Hirdetés
Hirdetés

Tudod, mitől lesz százas a nyugdíj?

2018. május 24., 16:30

Olaszországban százmilliárd euróra becsülik az új kormány által tervezett reformok költségeit, ami nagy válságot is okozhat. Egyszerre növelnék a kiadásokat és csökkentenék a bevételeket, az adócsökkentés mellé több nyugdíj és segély járna. Senki sem tudja, nem vezet-e ez újabb euróválsághoz.

Örök élet, ingyen sör – az éppen nincs az olasz koalíciós pártok napirendjén, de adócsökkentés és más veszélyesnek, túlzottnak látszó intézkedés igen. Ezért “utópisztikusnak” nevezi a sajtó a terveiket, amellyel Olaszországot és esetleg egész Európát a tönk szélére sodorhatják.

Az amúgy is súlyosan eladósodott Itáliában egyszerre akarják a kiadásokat növelni és a bevételeket csökkenteni, a főbb pontok adócsökkentés (adóreform), a nyugdíjkorhatár újbóli leszállítása és egy minimális jövedelemnek nevezett segély bevezetése. Olaszország Görögország után a második legeladósodottabb eurózónás ország – csak sokkal, de sokkal nagyobb, így veszélyesebb is.

Hirdetés

A minimális jövedelem 780 euró lenne, ez jelenleg kevés híján negyedmillió forintnak felel meg. Ami pedig a nyugdíjakat illeti, visszaállítanák a néhány évvel ezelőtt egy reform során leszállított nyugdíjkorhatárt.

Beláthatatlan következmények

A németek, akik rendszerint úgy gondolják, hogy aránytalanul sokat fizetnek be az EU-s költségvetésbe, és már Görögország megmentésénél is nagyon zúgolódtak, most különösen aggódnak. “A váltás, amely óriási összegekbe kerül” – írja például a Die Zeit. A program megvalósításának költségét százmilliárd euróra becsülik, a következményeket beláthatatlannak nevezik.

A magyar egykulcsoshoz hasonlóan

Továbbra is viták várhatók azonban a koalíciós pártok között, mert a Liga erősen jobboldali, az Öt Csillag viszont mérsékeltebb beállítottságú, hiába mindkettő protestpárt.

Az adóreform kapcsán van például nagy ellentét, mert a javaslat 15 és 20 százalékos, két kulcsos adózást tartalmaz. Ez a közepes és magas jövedelműeknek kedvezne – hasonlóan a magyar egykulcsoshoz –, a szegényebbek nem járnának jobban vele. A Liga inkább a jobbmódú Észak-Olaszország pártja, és a szegényebb déli országrészek húznák a rövidebbet.

Mindenki százas lesz

A nyugdíjkorhatárt korábban az ország gazdasági nehézségei miatt 67 évre emelték, most a 100-as szabályt tervezik bevezetni. Ha a szolgálati évek száma és az életkor együtt kiadja a 100-at, akkor nyugdíjba lehet majd menni. Például akár 62 évesen is, ha valaki 38 évet már ledolgozott.

Semmittevésért fizetnek?

A 780 eurós alapjövedelemnél ellenfelei azzal vádolják a leendő kormányt, hogy a semmittevésért is fizeti az embereket. Csakhogy megvonnák a segélyt tőlük, ha három állásajánlatot elutasítanak. Inkább a németek “Hartz IV” segélyezéséhez hasonlít. Ha pedig nincs állásajánlat, átképzéseken vagy közmunkán kéne részt venni.

Hasonló rendszer más európai országokban is van, és ez végre olyan intézkedés lenne, amely a szegény délieknek is kedvezne – jegyzi meg a Die Welt.

Olaszország, a nyugdíjrekorder

Az OECD 2015-ös és még régebbi adataiból az derül ki, hogy Olaszország messze nemzeti jövedelme (GDP) legnagyobb hányadát fordította nyugdíjakra 2013-ban, 16,3 százalékot. Az utána következő Portugália és Franciaország esetében ez a 14 százalékot nem haladja meg, Németországban pedig csak 10,1 százalék.

A nyugdíjkiadások a GDP-hez képest, 2015-ös vagy korábbi adat, OECD
A nyugdíjkiadások a GDP-hez képest, 2015-ös vagy korábbi adat, OECD

A szomszédos Ausztria is 13,4 százaléknál tartott néhány éve. Sokszor sérelmezik is a németek, hogy vagy harmadával kevesebb nyugdíjat kapnak, mint déli szomszédaik. Magyarországnál az arány 10,3 százalék, a németekkel, belgákkal, japánokkal vagyunk egy szinten. (Olaszország piros, Németország fekete, Magyarország zöld nyíllal jelölve az ábrán, a kék az OECD átlaga.)

Gyerek, az ott sincs

Az említett hányados persze nemcsak azért magas Olaszországban, mert a nyugdíjak viszonylag magasak, hanem azért is, mert a GDP alacsonyabb, azaz az ország szegényebb.

A csapból is az folyik mostanában, hogy a nyugdíjhelyzet az elöregedés miatt romlani fog, és várhatóan adókból kell majd kipótolni a hiányos nyugdíjkasszákat. Egyre több ugyanis a nyugdíjas és egyre kevesebb a dolgozó. Ez Olaszországban sincs másképpen, Spanyolországhoz, Görögországhoz, Portugáliához (és Magyarországhoz) hasonlóan a termékenységi ráta itt is katasztrofálisan alacsony. (Nagyjából 1,3-1,4 gyereket szülnek a nők átlagosan, a népesség szinten tartásához 2,1 körüli érték kellene.)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Cofidis Fapados kölcsöne 60 299 forintos törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel vehető fel, de hasonlóan jó ajánlat a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 566 forintos havi törlesztőrészlettel és szintén 7,90 százalékos THM-mel lehet a tiéd. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Tavasszal hagyományosan felélénkül a kereslet az üdülők, vízparti lakások iránt, a vásárlók már a nyaralás gondolatával böngésznek az eladó ingatlanok között. A nagy kedvenc Balaton és Velencei-tó mellett az utóbbi időben a Tisza-tó is egyre népszerűbb.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?