Hirdetés
Hirdetés

Nemsokára már csak turistalátványosságnak maradnak meg a bankfiókok?

Eidenpenz József, 2018. május 24., 06:06

Bár sokan csak rövid távú meggazdagodásra törekszenek, számos vállalkozás komoly hosszú távú üzleteket épít a kriptodeviza-szektorban. A bankok rugalmatlanok, a nemzetközi átutalások lassúak és drágák, alkalmazkodniuk kellene. A kripto-hívők szerint úgy járhatnak, mint a dinoszauruszok, amelyek utódait ma kicsiben, például csirkék formájában ismerjük.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Egy éve annak, amikor a bitcoin árfolyama átlépte a 2000 dollárt, de vele együtt egy csomó más kriptodeviza is addigi mindenkori maximumára érkezett. Ma meg sokan sírnak, hogy 8000 dollár alá esett Csabai Csaba, az Inlock vezérigazgatója, a Variance blog szerzője szerint, aki a Blockchaineum konferencián beszélt.

Már egy éve voltak, akik azt gyanították, hogy intézményi befektetők léptek be a piacra. Azóta is újra és újra téma, hogy egyre nagyobb szereplők, fintech-vállalkozások, nagyvállalatok teszik le a voksukat a technológia mellett.

Hirdetés

Korábban a kriptodevizák sokak számára csak játékként funkcionáltak. A szereplők nagy része ma főleg rövid távú meggazdagodásra törekszik a kriptopénzekkel, de sok vállalkozás már komoly üzleti modellt épít rájuk, itt Magyarországon is.

Pénz, amit alig lehet elkölteni

Sokszor hasonlítják a kriptodevizák világát az egykori internet-forradalomhoz, ami nagyon jó példa – mondta az előadó. De van egy adaptációs paradoxon, ami azt jelenti, hogy megvan ugyan a kriptodevizák “adaptációs layere” (kb. infrastruktúrája, kezelőfelülete), de alig lehet az eszközöket elkölteni.

Nincs megfelelő szabályozás, probléma a skálázhatóság (szűk keresztmetszetek vannak például a bitcoin tranzakciós rendszerében), kevés helyen fogadnak el kriptodevizát a gazdaságban (hiányzik a “spendability”).

Magas adók, költségek

De nemcsak nehéz elkölteni a kriptodevizákat, sokan nem is akarják, ülnek raja, megtakarítják. (“HODL-olják”, tartogatják, a “hold” szóból.) A jog ezeket az eszközöket nem kezeli pénzként, jó esetben valamiféle értékpapírként tekintenek rájuk, és magas adókulcsot vetnek ki (Magyarországon ez 32-34 százalék a szakember szerint).

Magasak az ATM-ek és a kriptodeviza-tőzsdék költségei is. Még a Blockchaineum-konferencia büféjében sem fogadják el.

40 százalék nem mozdul

Ma gyakran ezer dollárt is ugrál a bitcoin-árfolyam egyik napról a másikra, hol jó és rossz hírek nyomán, hol pedig mert az Mt. Gox felszámolója eladott egy nagyobb mennyiséget. Ez ma már teljesen megszokottá vált.

A 17 millió eddig létrehozott bitcoin 40 százaléka ugyanakkor nem mozdult meg az utóbbi egy évben, változatlanul ugyanazon a számlán van. Pedig ez az egy év nem éppen a nyugalomról szólt. A tavaly decemberi árfolyamcsúcs jó alkalom lett volna a mozgatásra, de sokan akkor sem léptek, tovább várják a csodát. Logikus lenne az is, hogy ne tartsunk mindent bitcoinban, szórjuk szét különböző kriptopénzek között.

Kriptodevizára hitelt?

Csabai Csaba cége az elköltési probléma megoldására kriptodeviza-biztosíték mellett nyújtott hitelek nyújtásán dolgozik. Itt is problémás a nagy volatilitás, ezért a hitelnél margint (likvidálási limitet) kell meghatározni.

Így ez inkább csak rövid távú likviditási problémák megoldására alkalmas. A módszer másik előnye, hogy az eladástól eltérően ilyenkor nem kell adózni az elért nyereség után, hiszen olyan nem is keletkezik.

Bűnözők pénze?

A cég saját bevallása szerint jól áll a rendszer kidolgozásával, augusztusban indul a tőkebevonási folyamat (a white list), szeptemberben pedig a token-eladás (token sale) és maga a működő termék.

Ha egy cég kriptodevizákkal foglalkozik, jelenleg esélye sincs bankszámlát nyitni. A banki ügyintézők megpróbálják lebeszélni az ügyfeleket, hogy kriptodevizákra költsenek. “Azt bűnözők használják” – mondják sokszor az embereknek Debreczeni Barnabás, a Shinrai vezérigazgatója szerint.

Valósággal üldözik a bankok

A bűnözők szerinte használnak bitcoint, de cipőt is húznak, vizet is isznak, sőt előfordulhat, hogy forinttal is fizetnek. Mégsem tiltják be az összes felsorolt eszközt. Ugyanakkor a bankrendszerben előfordul, hogy nemzetközi átutalás soha nem érkezik meg, vagy leáll a netbank. A bank nem elérhető, vagy hárít és mellébeszél.

