Hirdetés
Hirdetés

Győzelmi beszédet tartott Orbán - szerdán valamit bejelentenek

2016. február 22., 12:04

A britekkel történt uniós megállapodást a V4-ek közös sikereként értékelte Orbán Viktor a Parlamentben. A migrációs helyzettel kapcsolatban pedig úgy látja: az EU mostanra a magyar álláspontot tette magáévá. Azért a kötelező betelepítési kvóta ellen felvesszük a harcot, szerdán a kormányülés után azt is megmondják, hogyan.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 15-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 15-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A hétvégi uniós csúcs eredményeiről tájékoztatta az Országgyűlést napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor.

A brit kérdés és az Unió reformja

Hirdetés

A britek nem kevesebbet kezdeményeztek, mint hogy alaposan reformáljuk meg az Európai Uniót – ha lehet, szerződésmódosítás nélkül, mondta Orbán Viktor. A britek terve az, hogy az Egyesült Királyságban arról legyen népszavazás, hogy a megreformált EU-nak a tagjai kívánnak maradni, vagy elhagyják azt. A reformjavaslatokról megegyezett az EU a britekkel. A britek szerint 3 dolgon kell változtatni:

  • versenyképesebbé kell tenni az EU-t
  • kevesebb bürokráciára van szükség
  • a nemzeti parlamentek szerepét növelni kell, a brüsszeli lopakodó hatáskör-elvonás gyakorlatának véget kell vetni.

Ezekkel Magyarország egyetért. Orbán felidézte: tekintettel az Egyesült Királyság sajátos szociális rendszerére, azt kellett megvizsgálni: lehet-e az Egyesült Királyságban dolgozó, nem Egyesült Királyság-béli dolgozók szociális ellátásán változtatni? A kialkudott megoldás értelmében - a V4 országainak fellépésének eredményeként - a szabad munkavállalás továbbra is kiterjed a teljes EU területén, annak minden polgárára – mondta Orbán.

Ha valaki ott dolgozik, járulékot fizet, és ez alapján szociális ellátást kap, annak továbbra is jár, ami eddig. Vannak olyan juttatások, amelyekért nem fizet a munkavállaló, de mégis kapja – itt azt sikerült elérni, hogy nem lehet elvenni őket. A jövőben azonban megfelelő indoklással kezdeményezhető lesz ezek ideiglenes felfüggesztése. Orbán azt is megemlítette: kizárták, hogy bármilyen módosítás vonatkozzon az ingázókra.

Volt azonban egy éles vita a gyermek-alapon nyújtott szociális támogatás köréről: azt volt a kérdés, mi legyen a juttatással, ha egyik vagy mindkét szülő az Egyesült Királyságban dolgozik, de a gyermek nem ott él. A brit statisztika szerint egyébként 55 ezer magyar él és dolgozik Nagy-Britanniában, a magyar „tényfeltárás” szerint köztük 220 olyan ember van, akinek gyermeke itthon van – nem sok magyart érint tehát a kérdés. Itt azt fogadták el: a gyermek alapján járó juttatást ilyen esetben indexálni lehet, annak az országnak a létfenntartási költségeihez igazítják a juttatást, ahol a gyermek tartózkodik.

Ezután Orbán megköszönte a V4 többi tagállamának, hogy végig kitartottak, és jó bajtársaknak bizonyultak. A reform megvan, most a briteknek kell dönteniük, tagok maradnak-e. Magyarország mindenesetre örülne, ha egy közösségben maradhatnánk a britekkel, ez az érdekünk, de a döntést nekik kell meghozniuk.

Magyar útra lépett az EU migránsügyben?

Az európai migrációs helyzettel kapcsolatos döntésekről elmondta: most először kimondásra került, hogy a legfontosabb feladat a migránsok megállítása, a határok megvédése. Világossá tettük, hogy Schengent 100 százalékosan be kell tartani; most ott vagyunk, ahol egy éve kellett volna lennünk – mondta Orbán.

Magyarország korábban kapott hideget-meleget, de főleg hideget a helyzet kezelése miatt, mostanra azonban mindenki elismeri eredményeinket, sőt: az EU azokat az elveket fogadta el, amelyeket a magyar kormány eddig is képviselt – mondta a miniszterelnök. A déli határ megvédése ismét lehetségessé vált; a fizikai akadályok azonban megerősítésre szorulnak, és a kormány felkészül arra is, hogy ezeket akár ki is terjessze.

Szerdán megtudjuk, mit tesz a kormány a kötelező kvóta ellen

Eddig a jó hírek – mondta Orbán, majd így folytatta: délen a helyzet javul, nyugaton a helyzet egyre nehezebb lesz. A március 17-18-án esedékes migrációs csúcstalálkozót előrehozták március 5-ére. Magyarország és a V4-ek óriási nyomás alatt vannak; a torkunkon le akarják erőltetni az új migrációkezelési rendszert. A kötelező kvótarendszer egyedi döntését nem fogadja el a magyar kormány, és azt sem, hogy a későbbiekben ebből egy általános szabályozási elvet építsenek fel. Emlékeztetett: a magyar és a szlovák kormány az Európai Unió bíróságához fordult a kötelező kvóta miatt - bár ez önmagában nem halasztja el a korábbi döntés végrehajtását.

A szerdai kormányülésen dönti el a kormány, hogy hogyan verjék vissza a brüsszeli kísérletet arra, hogy olyan embereket telepítsenek be hozzánk, akikkel nem kívánunk együtt élni.

Most akkor aláírta Orbán a kötelező kvótát?

Az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács által elfogadott zárónyilatkozatban az áll: végre kell hajtani a menekültek szétosztásáról hozott döntést, a menedékkérők viszont nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban akarnak menedéket kérni. Az ellenzék azért támadta Orbán Viktort, mert míg itthon a kvóta ellen kampányol a kormány, a miniszterelnök aláírta azt a dokumentumot, amely értelmében Magyarországnak is be kell fogadnia menekülteket.

A helyzet persze nem ilyen egyszerű: ahogy az Európában lenni szokott, megint nem teljesen egyértelmű, a korábbiak közül melyik megállapodást kell most végrehajtani - illetve ahogy a korábbi megállapodások is kötelező érvényűek voltak, és mégsem érkezett eddig ezek keretében egy menekült sem Magyarországra, kérdés hogy a mostani dokumentum után ez most miért lenne máshogy. A magyar és a szlovák kormány egyébként az Európai Unió bíróságához fordult a kötelező kvóta miatt, bár ez önmagában nem halasztaná el a korábbi döntés végrehajtását.

Az pedig egyébként nem lenne felróható Orbánnak, hogy egy kompromisszum eredményeként megszülető uniós dokumentumot aláír, amelynek messze nem ez volt a legfontosabb része, sokkal inkább a Nagy-Britannia európai uniós reformigényeiről született megállapodás.

Most az a kérdés, hogyan tudja számon kérni Magyarországon a kormány erős ellenállása ellenére a kötelező betelepítési kvótát Brüsszel, illetve a szerdai kormányülésen egyáltalán milyen válaszlépés jöhet szóba Magyarország számára, miután a bírósági beadvány már megvolt.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője nem tartja elégségesnek azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja, elutasítja a kvótát. Vona Gábor hétfőn a parlamentben az MTI tudósítása szerint ismét szorgalmazta, teremtsék meg annak lehetőségét, hogy népszavazást lehessen tartani a menekültek elosztásáról szóló európai uniós kvótáról. A kormányfő napirend előtti felszólalására válaszolva az ellenzéki politikus azzal indokolta, hogy nem tartja elégségesnek Orbán Viktor szavát, hogy korábban Románia uniós csatlakozásának támogatását is a székely autonómia megteremtésétől tette függővé. Mégis e nélkül is tag lett az ország - mutatott rá.

Vona Gábor azt javasolta, módosítsák az alaptörvényt a kvótával kapcsolatos népszavazás kiírásához. Azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a következő, márciusi uniós csúcson hivatkozzon a Jobbikra, ha Magyarországra akarják kényszeríteni a kvótát. Ha kell, a Jobbik az embereket az utcára viszi - közölte.

 

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a tőke Európája helyett az emberek Európájáról kellene beszélni, de ennek ellentmond a brit  reformkövetelésekről született uniós megállapodás. Schiffer András értékelése szerint ha az európaiak biztonságáról, jólétéről, szociális ellátásáról van szó, akkor az Európai Unió nem működik, viszont amikor a bankok érdekeiről van szó, akkor hatékonyak az intézményei - tudósít az MTI.

A migrációval kapcsolatban Schiffer András szerint ugyanaz a "szerencsétlenkedés" folytatódott, mint amiről az elmúlt egy év szólt, és ebben minden állam- és kormányfőnek felelőssége van.

 

Az MSZP szerint a múlt heti uniós csúcson a magyar embereket lefokozták, és ehhez Orbán Viktor miniszterelnök asszisztált. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalásra reagálva szomorúnak tartotta, hogy a kormányzati kommunikáció győzelmi jelentésekről adott hírt, holott ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig,  Hozzátette: a hétvégi döntés magában hordozza azt a veszélyt, hogy lesz egy olyan kétsebességes Európa, amely a magyar nemzeti érdekekkel szöges ellentétben áll.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Három komoly választás közeleg - mit szól ehhez a tőzsde?

Három komoly választás közeleg - mit szól ehhez a tőzsde?

Még mehet tovább a részvénypiaci száguldás, de nagyon könnyen lehet, hogy az idén már megfordul a trend. A forint tovább sávozhat, de egy kicsit felfelé módosította az Equilor a sáv tetejét. A magyar részvényekbe inkább a mostaninál alacsonyabb áron szállnának be. Lehet, hogy robotikára, automatizálásra szakosodott részvényeket kell venni?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)