0,3 százalékkal emelkedtek. Ma Európában szomorkás a hangulat, a Stoxx 600 index 0,2 százalékos mínuszban van. Ázsiában vegyes a kép, a kínai és a japán tőzsde felfelé, a hongkongi vagy az indiai lefelé mozdult el.

Itthon a BUX index nulla körül ingadozik egy szűk sávban. Ma az OTP a vezető papír, egy százalékos pluszban mozog, míg a Richter süllyed és a Mol kissé emelkedik. Igaz, az OTP mostanában sokáig alulteljesítő volt.

Hirdetés

A piacok inkább csendesek, kivárósak, már csak azért is, mert Amerika – Martin Luther King napja miatt – ma zárva lesz. De a héten még nagy események várhatók. A forint gyenge, az euró ára már 336,90 forintnál jár, fillérekkel marad el az eddigi, 337,30 körüli rekordtól. Szerepet játszhat ebben, hogy az MNB egyik vezetője szerint “teljesen normális” a jelenlegi árfolyammozgás.

“Nem szűnik a nyomás a forintról”

Ezzel a címmel küldte ma az Erste Befektetési Zrt. egyik hírlevelét. Emlékeztetnek rá, hogy újabb komoly gyengülést mutatott a forint a múlt héten. Pénteken 334,5 forint közeléből egészen 336 forint fölé emelkedett az EUR/HUF árfolyam. “Ezzel a hazai fizetőeszköz ismét a történelmi csúcsok közelében tartózkodik, a rendkívül alacsony reálkamat miatt pedig továbbra is nyomás alatt maradhat” – teszik hozzá.

A brókercég reggeli kommentárja szerint pedig “Ha gyengülési verseny, akkor a forint a nyerő a régióban. Ugyanis a többi régiós deviza inkább csak oldalazik mostanában, miközben a forint rekord sebességgel gyengül. Ebben valószínűleg két dolognak van komolyabb szerepe.”

Euró/forint (Tradingview.com)
Euró/forint (Tradingview.com)

Az egyik, hogy a bankközi likviditás viszonylag magasan, ezer milliárd forinton áll. A másik, hogy “az effektív kamatráta” relatíve alacsony a régió országaihoz képest, miközben az infláció nem csak itthon, de mindenhol növekedésnek indult. A brókercég szerint így a magyar inflációs cél is veszélybe kerülhet.

338, vagy 340 lesz a teteje?

Az EUR/HUF keresztárfolyam egy enyhén emelkedő trendcsatornában mozog már jó ideje. “Ha az árfolyam a csatornában marad, akkor nagyjából 338 forint lehet a lokális maximum a jelenlegi mozgásban” – jósolják az Ersténél.

Új mélypontra kerülhet a forint az euróval szemben az Equilor Befektetési Zrt. szerint is. “A technikai kép alapján jó esély van egy új csúcs beállítására 337 felett.” Az RSI indikátor még nem jelez túlvettséget, a trend pedig erős. “Amennyiben a korábbi tető áttörésre kerül, 340-nél adódhat a következő, inkább lélektanilag fontos szint” – írják.

EKB-döntés, Davosi csúcs, ZEW-index

A héten az EKB kamatdöntése lesz fontosabb makrogazdasági esemény a KBC Equitas szerint. Emellett beszerzési menedzserindexek érkeznek Németországra, az Eurózónára és Amerikára. A ZEW hangulatindex az Eurózóna és Németország gazdasági helyzetét vetíti előre. Kedden veszi kezdetét az évente Davos-ban megrendezett World Economic Forum, ahol a világ vezetői összegyűlnek. A fő téma a fenntarthatóság lesz. Az IMF ma teszi közzé világgazdasági kilátásainak friss változatát – írták.

Fókuszban Líbia és az olaj

Az olaj most ugyan nyugodt, de csütörtökön és pénteken nagyot ment. Bármikor újra meglódulhat, miután két OPEC-ország is ellátási problémát jelentett. Líbiában Khalifa Haftar parancsnok blokkolta az exportot az ellenőrzése alatt álló kikötőkben, a National Oil Corp. vis maiort hirdetett – írta a Bloomberg. Ez lehetővé teszi Líbia számára a szállítási szerződések jogszerű felfüggesztését.

Irak pedig vasárnap ideiglenesen leállította az egyik olajmezőn végzett munkákat a széles körű tüntetések miatt. Egy második termelési helyszín is veszélyben van.

Líbiáról írtunk a hétvégén két cikkünkben is:

Izzik a levegő, a törökök támogatásának 75 százalékát törölték

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?