Hirdetés
Hirdetés

De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank

2015. április 23., 17:00

Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.

 

A svájci frank/euró árfolyam szerdán délután 1,0257-ről 1,0410-re emelkedett, azaz 1,5 százalék körüli mértékben gyengült a frank, amire két hónapja nem volt példa – tudósított a Marketwatch. Történt ez az után, hogy a svájci jegybank (SNB) kiterjesztette azoknak a betéteknek a körét, amelyekre negatív a kamat, tehát ahol a betételhelyezőnek kell fizetnie a jegybank felé, hogy kölcsönadhatta neki a pénzét. Azóta azonban a frank ismét erősödött, az árfolyam visszaesett csütörtök délutánra 1,0360 környékére.

Hirdetés

Az év egyik legerősebb devizája

A betétek között van például az SNB saját nyugdíjalapjának és más közintézményeknek a számlája, amelyeknek ezután nem éri majd meg a bankok bankjánál tartani a pénzüket. (A jegybanki betét kamata január közepe óta mínusz 0,75 százalék, az EKB-é „csak” mínusz 0,2 százalék.) A közintézmények büntetése miatt az SNB-t sok kritika érte, a Bloomberg által idézett kommentárok szerint viszont a lépés piaci szempontból „nagyon marginális” volt.

Elemzők szkeptikusak, hogy ilyen kis lépésekkel lehet-e a frankot gyengíteni, vagy legalább a további erősödését megelőzni. Az év egyik legjobban teljesítő devizájáról van szó, amely sokkal, mintegy 15 százalékkal erősebb, mint az árfolyamküszöb (1,2 frank/euró) januári eltörlése előtt. A hírügynökség által idézett szakember szerint, ha történetesen megvalósul a Grexit, azaz Görögország kiválik az Euróövezetből, akkor még rosszabb lesz a helyzet.

 

Svájc alulmaradt a devizaháborúban?

A lépéssel az SNB ugyan kifejezte, hogy kész többet tenni a frank erősödésének megakadályozására, de azt is elismerte, hogy túl erős a frank és további felértékelődési nyomás alatt van. Mások tovább mennek: „Svájcnak kifogyott a muníciója”, „Svájc tehetetlen a devizaháborúban”, sőt „Svájc alulmaradt a devizaháborúban” – ilyen kommentárokat is olvasni.

Januárban jött a negatív kamat, azóta interveniált is az SNB a devizapiacokon, most pedig a negatív kamatú számlák bővítésével próbálkozott, ám a frank – a tegnapi átmeneti gyengülés után – csak erősödik és erősödik – írja a Bloomberg másik szerzője. Az árfolyamküszöb eltörlése az Európai Központi Bank élénkítési programjának szolgáltatta ki az országot. (Az ugyanis gyengíti az eurót, és így sokan a frank felé menekülnek, erősítve azt.)

Egy euró ismét egy frank lehet

Ha a frankot erősíteni akarja a piac, a jegybank már nem tud ez ellen tenni semmit – idézik egy nagybank devizapiaci stratégáját, ami még idén újra a paritást, azaz az 1 euró= 1 frank árfolyamot várja. (Januárban volt ott először és utoljára az árfolyam.) Arra is emlékeztetnek, hogy túl alacsonyra nem vághatják a svájci kamatot, mert az ártana a pénzügyi szektornak, ami viszont a svájci GDP tíz százalékát adja.

Nem akarják teljesen lerombolni azt a képet, hogy a svájci frank egy biztonságos menedék, annak káros következményei lennének, veszteségeket okozna a bankrendszernek. Így viszont a gazdaság szenved, nem is kicsit.

A frank recesszióba dönt

A Bloomberg 12 közgazdászt kérdezett meg a svájci gazdaság jövőjéről, a konszenzus szerint 2008-2009 óta nem látott GDP-visszaesés várható az export csökkenése miatt. (Az erős deviza rendszerint gátolja, a gyenge deviza ösztönzi az exportot.) Az első negyedévben 0,1 százalékkal, a másodikban 0,2 százalékkal csökkenhet a svájci GDP, több mint öt éve először fordulhat recesszióba a gazdaság, még ha csak csekély mértékűbe is.

Az Aegon Alapkezelő Total Return blogja nemrég azt vizsgálta, hogyan alakult a főbb devizák értéke az utóbbi időben. Ehhez a „nomináleffektív árfolyamindexet” hasonlították össze, amely a deviza értékét a főbb kereskedelmi partnerek és külpiaci versenytársak devizáinak értékéhez képest írja le. Nem csak egy devizával szemben, mint az euró vagy a dollár.

A forint ehhez képest kismiska

A blog grafikonja alapján az utóbbi mintegy háromnegyed évben a világ leginkább erősödő devizája a dollár volt, utána  kínai és a thaiföldi pénz jött, a svájci frank csak a negyedik helyre futott be. A sor végén, a leginkább gyengülő devizák ,között első a rubel, utána a brazil és kolumbiai pénz következett, a negyedik helyen az euró állt. A forint elmozdulása egészen minimális volt ezekhez a 10-20 százalékos elmozdulásokhoz viszonyítva: devizánk kissé, 1,8 százalékkal gyengült a fontos devizákhoz képest.

(A svájci frankra spekuláló OTP Supra Alapról itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

A luxusfogyasztás visszaesése, elmaradó makaói szerencsejátékosok, a légitáraságok megzuhanó részvényei, szabadságra küldött banki alkalmazottak, az autógyárak megbénult beszállítói láncai – ezek Kínában az azonnali és közvetlen következményei a koronavírus terjedésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Utánajártunk

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?