Hirdetés
Hirdetés

Totális amerikai-kínai kereskedelmi háború: rémület a piacokon

Fellegi Tamás, 2018. július 11., 10:57

Tegnap még az amerikai piacok több hónapos csúcsra emelkedtek, majd ma szinte a teljes kínai importra vámot vetett ki az amerikai elnök. Erre Ázsia és Európa tőzsdéi zuhannak, a pesti börze is lefelé tart, a forint is gyengülni kezdett. Jókorát esett az olajár, volt is honnan, mivel a Brent már a 80 dollárt közelítette.

Pár nap nyugalom után mindig valami felkavarja a világot: alig múlt el a német kormányválság hatása, most bekövetkezett az, amivel a felek fenyegetőztek: a kínai árukra kivetett amerikai vámokat Kína arányosan viszonozta, mire Trump megemelte a tétet, és az eddig 50 milliárdon felül 200 milliárd dollárnyi kínai árura vetett ki vámot. Vélhetően erre is jön majd kínai válasz, majd arra újabb a túloldalról, és végül lefedik egymás teljes kereskedelmi fogalmát a vámokkal.

Ez elég rosszul hangzik, így ma már a befektetők is ennek szellemében járnak el: adnak, amit érnek. A kínai indexek 1,76 százalékkal kerültek lejjebb, a főbb európai piacok egy-másfél százalékkal esnek.

Hirdetés

A BUX egy darabig próbált ellenállni a nyomásnak, és csak mérsékelten gyengült, de aztán erősödött az eladói nyomás, és már egy százalék fölötti a mínusz, az index kevéssel 35 ezer pont alá esett. A Mol 1,7 százalékot gyengül 2660 forintig, az OTP 1,4 százalékot 9880 forintig, a Richter viszont az elmúlt két nap nagy esése után tartja magát 4850 forint körül, ahol újabb komoly támasz szint húzódik.

Amerikában tegnap még zajlott az emelkedés, az S&P 500 index ki is került abból a szűkülő csatornából, amelyben február óta mozgott így, a bő 9 éves emelkedő trend teljesen sértetlen. Ismét felmerül a kérdés, hogy ma a kereskedelmi háborús hatás eléri-e az amerikai piacot, vagy nyitás után ledolgozza az esést, ahogy mostanában szinte mindig.

S&P 500
S&P 500

A forint a tegnap reggeli ijedelemhez hasonlóan ma délelőtt is gyengülni kezdett, eddig kisebb mértékben, 324,60 körül van az euróhoz képest.

Euró/forint
Euró/forint

Ma esik az olajár: a WTI 73,47 dollár, a Brent 77,30, utóbbi majdnem két százalékkal lett olcsóbb tegnaphoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?