7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bár sokan csak rövid távú meggazdagodásra törekszenek, számos vállalkozás komoly hosszú távú üzleteket épít a kriptodeviza-szektorban. A bankok rugalmatlanok, a nemzetközi átutalások lassúak és drágák, alkalmazkodniuk kellene. A kripto-hívők szerint úgy járhatnak, mint a dinoszauruszok, amelyek utódait ma kicsiben, például csirkék formájában ismerjük.
(Fotó: Eidenpenz József)

Egy éve annak, amikor a bitcoin árfolyama átlépte a 2000 dollárt, de vele együtt egy csomó más kriptodeviza is addigi mindenkori maximumára érkezett. Ma meg sokan sírnak, hogy 8000 dollár alá esett Csabai Csaba, az Inlock vezérigazgatója, a Variance blog szerzője szerint, aki a Blockchaineum konferencián beszélt.

Már egy éve voltak, akik azt gyanították, hogy intézményi befektetők léptek be a piacra. Azóta is újra és újra téma, hogy egyre nagyobb szereplők, fintech-vállalkozások, nagyvállalatok teszik le a voksukat a technológia mellett.

Korábban a kriptodevizák sokak számára csak játékként funkcionáltak. A szereplők nagy része ma főleg rövid távú meggazdagodásra törekszik a kriptopénzekkel, de sok vállalkozás már komoly üzleti modellt épít rájuk, itt Magyarországon is.

Pénz, amit alig lehet elkölteni

Sokszor hasonlítják a kriptodevizák világát az egykori internet-forradalomhoz, ami nagyon jó példa – mondta az előadó. De van egy adaptációs paradoxon, ami azt jelenti, hogy megvan ugyan a kriptodevizák “adaptációs layere” (kb. infrastruktúrája, kezelőfelülete), de alig lehet az eszközöket elkölteni.

Nincs megfelelő szabályozás, probléma a skálázhatóság (szűk keresztmetszetek vannak például a bitcoin tranzakciós rendszerében), kevés helyen fogadnak el kriptodevizát a gazdaságban (hiányzik a “spendability”).

Magas adók, költségek

De nemcsak nehéz elkölteni a kriptodevizákat, sokan nem is akarják, ülnek raja, megtakarítják. (“HODL-olják”, tartogatják, a “hold” szóból.) A jog ezeket az eszközöket nem kezeli pénzként, jó esetben valamiféle értékpapírként tekintenek rájuk, és magas adókulcsot vetnek ki (Magyarországon ez 32-34 százalék a szakember szerint).

Magasak az ATM-ek és a kriptodeviza-tőzsdék költségei is. Még a Blockchaineum-konferencia büféjében sem fogadják el.

40 százalék nem mozdul

Ma gyakran ezer dollárt is ugrál a bitcoin-árfolyam egyik napról a másikra, hol jó és rossz hírek nyomán, hol pedig mert az Mt. Gox felszámolója eladott egy nagyobb mennyiséget. Ez ma már teljesen megszokottá vált.

A 17 millió eddig létrehozott bitcoin 40 százaléka ugyanakkor nem mozdult meg az utóbbi egy évben, változatlanul ugyanazon a számlán van. Pedig ez az egy év nem éppen a nyugalomról szólt. A tavaly decemberi árfolyamcsúcs jó alkalom lett volna a mozgatásra, de sokan akkor sem léptek, tovább várják a csodát. Logikus lenne az is, hogy ne tartsunk mindent bitcoinban, szórjuk szét különböző kriptopénzek között.

Kriptodevizára hitelt?

Csabai Csaba cége az elköltési probléma megoldására kriptodeviza-biztosíték mellett nyújtott hitelek nyújtásán dolgozik. Itt is problémás a nagy volatilitás, ezért a hitelnél margint (likvidálási limitet) kell meghatározni.

Így ez inkább csak rövid távú likviditási problémák megoldására alkalmas. A módszer másik előnye, hogy az eladástól eltérően ilyenkor nem kell adózni az elért nyereség után, hiszen olyan nem is keletkezik.

Bűnözők pénze?

A cég saját bevallása szerint jól áll a rendszer kidolgozásával, augusztusban indul a tőkebevonási folyamat (a white list), szeptemberben pedig a token-eladás (token sale) és maga a működő termék.

Ha egy cég kriptodevizákkal foglalkozik, jelenleg esélye sincs bankszámlát nyitni. A banki ügyintézők megpróbálják lebeszélni az ügyfeleket, hogy kriptodevizákra költsenek. “Azt bűnözők használják” – mondják sokszor az embereknek Debreczeni Barnabás, a Shinrai vezérigazgatója szerint.

Valósággal üldözik a bankok

A bűnözők szerinte használnak bitcoint, de cipőt is húznak, vizet is isznak, sőt előfordulhat, hogy forinttal is fizetnek. Mégsem tiltják be az összes felsorolt eszközt. Ugyanakkor a bankrendszerben előfordul, hogy nemzetközi átutalás soha nem érkezik meg, vagy leáll a netbank. A bank nem elérhető, vagy hárít és mellébeszél.

