1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kormány állítja, nem mondott le a 1,5%-os jövő évi növekedésről - bár ezen a legtöbb elemző ma már inkább mosolyog. Reálgazdasági terv így is készül, és a háttérben a költségvetési intézményeket is átfésülik: minden forint számít.

A növekedési prognózist nem vésték kőbe

Giró-Szász András egy ma reggeli sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány továbbra is úgy számol, hogy 2012-ben 1,5%-os növekedésre lesz képes az ország. Jól jelzi azonban a kormány bizonytalanságát, hogy felkérték a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy készítsen "reálgazdasági tervet", méghozzá az Európai Unió növekedési folyamatait figyelembe véve. Vagyis a kormány is számol a külső környezet romlásával - de hivatalosan a kormányszóvivő cáfolta azokat a héten megjelent híreket, miszerint a kabinet is már csak 0,9%-os növekedéssel számolna.
Ugyanakkor Gíró-Szász azt is bejelentette, hogy a terv elkészülte után, annak figyelembe vételével dönt majd a kormány a GDP-prognózisról.

Brüsszel 0,5%-os növekedést vár
Az Európai Bizottság szerint idén 1,4, jövőre 0,5 százalék lehet Magyarország gazdasági növekedése, a növekedés forrása továbbra is a nettó export marad. Mindezek mellett Brüsszel üdvözölte a kormány konszolidációs intézkedéseit és a munkahelyteremtésre tett erőfeszítéseit.
Megjelent az Európai Bizottság értékelése Magyarországról. Részletek >>>

Ezzel amúgy nem tévedne sokat a kormány, már-már elemzői konszenzus övezi azt a tételt, hogy a kormány GDP-prognózisa túlzottan optimista, a legtöbben 0 és 1 százalék közti növekedést várnak jövőre, de egyre többen beszélnek recesszióról.

A forint árfolyama és a GDP állatja kihívás elé a kormányt

Ez pedig azért nem mellékes, mert a jövő évi költségvetést 1,5%-os növekedésre szabták, és mivel a hiányt is ennek arányában számolják el, a szerényebb gazdasági teljesítmény újabb megszorításokat, vagy ahogy az NGM fogalmaz, "kiigazításokat" vonhat maga után.

Faragnak még a háttérben

Az nem titok, hogy az országmentő büdzsé már eleve 1400 milliárdos kiigazítást tartalmaz jövőre, ami főleg bevételek növeléséből jön össze, kisebb részt pedig a kiadások lefaragásából. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint a kormány észbe kapott:  feladat- és intézmény-felülvizsgálati programot hirdetett a költségvetési szerveknél, a minisztériumokban, illetve azok háttérintézményeiben. Beszédes, hogy az ezt rögzítő határoz a "2012. évi költségvetési hiánycél tartását biztosító további feladatokról" címet viseli.

Az egyre szerényebb gazdasági teljesítmény mellett a kormány az euró forintárfolyama miatt is aggódhat, bár Matolcsy Györgyék számoltak a 300 forintos euróval is a költségvetés megtervezésekor és van alternatív megoldásuk illetve elég tartalékuk erre az esetre, a gazdasági kilátások romlásával elkerülhetetlennek tűnnek az újabb megszorítások.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG