Hirdetés

Történelmirekord-közeli BUX, egy hónapos forintcsúcs, OPEC-döntés a puttonyban

Csabai Károly, 2019. december 06., 11:02

Ezekre érdemes figyelni december első hetének utolsó üzleti napján. Az már a távolabbi jövő zenéje, mi lesz a Donald Trump ellen tervezett alkotmányos felmentési eljárás vége, mint ahogy az is, a német ipari termelés jelentős októberi visszaesése már tényleg a recesszió előjele-e.

A piaci várakozásnak megfelelő amerikai novemberi munkaerőpiaci adatok enyhe pluszba vitték a tengerentúli részvényindexeket, az ázsiai börzebarométerek ma reggeli zöldellése viszont már az amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottak délután megjelenő adatait övező optimizmusnak tudható be. S Európa is a pozitív tartományban nyitott, köztük Budapest, ami azért érdekes, mert a BUX újabb történelmi rekordot dönthet. A kedvező hangulatban nem meglepő, hogy a csak problémák esetén menedékeszköznek számító arany gyengült, az olajárak viszont stagnálás-közeli állapota viszont tükrözi az OPEC-ülés ma várható döntésével kapcsolatos kivárást. A forint köszöni szépen, jól van, az euróval szemben néhány napja még a 337-es szint feletti történelmi mélypontról eltávolodva ma reggel már a 330-as lélektani határral kacérkodott. Hogy ezt sikerül-e áttörnie, az a mai nap egyik kérdése, emellett azonban más pénz- és tőkepiaci érdekességekre is érdemes lesz figyelni Mikulás napján.

1. Indulhat az össztűz Trumpra

Hirdetés

Nancy Pelosi, az alsóház demokrata vezetője ugyanis tegnap bejelentette, elkezdik azt az alkotmányos eljárást, amelynek keretében megvádolják az amerikai elnököt azzal, hogy az Ukrajna vezetőivel való tárgyalásai során alkotmányellenesen használta befolyását. E procedúra akár már az idén lezárulhat, kimenetele azonban erősen kérdéses: míg ugyanis a demokrata többségű alsóház támogathatja, addig a republikánusok dominálta felsőház elutasíthatja a törvényjavaslatot.

2. Békülékeny Kína

Erre utal a Xinhua hírügynökség értesülése, miszerint Peking megkezdi az amerikai szójabab és sertéshús vámmentes importját. Donald Trump azt szeretné elérni, hogy a világ legnépesebb országa évente 40-50 milliárd dollár értékben vásároljon amerikai mezőgazdasági terméket, és erre vállaljon kötelezettséget a kereskedelmi egyeztetéseken.

3. OPEC-döntés a kitermelés csökkentéséről?

Ez a fő kérdése a Bécsben tegnap megkezdődött kétnapos ülésnek. A napi 1,2 millió hordós visszafogás 2020 első negyedében valószínűleg nem változik, a másodikban viszont akár 500 ezerrel is fokozódhat, szemben az ülés előtti 400 ezres várakozásokkal. Más kérdés, hogy még az 500 ezres csökkentés is csak szimbolikus lehetne, hiszen azzal csak az idei mérséklést tartanák fenn, vagyis nem szűkülne az OPEC-termelők kínálata. Ráadásul a megállapodásba még az is beleférhet, hogy a szaúd-arábiaiak enyhén emelnék a kitermelésüket. Azt viszont az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint előre nehéz megmondani, hogy az OPEC-en kívüli kitermelők – jelesül Oroszország – miatt egyre csökkenő súlyú szervezet meddig lesz képes irányítani az olajár alakulását.

4. Rekord lett a Saudi Aramco IPO-ja

Ahogy az várható volt, a 25,6 milliárd dolláros nyilvános részvénykibocsátás a valaha volt legnagyobb, az az eddig e tekintetben csúcstartó Alibaba akcióját adja át a múltnak. A részvények ára a megadott 30-32 riálos ársáv teteje lett. A tranzakció után 1700 milliárd dollárra értékelhetik a céget, ennél nagyobb piaci kapitalizációjú társaság ma nincs a világon. Egyelőre a szaúdi társaság 1,5 százalékát értékesítették, de az árjegyzésért felelős Goldman Sachsnak joga lesz további részvényeket lehívni, így emelkedhet a kereskedhető papírok száma a következő harminc napban. Mindenesetre a tőzsde a Saudi Aramco számára még ismeretlen terep, hiszen eddig még semmilyen módon nem használta a piacokat forrásbevonásra, kötvényeket sem bocsátott ki, miközben gazdálkodása mutatóit sem osztotta meg a nyilvánossággal.

5. Szárnyaló gyógyszerpapírok

A Biogen részvénye 3,4, az Eisai-é 5,8 százalékkal erősödött arra a bejelentésre, hogy előbbi mégis folytatja az Alzheimer-gyógyszer kutatását. Ezt az amerikai cég menedzsmentje az alapján döntötte el, hogy a legutolsó klinikai kísérlet eredményei bíztatóak lettek – derült ki egy tegnapi konferencián. A Biogen a kutatást a japán Eisai vállalattal végzi közösen. A legújabb fejlemény nagyon jó hír az alzheimeres betegeknek, mert az új gyógyszer jelentősen javíthatja az életminőségüket.

6. Egy hónapos csúcson a forint

Az alig másfél hete még a 337 forint feletti euróárfolyam miatt bosszankodó turisták – például besízésre, illetve melegebb éghajlatra indulók – számára jó hír, hogy a hazai fizetőeszköz egészen a 330-as szintig erősödött, ami nagyjából 1 hónapos csúcsot jelent. Más kérdés, hogy ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, merre mehet tovább az árfolyam.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A nyugdíjasokat sújtja a legjobban az áremelkedés - a hét sztorija

A nyugdíjasokat sújtja a legjobban az áremelkedés - a hét sztorija

A héten ismerhettük meg az adatot, melyből kiderült, mennyivel drágult az élet tavaly Magyarországon. Bár a főadat kedvező, az ördög ezúttal is a részletekben rejlik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?