Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, mégsem akkora Trump alkuja, mint ahogy mondja

2019. október 14., 18:55

Több szakértő is úgy látja, hogy az amerikai elnök megint kicsit túltolta a tervezett kereskedelmi megállapodás kapcsán a kommunikációt. Ha a Washington és Peking között létrejön valóban egy megállapodás, akkor részletek ismeretében érdemes a befektetőknek venniük, vagy eladniuk.

Hirdetés

Donald Trump, amerikai elnök a maga bombasztikus stílusában egyszerűen minden idők legjobb és legnagyobb ügyletének nevezte a kínaiakkal kötött megegyezést. Az elemzők azonban az eddig napvilágra került információk alapján közel sem ennyire optimisták. A Morgan Stanly stratégája szerint hiába a Trump által említett szuperlatívuszok, Kínával kötött megállapodás legjobb esetben egy bizonytalan alku.

Donald Trump azt közölte, hogy Washington felfüggeszti a héten tervezett újabb vámtarifa emelést, amely egyébként 250 milliárd dollárnyi kínai árura vonatkozna, cserébe Kína vállalja, hogy 50 milliárd dollár amerikai mezőgazdasági termékeket vásárol.

A bank szerint csupán annyi biztos, hogy újabb vámok egyelőre nem lépnek életbe, de arra vonatkozólag semmiféle információ nem jött, hogy a már bevezetett tarifákkal mi lesz. Csökkenteni fogják-e azokat, vagy idővel kivezetik. Előbb mindezeknek ki kellene derülnie, és csak utána érdemes arra számítani, hogy a vállalatok a változásokhoz alkalmazkodnak, és javulnának a várakozásaik.

Még meg kell győzni a kínai elnököt?

Tetézi a bajokat, hogy állítólag a kínai delegáció ugyan pénteken rábólintott a javaslatra, de az elnök még vonakodik aláírni azt. A Bloomberg hétfőn arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping további tárgyalásokat szeretne, ez pedig megtorpedózhatja már a Trump által optimistán első fázisnak nevezett paktumot is.

A hírügynökség több forrást megszólaltatott, és az alapján egy pozitív és egy problémás forgatókönyvet vázolt fel. Az egyik szerint egy újabb küldöttség menne Washingtonban a közeljövőben, amelyet az eddigi főtárgyaló Liu He alelnök vezetne, és amellett, hogy néhány részletet pontosítanának megszövegeznék a szerződést. Amennyiben így történnek a dolgok, akkor az ázsiai-csendes-óceáni gazdasági együttműködési csúcstalálkozón a jövő hónapban Chilében szentesíthetné a megállapodást Donald Trump és Hszi Csin-ping.

A másik viszont akár tényleg gondot okozhat, hiszen állítólag Kína azt akarja, hogy Trump ne csak az október 15-én életbe lépő vámokat függessze fel, hanem azokat is, amelyek a tervek szerint decemberben lépnének életbe.

Hogy nincs minden rendben, azt jelzi az is, hogy a két nemzet között a múlt héten Washingtonban megkötött szóbeli megállapodás részletei továbbra sem tisztázottak. Ráadásul a kommunikációban is óriási a különbség. Miközben Trump üdvözölte a mezőgazdasági vásárlások növelését és történelmi jelentőségű megállapodásról beszélt, addig Kína állami média csak azt jelezte, a két fél abban állapodott meg, hogy közös erőfeszítéseket tesznek egy végleges egyezség érdekében.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?