5p
Az Apple bemutatta az iPhone 7-et és az iPhone 7 Plust, valamint az új okosórát is. Bírja a port és azt is, ha beleejtjük a vécébe; jobb kamerát szereltek bele, a Plus változat hátuljára ráadásul kettőt is. Eltüntették a telefonokról a fülhallgató-csatlakozót, tovább bírja az akkumulátor, és persze elképesztően sok pénzbe kerül - főleg a magyaroknak.

Az iPhone 7-esek dizájnja nagyrészt változatlan - persze ami azt illeti, az okostelefonok dizájnja úgy általában véve is évek óta változatlan. Bár a szaklapok igyekeznek az apró különbségekre koncentrálni a bemutatásoknál, valójában annyi látszik ebből, hogy szögletesebb vagy kerekebb a sarka egy telefonnak, és a bal vagy a jobb oldalon van rajta több gomb. Az okostelefonok egyszerűen így néznek ki, és kész - sokkal érdekesebb, hogy mi van a belsejükben.

Vízálló, de nem úgy

Mindkét készülék víz- és porálló - egész pontosan IP67 védelmet kaptak, azaz a készülékek teljes mértékben védettek por ellen, valamint vízbe merülés ellen korlátozott ideig - tehát ha alaposan elázunk az esőben, esetleg beleejtjük a fürdőkádba és gyorsan kikapjuk a vízből, nem lesz semmi baja, de azért búvárkodásnál ne ezzel kamerázzunk. A hivatalos magyar oldalon is por-, cseppálló és vízlepergetőnek nevezik, az apróbetűs részben fel is hívják a figyelmet: a folyadékok miatti károkra a jótállás nem érvényes. Az IP67-es védelem mindenesetre ezzel együtt is előrelépés a korábbi modellekhez képest.

Dupla kamera a Plus változatra

Kamerából is jobb került a telefonokba, a felbontás maradt 12 megapixeles, de jobb a fényérzékenység, és ez sokkal fontosabb tulajdonság. Négy led szolgál vakuként. A Plus változat megkapta a más gyártóknál már bevezetett dupla kamerát, az egyik széleslátószögű, a másik teleobjektíves - ez egyébként egy egyszerű kameraváltással kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé. A két kamerának köszönhetően jobb mélységélesség is elérhető a fotózásnál.

Az előlapon lévő (az Apple-nél FaceTime-nak hívott) kamera felbontása 5-ről 7 megapixelre javult, és ehhez is van vaku.

Nem dughatjuk be csak úgy a saját fülhallgatónkat

Az egyik nagy újítás, hogy 7-es iPhone-okon már nincs jack kimenet, ahová a fülhallgatót lehetne csatlakoztatni. Ehelyett vezeték nélküli, AirPodnak nevezett bedugós fülhallgatókat kínál a társaság (160 dollárért, bő 40 ezer forintért). Hogy ebből ne legyen túl nagy lázadozás (az Apple egyébként is híres arról, hogy készülékei más gyártók kiegészítőivel nem kompatibilisek, a saját kiegészítők pedig marha drágák), csomagolnak a készülék mellé egy átalakítót, ami az Apple saját, lightningnak hívott portján (amit töltésre és adatátvitelre használnak, éppúgy mint az androidos telefonok microUSB portját) keresztül tud létrehozni egy jack csatlakozót, amire már bármilyen füles ráköthető.

A beépített hangszóró most először sztereó, de ennek tenyérnyi méretű mobiltelefonok esetében valójában semmi jelentősége sincs.

Gyorsabb a processzor, tovább bírja az akksi

Új, természetesen erősebb processzort kaptak a telefonok, amit A10 Fusion névre kereszteltek. Az Apple most sem adott ki részletes adatokat a teljesítményről, mindenesetre egy 64 bites, 4 magos processzorról beszélünk, a magok közül 2 magasabb, 2 pedig alacsonyabb teljesítményű az energiatakarékosság érdekében. Bármit is jelentsen, az állítják, hogy az előző modellekben lévő A9-es nél 40 százalékkal gyorsabb az új processzor, az első iPhone-nál pedig 120-szor gyorsabb.

Összességében azt ígérik, hogy az iPhone 7 2 órával tovább bírja majd, mint a 6S, a Plus változat pedig egy órával, mint a 6S Plus.

Elképesztően drága - főleg a magyaroknak

A készülékek ára szokás szerint hajmeresztő: Magyarországon szeptember 23-tól rendelhető online, a 7-es 256 ezer forinttól indul, a 7 Plus pedig 300 ezertől. Érdekességképp ideírjuk, hogy az amerikaiak 649 dollárért, azaz 178 ezer forintért is megkaphatják a sima 7-est és 769 dollárért, azaz 211 ezer forintért a Plust, azaz jó 30 százalékkal olcsóbban, mint mi - dehát Amerika egy csóró ország, mi meg nem vagyunk az, és nálunk világrekord szintű az áfa.

A legdrágább egyébként az iPhone 7 Plus 256 gigabájtos változata: 378 ezer forintot kell letenni érte. Ebből a hivatalos honlap tájékoztatása szerint a forgalmi adó és a törvényileg előírt díjak kb. 84 430 Ft-ot tesznek ki - az állam tehát szurkolhat, hogy nagy legyen rá a kereslet.

Új óra: hátha ezt jobban veszik

Miután az első nem lett túl nagy siker, bemutatták az Apple második szériás okosóráját is, amiben az az újdonság, hogy ténylegesen vízálló, még úszni is lehet benne - így nem csak a futók tudják jól használni sportteljesítményük mérésére. Van benne beépített GPS, tehát sokkal jobban használható telefon nélkül sportoláshoz. Bár sokan várták, az internetre nem tud csatlakozni, SIM-kártya nem kerülhet bele, így nem tud teljesen függetlenül működni a telefontól.

És persze alkalmas lesz Pokémon Go-zásra is. Az ára 269 dollártól indul Amerikában, nálunk ez is 30 százalékkal drágább, 100 ezer forintnál kezdődik.

Az amerikai tőzsde magyar idő szerint délután fél 4-kor nyit, meglátjuk, a befektetők mit szólnak a friss bejelentésekhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG