Hirdetés
Hirdetés

Nem elég a hatvanmilliós fizetés: tovább dübörög a Ryanair-sztrájk

Wéber Balázs, 2018. augusztus 10., 14:30

Folytatódnak a munkabeszüntetések a Ryanairnél: ezúttal a pilóták tették le a munkát Európa legnagyobb fapadosánál. A dolgozók jobb munkakörülményeket és előnyösebb juttatási rendszert követelnek. A cég szerint a pilóták átszámítva már így is évi hatvanmillió forintot keresnek, ráadásul év elején kaptak béremelést.

A Ryanair airplane stands on the tarmac at the Niederrhein airport in Weeze, Germany, 09 August 2018. A German pilots' union has called on its members to join a strike on 10 August 2018. Hundreds of Ryanair flights will be cancelled starting 10 August in Europe as other Ryanair pilots from Sweden, Ireland and Belgium will be on strike too. EPA/SASCHA STEINBACH
Ryanair-gép a németországi Weeze repülőterén 2018. augusztus 9-én.  EPA/SASCHA STEINBACH

A péntekre tervezett több mint 2400 járatból mintegy négyszázat töröl a Ryanair a svéd, a belga, a holland, a német és az ír bázisokon lévő pilóták munkabeszüntetése miatt. A sztrájk a magyarországi utasokat is érinti: a Budapest Airport honlapja szerint törölték a Berlinből,  a Nürnbergből és a Brüsszelből érkező, valamint az oda induló járatokat.

A Guardian szerint a mai sztrájk több mint 74 ezer utast érint, akiknek más járatra kell átfoglalniuk, vagy más utat kell találniuk céljuk eléréséhez. A cég azt közölte, hogy a többségüknek már találtak helyet más járatokon.

Nem adnak kártérítést

Kártérítést azonban nem kapnak, mivel a Ryanair vis maiornak tekinti a helyzetet. A vezetés szerint nincs ráhatásuk arra, hogy mely járatokat tudják elindítani. Az uniós jog szerint azonban munkabeszüntetés miatti járattörlés esetén is járhat a kártérítés, azaz a vitából sok esetben akár bírósági eljárás lehet.

Az utasok mindenesetre dühösen reagáltak az újabb munkabeszüntetésre. „A Ryanair az utolsó pillanatban törölte a járatomat a pilótasztrájk miatt. Felajánlották, hogy online foglaljak át, de nem tudok, mert összeomlott a rendszerük. A telefont nem veszik fel, és a chat sem működik. És még visszatérítést sem akarnak adni. A Ryanair nagyon gáz” – idézte a brit lap az egyik utas Twitter-üzenetét.

Egy másik érintett arról panaszkodott, hogy a törlések miatt lekéste a tárgyalását, és egy orvosi időpontot is le kellett mondania. A légitársaság elnézést kért a fennakadásokért, és a tárgyalások folytatására szólította fel a szakszervezeteket.                

Hatvanmilliós fizetés

A pilóták a munkakörülmények javítását kérik a munkaadótól, valamint a betegszabadság és a nyugdíjjuttatások ügyében is vitáik vannak a céggel. A Ryanair viszont semmilyen javaslatot nem fogad el, amely a személyi jellegű ráfordítások emelkedésével járna.  Sajtóhírek szerint ezek már amúgy is 34 százalékkal emelkedtek az elmúlt üzleti negyedévben, ami rontotta az eredményeket.

A Ryanair korábbi közlése szerint az írországi pilóták évi 150-200 ezer eurót (48-64 millió forintot) keresnek, azaz átszámítva havi 4-5 millió forint üti a markukat. A vállalat a héten a németországi pilóták fizetését is nyilvánosságra hozta: ők 190 ezer eurót keresnek egy évben, ráadásul év elején kaptak húsz százalékos béremelést. A szakszervezetek szerint viszont csak kevés repülőgép-vezető kap ekkora fizetést. 

Elhúzódó háború

„Nagyon hosszú munkaügyi harccal kell számolnunk. A konfliktus több hétig vagy hónapig elhúzódhat” – mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Ingolf Schumacher, a Cockpit egyik vezetője.     

Az ír fapados csupán 2017 végén ismerte el hivatalosan a szakszervezeteket, ezt is csak kényszerből (pilótahiány, közelgő ünnepek) tette. A munkavállalói képviseletek azóta erőre kaptak:  július végén és augusztus elején is munkabeszüntetéseket tartottak. Akkor a többi közt a légikísérők sztrájkoltak a jobb munkakörülményekért.

Az ír cég a június végével záródott negyedévben 319 millió euró adózott nyereséget ért el, ami 20 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az előrejelzések szerint az éves nyereség 1,25-1,35 milliárd euró lehet. A tavalyi üzleti évben 1,45 milliárd euró profitot termelt a Ryanair.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.