Előfordul, hogy a bank minden indoklás nélkül mond fel egy számlát, és még a papírmunkát is az ügyféllel végezteti el. Akkor is, ha az adott cég minden jogszabályt betartva működik. Külföldi példákat is említett, ahol pusztán tájékozatlanságból több éve szabályosan működő cégek, például kriptodeviza-kereskedési platformok számláit zárják be átvilágítási veszélyekre hivatkozva.

Maffiának igen, kriptovállakozónak nem?

Észtországban már létezik hivatalos kripto-licensz, engedélyt lehet szerezni a működésre a szabályozó hatóságtól. Ennek ellenére nem tudnak a cégek észt bankszámlát nyitni, külföldön kell próbálkozniuk. Eközben a kripto-ellenes bankok óriási mennyiségben mossák a pénzt a mexikói drogkartellnek, majd röhögve kifizetik az ezért kiszabott büntetést – állítja a szakember.

Turistalátványossággá váló bankok

A kriptotőzsdéknek szükségük van bankszámlákra, a banki kapcsolatok megszüntetésével így a kriptodeviza-szektort igyekeznek megfojtani, mert sérti az üzleti érdekeiket. Ezt tapasztaljuk már nyolc éve – mondta a Mr. Coin nevű hazai kriptováltót is üzemeltető cég vezetője.

A szektor ennek ellenére elképesztő ütemben fejlődik, fénysebességgel épül a világ új pénzügyi infrastruktúrája. A bankolás lassan egy mobilalkalmazássá zsugorodik.

A világ leglassabb elektronjai

Az idősebb generáció talán mér nem fog a régiről az újra váltani, de a gyerekek már az új világban fognak felnőni. Turistalátványossággá válnak, megszűnnek a bankfiókok, akár a faxkészülékek.

MTI Fotó: Marjai János

Az Amazon ma már gyorsabban küldi ide a csomagot, mint ahogy a pénz a bankon keresztül kiér. A bankok feltalálták a világ leglassabb elektronját – szapulta tovább a hagyományos pénzügyi rendszert a kriptoszakember.

Tömeges pályaelhagyók

A bankoknál a belépési küszöb a szabályozáson keresztül igen magas, az új belépőket, konkurenseket szerinte ezzel tartják távol a piactól. A kriptodevizáknál azonban ilyen nincsen, a vállalkozások kicsiben is kezdhetik. Ma tömegesen lépnek ki a jó szakemberek a bankszektorból, hogy pénzügyi startupokhoz, fintech-cégekhez, kriptodeviza-cégekhez csatlakozzanak.

A lovas kocsi esete

Egy napon a régi pénzügyi rendszernek nagyobb szüksége lesz a kriptókra, mint a kriptóknak ránk, de abban nem lesz sok köszönet – állítja Debreczeni. Tönkre fognak menni, mint egykor a lovas kocsival foglalkozók. Példaként említette a Deutsche Bankot, amely óriási méretével, közel százezer dolgozójával kevesebb, mint 200 millió dolláros nyereséget ért el. (Pár órával később a Deutsche Bank minden tizedik dolgozójának leépítését jelentette be – a szerk.)

A verseny a pénzügyi szektorban óriási, és nagyon gyors a fejlődés. Egyes USA-tagállamokban már a kriptodevizás adófizetésen vagy a közüzemi számlák ellenértékének ilyen módon történő elfogadásán dolgoznak.

Dinoszaurusztól a csirkéig

A hagyományos pénzügyi rendszernek is alkalmazkodnia kell. “A banki dinoszauruszok nem fognak kihalni, csak csirkévé zsugorodnak, ahogy ez történt az igazi dinoszauruszokkal is. Amelyek utódait ma csirkék formájában minden nap esszük” – mondja az erős kijelentéseiről is ismert Debreczeni.

A blokklánc-piac értéke 2030-ban 3100 milliárd dollár is lehet – mondta Nicolas Bürer, a Digitalschwitzerland ügyvezetője. Svájc szerinte a digitális innováció úttörője, világelső ezen a területen. Tavaly Svájcban számos ICO-t hajtottak végre, a világ legnagyobb ICO-i közül jó néhány itt zajlott.

A svájci kripto-völgy

Svájcban a jogszabályok erősen kedveznek az innovációknak, a blokkláncnak, a kriptodevizáknak és az ICO-knak is. Ez nagyban hozzájárul, hogy a svájci “kripto-völgy” szabályozási szempontból világelső lett.

Itt a legkedvezőbbek a szabályozási feltételek az egész világon, a második helyen holtversenyben Szingapúr és Hong Kong. A harmadik az USA, majd Dél-Korea, Japán jön, és csak az után az EU, a nyomában Oroszországgal. A tízes toplistát Venezuela és Kína zárja.

Ha piszkos bitcoinhoz értél, kezdhetsz aggódni - tudósítottunk tegnap is a konferenciáról.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG