Hirdetés

Vigyázó szemek az irányadó Fed-konferencián

Csabai Károly, 2019. augusztus 22., 11:01
Cimkék
BÉT
, EKB
, Fed
, Boris Johnson

Szokás szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő intézménytől érkező üzenetekre figyel a világ, most éppen a ma kezdődő éves találkozójára, amelynek második napján beszél Jeremie Powell Fed-elnök. Emellett ma lesz még Európai Központi Bank kamatdöntő ülési jegyzőkönyv, miközben a magyar blue chipek mozgása is foglalkoztathatja a befektetőket.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Optimista volt a hangulat szerdán a fejlett részvénypiacokon, annak hatására, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, nem a kamatvágási ciklus kezdeteként, hanem a kamatemelések közbeni kiigazításként tekintenek a július végi vágásra. Az Egyesült Államokban 1 százalékot közelítő, Európában viszont azt meghaladó mértékben emelkedtek a fontosabb tőzsdeindexek.

A jó hangulat csak részben ragadt át a ma nyitott ázsiai börzékre, míg a japán és a kínai részvénypiac enyhén pozitív tartományban járt, addig a hongkongi csaknem 1 százalékos mínuszt szedett össze. Európa is gyengén kezdett, a főbb börzebarométerek fél százalékpont körüli bukóval nyitották a napot, ám később már faragtak mínuszaikból, sőt a frankfurti DAX másfél óra múltán már „kizöldellt”. Az arany gyengült, de még mindig bőven 1500 dollár felett az unciája, kereskedését kivárás jellemzi atekintetben, milyen jelzés érkezik a Fed éves éves konferenciájáról a kamatok várható alakulásával kapcsolatban. Az olajárak az alacsonyabb amerikai készletek és a befektetői aggodalmak növekedése miatt enyhén csökkentek, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 55-56 dollár között, míg a Brent típusú valamivel 60 dollár felett cserélt gazdát csütörtök reggel. A forint továbbra sincs kirobbanó formában, euróval szembeni árfolyama a 327,50-es szintet közelítette, ennek áttörése esetén viszonylag rövid időn belül tovább, akár 330 forint fölé gyengülhet az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Fussuk át, mire lesz érdemes figyelni a hét negyedik napján.

Hirdetés

1. Jackson Hole

A menü élére kétségtelenül a Fed ma kezdődő éves, kétnapos nagy konferenciája kívánkozik, amelynek csúcspontjára pénteken kerülhet sor, akkor áll a mikrofonok elé Jeremie Powell Fed-elnök.  Abban azonban a július 31-ei kamatvágó ülés tegnap közzétett jegyzőkönyvének ismeretében aligha várható változás, hogy a Fed továbbra is a beérkező adatok és előrejelzések függvényében dönt majd. A legutóbbi monetáris enyhítésre is a kereskedelmi háborús bizonytalanság ellensúlyozása és az inflációs cél fenntartása érdekében került sor. A mostani határidős és opciós árazások szerint egyébként a Fed a következő, szeptember 18-ai ülésén további 25 bázispontot vághat az irányadó kamatán.

2. EKB-jegyzőkönyv

Ha a Fed-énél kisebb jelentőségű is, de érdemes lesz figyelni az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi, július 25-ei kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyen az uniós jegybank nem módosított irányadó kamatán. Ehelyett a tervezettől elmaradó tényleges és a megcélzott inflációra tekintettel a kormányzótanács kész igénybe venni minden rendelkezésre álló és a célnak megfelelő monetáris eszközt, hogy az inflációs célt elérjék és azt hosszabb távon tartani tudják.

3. Johnson-körút

Európai turnéja első állomásán, szerdán a brit miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral találkozott, ma pedig Macron francia elnökkel egyeztet. Boris Johnson célja az EU-ból való szigetországi kilépésről megszületett egyezmény újratárgyalása, aminek lehetőségét az azonban az uniós vezetők már többször elvetették. Ha nem lesz megállapodás, akkor október 31-én jöhet a hard-Brexit, bár nem zárható ki, hogy még azelőtt a brit kormányfő megbukik, miután az ellenzéki munkáspárt várhatóan bizalmatlansági indítványt fog benyújtani.

4. Gyengélkedő magyar blue chipek

A négynapos ünnepet követően, két napos hendikep után gyengén próbált a tőzsdei mezőny után eredni a Budapesti Értéktőzsde. Különösen a Mol bukott nagyot, árfolyama új lokális mélypontra esett, amire nincs különösebb magyarázat. Az Equilor Befektetési Zrt. kritikusnak tartja az olajpapírok mai mozgását: amennyiben sikerülne visszakapaszkodniuk a 2 900-2 920 forintos tartományba, akkor pozitív korrekció indulhat, ellenkező esetben azonban folytatódhat a csökkenés. Márpedig ez utóbbi irányba indultak a Mol-részvények a csütörtöki kereskedés elején.

Az OTP Bank jegyzése a 12 200 forintos szintnél kapaszkodott meg, a közelben több fontos támasz is húzódik, így folytatódhat az oldalazó mozgás. A Richter és a Magyar Telekom képe nem feltétlenül pozitív, mindkét részvény árfolyamában folytatódhat a lassú lecsorgás.

Ma a CIG Pannóniára érdemes még figyelni, miután a reggel közzétett negyedéves gyorsjelentésében jelentős veszteségről számolt be, aminek hatására a tőzsdei kereskedés elején 4 százalékot meghaladó mínuszt szedett össze. Kérdés, merre indul az árfolyam, azt követően, hogy a befektetők megemésztették a biztosító adatait.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?