Előfordul, hogy a bank minden indoklás nélkül mond fel egy számlát, és még a papírmunkát is az ügyféllel végezteti el. Akkor is, ha az adott cég minden jogszabályt betartva működik. Külföldi példákat is említett, ahol pusztán tájékozatlanságból több éve szabályosan működő cégek, például kriptodeviza-kereskedési platformok számláit zárják be átvilágítási veszélyekre hivatkozva.

Maffiának igen, kriptovállakozónak nem?

Észtországban már létezik hivatalos kripto-licensz, engedélyt lehet szerezni a működésre a szabályozó hatóságtól. Ennek ellenére nem tudnak a cégek észt bankszámlát nyitni, külföldön kell próbálkozniuk. Eközben a kripto-ellenes bankok óriási mennyiségben mossák a pénzt a mexikói drogkartellnek, majd röhögve kifizetik az ezért kiszabott büntetést – állítja a szakember.

Turistalátványossággá váló bankok

A kriptotőzsdéknek szükségük van bankszámlákra, a banki kapcsolatok megszüntetésével így a kriptodeviza-szektort igyekeznek megfojtani, mert sérti az üzleti érdekeiket. Ezt tapasztaljuk már nyolc éve – mondta a Mr. Coin nevű hazai kriptováltót is üzemeltető cég vezetője.

A szektor ennek ellenére elképesztő ütemben fejlődik, fénysebességgel épül a világ új pénzügyi infrastruktúrája. A bankolás lassan egy mobilalkalmazássá zsugorodik.

A világ leglassabb elektronjai

Az idősebb generáció talán mér nem fog a régiről az újra váltani, de a gyerekek már az új világban fognak felnőni. Turistalátványossággá válnak, megszűnnek a bankfiókok, akár a faxkészülékek.

MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

Az Amazon ma már gyorsabban küldi ide a csomagot, mint ahogy a pénz a bankon keresztül kiér. A bankok feltalálták a világ leglassabb elektronját – szapulta tovább a hagyományos pénzügyi rendszert a kriptoszakember.

Tömeges pályaelhagyók

A bankoknál a belépési küszöb a szabályozáson keresztül igen magas, az új belépőket, konkurenseket szerinte ezzel tartják távol a piactól. A kriptodevizáknál azonban ilyen nincsen, a vállalkozások kicsiben is kezdhetik. Ma tömegesen lépnek ki a jó szakemberek a bankszektorból, hogy pénzügyi startupokhoz, fintech-cégekhez, kriptodeviza-cégekhez csatlakozzanak.

A lovas kocsi esete

Egy napon a régi pénzügyi rendszernek nagyobb szüksége lesz a kriptókra, mint a kriptóknak ránk, de abban nem lesz sok köszönet – állítja Debreczeni. Tönkre fognak menni, mint egykor a lovas kocsival foglalkozók. Példaként említette a Deutsche Bankot, amely óriási méretével, közel százezer dolgozójával kevesebb, mint 200 millió dolláros nyereséget ért el. (Pár órával később a Deutsche Bank minden tizedik dolgozójának leépítését jelentette be – a szerk.)

A verseny a pénzügyi szektorban óriási, és nagyon gyors a fejlődés. Egyes USA-tagállamokban már a kriptodevizás adófizetésen vagy a közüzemi számlák ellenértékének ilyen módon történő elfogadásán dolgoznak.

Dinoszaurusztól a csirkéig

A hagyományos pénzügyi rendszernek is alkalmazkodnia kell. “A banki dinoszauruszok nem fognak kihalni, csak csirkévé zsugorodnak, ahogy ez történt az igazi dinoszauruszokkal is. Amelyek utódait ma csirkék formájában minden nap esszük” – mondja az erős kijelentéseiről is ismert Debreczeni.

A blokklánc-piac értéke 2030-ban 3100 milliárd dollár is lehet – mondta Nicolas Bürer, a Digitalschwitzerland ügyvezetője. Svájc szerinte a digitális innováció úttörője, világelső ezen a területen. Tavaly Svájcban számos ICO-t hajtottak végre, a világ legnagyobb ICO-i közül jó néhány itt zajlott.

A svájci kripto-völgy

Svájcban a jogszabályok erősen kedveznek az innovációknak, a blokkláncnak, a kriptodevizáknak és az ICO-knak is. Ez nagyban hozzájárul, hogy a svájci “kripto-völgy” szabályozási szempontból világelső lett.

Itt a legkedvezőbbek a szabályozási feltételek az egész világon, a második helyen holtversenyben Szingapúr és Hong Kong. A harmadik az USA, majd Dél-Korea, Japán jön, és csak az után az EU, a nyomában Oroszországgal. A tízes toplistát Venezuela és Kína zárja.

Ha piszkos bitcoinhoz értél, kezdhetsz aggódni - tudósítottunk tegnap is a konferenciáról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?