1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Július elsejétől él a Munka Törvénykönyve, de az új jogszabálycsomaghoz még a Parlament elfogad egy átmeneti rendelkezéseket tartalmazó másik törvényt is. Ennek értelmében valószínűleg lesznek olyan passzusok, melyek csak jövőre lépnek életbe. A felmondási tilalmak köre ugyanakkor már nyártól szűkül, új fogalom a törvényben a távolléti díj, mely az átlagkeresetet váltja - ez sokak számára kevesebb pénzt jelent majd.

Az új Munka Törvénykönyve (Mt.) július 1-étől lép hatályba, de a kormány előtt van már az átmenetet biztosító törvényjavaslat, a kabinet elé került szakértői anyag szerint a szabadságkiadással és a betegszabadsággal valamint az átlagkeresetet váltó ún. távolléti díj kiszámításának szabályai csak jövőre lépnek életbe. Ezek alkalmazása év közben ugyanis túl problémás lenne, az átmeneti szabályozás így is igen terjedelmes lesz, ráadásul egy sor jogszabályt kell majd az új Mt. miatt megváltoztatni (azokat, melyek hivatkoznak a jogszabályra). A törvényjavaslat még nincs a T. Ház előtt, és ahhoz még módosítók is érkezhetnek mielőtt végleg elfogadják.



Szűkebb védelem a munkavállalóknak

Ami a bérezést, a kártérítést és a felmondást illeti, az új szabályok már nyártól életbe lépnek. Ezek közül a legnagyobb vitát a felmondási tilalmak szűkítése váltotta ki. Ennek értelmében a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt várandósság, szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint ha a női munkavállaló az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésben vesz részt (de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt). A munkáltató ezen esetekben ugyan nem léphet, de a munkavállaló - bizonyos esetekben - közölheti felmondását ilyenkor is.

A munkaviszony megszüntetésének továbbra is 3 módja lesz, de a rendkívüli felmondást a törvény ezentúl azonnali hatályú felmondásként ismeri - ez tulajdonképpen lényegi változást nem jelent a korábbi szabályozáshoz képest. E mellett továbbra is él a rendes felmondás és a munkavégzés közös megegyezéssel való megszüntetése is.

Távolléti díj: kevesebb jut a munkavállalóknak

Az új törvény szerint a munkavállalót a munkáltató felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli felmentés idejére járó távolléti díjnak megfelelő összeg illeti meg - de nem minden esetben, csak ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, vagy ha például felszámolás alá kerül a cég. Az ún. távolléti díj az átlagkeresetet váltja, olyan időszakokban kerül ez az összeg kifizetésre, amikor a munkavállaló valójában nem dolgozik.

Az átlagkeresetet a megelőző négy naptári negyedév kifizetései alapján számolták el, ebbe az egyszeri nagyobb kifizetések (pl.: bónuszok, prémiumok) is beletartoztak, az új szabályban meghatározott távolléti díj kiszámításának alapja ugyanakkor a megelőző hat hónap alapbére (!) lesz, kiegészítve a pótlékokkal. Ez a munkaadóknak könnyebbség, hiszen a legtöbb esetben így majd kevesebbet kell fizetniük a munkavállalóknak, mint eddig. Ez a passzus valószínűleg ugyanakkor csak 2013. január elsejétől lép majd hatályba, évközbeni bevezetése nagyon bonyolult lenne.

Esetek, amikor a felmondási tilalom nem él

Hasonlóan az eddigiekhez, a felmondási tilalomnak nincs jelentősége, ha a munkaadó azonnali hatályú felmondást helyez kilátásba, ehhez azonban a munkavállalónak súlyos kötelezettségszegést kell vétenie. A rendes felmondást követő felmondási időben bekövetkezhet olyan változás, ami indokolttá tehetné a felmondási tilalom életbelépését, de ha felmondást már közölték velünk, akkor a védelem nem él. Figyelem, csoportos létszámleépítésnél az előzetes közlés ideje a mérvadó.

A védelem szempontjából fontos, hogy a munkavállaló időben közölje a munkaadóval, ha terhes, vagy ha reprodukciós eljárásban vesz részt. Ezt a jogszabály ugyan nem teszi kötelezővé, de ha a munkavállaló nem közli, a védelem még akkor sem jár neki felmondás esetén, ha esetleg orvosi papírokkal igazolná, hogy a felmondás ideje alatt már tudott róla, hogy állapotos. Ez ellentmond az eddigi gyakorlatnak, amikor az anyát akkor is megillette a védelem, ha esetleg nem is tudott róla a felmondáskor, hogy terhes és az csak utólag derült ki.

A táppénzesek rosszabbul járhatnak

Mint említettük, nem lehet felmondani a munkavállalónak, ha gyermekgondozás céljából fizetés nélküli szabadságra megy - de ha mindkét szülő igénybe veszi ezt, a védelem csak az anyát illeti meg. Fontos az is, hogy a védelem akkor is fent áll, ha a maximális 3 év előtt munkába állna az anya.

A fent felsorolt eseteken kívül is van mód hivatkozni a felmondási tilalomra. Az új Mt. ugyanis kimondja, hogy "a felek megállapodása esetén – legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig – a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg". Ebben az esetben is a felmondási tilalomra vonatkozó szabályok a mérvadóak.

Nagyon fontos, hogy keresőképtelenséget okozó betegség alatt is lehet közölni ezután a felmondást és a felmondási idő csak ezután kezdődik meg. A táppénzeseket eddig védte a törvény, határozatlan idejű szerződés esetén a munkába való visszaállás után is - ez most már nem így lesz.

Vita volt róla ugyan, de maradt az a passzus, miszerint az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtti 5 évben a munkavállalót különös védelem illeti meg. Az új törvény az anyákat helyezi hasonló védelem alá.

A munkaadók szempontjából érdemes megvárni a törvénykezési eljárás végét. Az átmeneti rendelkezésekről várhatóan jövő héten rendelkezik majd a kormány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG