4p
Rengetegen gyűjtik elvakultan a műanyag flakonok kupakjait annak reményében, hogy ezzel segítenek a rászorulókon. Adományozni szép, de csak kevesen tudják, hogyan is lesz a kupakokból pénz és hogy jut el nehéz helyzetben lévőkhöz. Az pedig eszünkbe sem jut, hogy ez esetleg adóköteles lehet.
Műanyag kupakok, amelyeket egyetemisták raktak az erre a célra készített tálcákba. MTI Fotó: Beliczay László

Se szeri, se száma Magyarországon a kupakgyűjtéseknek, amelyek tipikusan valamilyen adományozási céllal történnek. Szinte minden ember találkozott már a kihelyezett kupakgyűjtőpontokkal: jellemzően iskolában, lakóközösségben, munkahelyen, de akár az interneten is összefognak az emberek egy-egy felhívásra, hogy PET flakonok kupakjaival tegyék jobbá a rászorulók életét.

Míg ez a gyűjtési forma a mai napig nagyon népszerű, még mindig nagyon kevesen tudják, hogy hogyan is lesz ebből valódi segítség egy csecsemő, mozgássérült vagy nehéz anyagi helyzetben lévő család számára, azt pedig még kevesebben, hogy milyen adóügyi vonzatai vannak a gyűjtögetésnek.

Milliókra senki ne számítson

A zsákszámra felhalmozott kupakokra a műanyag újrahasznosítók csapnak le előszeretettel, bár nagy pénzt már ők sem fizetnek értük. Egy gyors internetes keresés alapján megbizonyosodhatunk róla, hogy a felvásárlási ár igen változó, kilónként 15 és 70 forint között fizetnek a cégek. Persze egy-egy nagyobb kupakgyűjtő csapat jobb árat is kiharcolhat: van olyan felvásárló, aki beáll a kezdeményezés mögé, és az akció keretein belül magasabb árat fizethet az átlagosnál.

Ha például egy komolyabb műtét árát akarjuk "összekupakozni", több tonna műanyagra van szükségünk: 3 grammos kupakokkal és az általunk látott legjobb, 70Ft/kg-os felvásárlási árral számolva több mint 4 760 000 kupakra van szükségünk egymillió forint megszerzéséhez.

Kinek is megy a pénz?

A közel 5 millió kupak összegyűjtése szinte lehetetlennek tűnik, de nem az az internet korában. Ezt rengeteg csaló "adományozó" is kiszúrta, így azok, akik netes felhívás alapján próbálnak meg jótékonykodni, kétszer is gondolják meg, hogy kinek küldik el a hónapokig féltve őrzött műanyagot. Megkérdeztük az esetleges visszaélésekről az adományszervezéssel és forrásteremtéssel foglalkozó Nonprofit Információs és Oktató Központot (NIOK), ők találkoztak-e rendszerszintű visszaélésekkel az adományozási formával kapcsolatban, de a szervezet a Privátbankárnak elmondta, nem jellemző, hogy a civil organizációk élnének ezzel a módszerrel, a magánkezdeményezésekből származó gyűjtésekről pedig szinte lehetetlen megállapítani, hogy eljut-e a rászorulóhoz.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy érdemes utánajárni a felhívást kezdeményezőnek, ha a kupakgyűjtés szervezeti formában történik: "az adományozók a hivatalos adatokat ellenőrizhetik a birosag.hu-n, a szervezet honlapján pedig megnézhetik, megfelel-e az átláthatósági elveknek (atlathatosag.eu), a kötelező nyilatkozatok és beszámolók  (pl. az 1% felhasználásról szóló nyilatkozat, közhasznúsági melléklet, adományozási beszámoló) fel vannak-e töltve. Az adhat.hu-n kiegészítő információkat is találhat a legfrissebb tevékenységekről, gyűjtésekről" - írták a Privátbankárnak.

Még a NAV sem piszkál

Azt hihetnénk, a rászorulókon kívül az adóhatóságot is érdekelheti, mennyi pénzt sikerült összegyűjtenünk, de a NAV megnyugtatta lapunkat. Mint írták, "ha a kupakokat magánszemélyek gyűjtik össze, és az összegyűjtött kupakokat vagy a kupakok értékét átadják a rászorulónak, akkor a nem pénzben adott juttatás, vagyis a kupakok szokásos piaci értéke, illetőleg a kupakok ellenértékeként átadott pénzösszeg nem minősül adóköteles bevételének".

Szintén adómentes az adomány, ha civil szervezettől érkeznek a kupakok, vagy a kupakokért kapott összeg, egészen addig, amíg meg nem haladja a minimálbér 50 százalékát havonta, azaz legfeljebb havi 55 500 forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG