7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A britekkel történt uniós megállapodást a V4-ek közös sikereként értékelte Orbán Viktor a Parlamentben. A migrációs helyzettel kapcsolatban pedig úgy látja: az EU mostanra a magyar álláspontot tette magáévá. Azért a kötelező betelepítési kvóta ellen felvesszük a harcot, szerdán a kormányülés után azt is megmondják, hogyan.
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 15-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A hétvégi uniós csúcs eredményeiről tájékoztatta az Országgyűlést napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor.

A brit kérdés és az Unió reformja

A britek nem kevesebbet kezdeményeztek, mint hogy alaposan reformáljuk meg az Európai Uniót – ha lehet, szerződésmódosítás nélkül, mondta Orbán Viktor. A britek terve az, hogy az Egyesült Királyságban arról legyen népszavazás, hogy a megreformált EU-nak a tagjai kívánnak maradni, vagy elhagyják azt. A reformjavaslatokról megegyezett az EU a britekkel. A britek szerint 3 dolgon kell változtatni:

  • versenyképesebbé kell tenni az EU-t
  • kevesebb bürokráciára van szükség
  • a nemzeti parlamentek szerepét növelni kell, a brüsszeli lopakodó hatáskör-elvonás gyakorlatának véget kell vetni.

Ezekkel Magyarország egyetért. Orbán felidézte: tekintettel az Egyesült Királyság sajátos szociális rendszerére, azt kellett megvizsgálni: lehet-e az Egyesült Királyságban dolgozó, nem Egyesült Királyság-béli dolgozók szociális ellátásán változtatni? A kialkudott megoldás értelmében - a V4 országainak fellépésének eredményeként - a szabad munkavállalás továbbra is kiterjed a teljes EU területén, annak minden polgárára – mondta Orbán.

Ha valaki ott dolgozik, járulékot fizet, és ez alapján szociális ellátást kap, annak továbbra is jár, ami eddig. Vannak olyan juttatások, amelyekért nem fizet a munkavállaló, de mégis kapja – itt azt sikerült elérni, hogy nem lehet elvenni őket. A jövőben azonban megfelelő indoklással kezdeményezhető lesz ezek ideiglenes felfüggesztése. Orbán azt is megemlítette: kizárták, hogy bármilyen módosítás vonatkozzon az ingázókra.

Volt azonban egy éles vita a gyermek-alapon nyújtott szociális támogatás köréről: azt volt a kérdés, mi legyen a juttatással, ha egyik vagy mindkét szülő az Egyesült Királyságban dolgozik, de a gyermek nem ott él. A brit statisztika szerint egyébként 55 ezer magyar él és dolgozik Nagy-Britanniában, a magyar „tényfeltárás” szerint köztük 220 olyan ember van, akinek gyermeke itthon van – nem sok magyart érint tehát a kérdés. Itt azt fogadták el: a gyermek alapján járó juttatást ilyen esetben indexálni lehet, annak az országnak a létfenntartási költségeihez igazítják a juttatást, ahol a gyermek tartózkodik.

Ezután Orbán megköszönte a V4 többi tagállamának, hogy végig kitartottak, és jó bajtársaknak bizonyultak. A reform megvan, most a briteknek kell dönteniük, tagok maradnak-e. Magyarország mindenesetre örülne, ha egy közösségben maradhatnánk a britekkel, ez az érdekünk, de a döntést nekik kell meghozniuk.

Magyar útra lépett az EU migránsügyben?

Az európai migrációs helyzettel kapcsolatos döntésekről elmondta: most először kimondásra került, hogy a legfontosabb feladat a migránsok megállítása, a határok megvédése. Világossá tettük, hogy Schengent 100 százalékosan be kell tartani; most ott vagyunk, ahol egy éve kellett volna lennünk – mondta Orbán.

Magyarország korábban kapott hideget-meleget, de főleg hideget a helyzet kezelése miatt, mostanra azonban mindenki elismeri eredményeinket, sőt: az EU azokat az elveket fogadta el, amelyeket a magyar kormány eddig is képviselt – mondta a miniszterelnök. A déli határ megvédése ismét lehetségessé vált; a fizikai akadályok azonban megerősítésre szorulnak, és a kormány felkészül arra is, hogy ezeket akár ki is terjessze.

Szerdán megtudjuk, mit tesz a kormány a kötelező kvóta ellen

Eddig a jó hírek – mondta Orbán, majd így folytatta: délen a helyzet javul, nyugaton a helyzet egyre nehezebb lesz. A március 17-18-án esedékes migrációs csúcstalálkozót előrehozták március 5-ére. Magyarország és a V4-ek óriási nyomás alatt vannak; a torkunkon le akarják erőltetni az új migrációkezelési rendszert. A kötelező kvótarendszer egyedi döntését nem fogadja el a magyar kormány, és azt sem, hogy a későbbiekben ebből egy általános szabályozási elvet építsenek fel. Emlékeztetett: a magyar és a szlovák kormány az Európai Unió bíróságához fordult a kötelező kvóta miatt - bár ez önmagában nem halasztja el a korábbi döntés végrehajtását.

A szerdai kormányülésen dönti el a kormány, hogy hogyan verjék vissza a brüsszeli kísérletet arra, hogy olyan embereket telepítsenek be hozzánk, akikkel nem kívánunk együtt élni.

Most akkor aláírta Orbán a kötelező kvótát?

Az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács által elfogadott zárónyilatkozatban az áll: végre kell hajtani a menekültek szétosztásáról hozott döntést, a menedékkérők viszont nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban akarnak menedéket kérni. Az ellenzék azért támadta Orbán Viktort, mert míg itthon a kvóta ellen kampányol a kormány, a miniszterelnök aláírta azt a dokumentumot, amely értelmében Magyarországnak is be kell fogadnia menekülteket.

A helyzet persze nem ilyen egyszerű: ahogy az Európában lenni szokott, megint nem teljesen egyértelmű, a korábbiak közül melyik megállapodást kell most végrehajtani - illetve ahogy a korábbi megállapodások is kötelező érvényűek voltak, és mégsem érkezett eddig ezek keretében egy menekült sem Magyarországra, kérdés hogy a mostani dokumentum után ez most miért lenne máshogy. A magyar és a szlovák kormány egyébként az Európai Unió bíróságához fordult a kötelező kvóta miatt, bár ez önmagában nem halasztaná el a korábbi döntés végrehajtását.

Az pedig egyébként nem lenne felróható Orbánnak, hogy egy kompromisszum eredményeként megszülető uniós dokumentumot aláír, amelynek messze nem ez volt a legfontosabb része, sokkal inkább a Nagy-Britannia európai uniós reformigényeiről született megállapodás.

Most az a kérdés, hogyan tudja számon kérni Magyarországon a kormány erős ellenállása ellenére a kötelező betelepítési kvótát Brüsszel, illetve a szerdai kormányülésen egyáltalán milyen válaszlépés jöhet szóba Magyarország számára, miután a bírósági beadvány már megvolt.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője nem tartja elégségesnek azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja, elutasítja a kvótát. Vona Gábor hétfőn a parlamentben az MTI tudósítása szerint ismét szorgalmazta, teremtsék meg annak lehetőségét, hogy népszavazást lehessen tartani a menekültek elosztásáról szóló európai uniós kvótáról. A kormányfő napirend előtti felszólalására válaszolva az ellenzéki politikus azzal indokolta, hogy nem tartja elégségesnek Orbán Viktor szavát, hogy korábban Románia uniós csatlakozásának támogatását is a székely autonómia megteremtésétől tette függővé. Mégis e nélkül is tag lett az ország - mutatott rá.

Vona Gábor azt javasolta, módosítsák az alaptörvényt a kvótával kapcsolatos népszavazás kiírásához. Azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a következő, márciusi uniós csúcson hivatkozzon a Jobbikra, ha Magyarországra akarják kényszeríteni a kvótát. Ha kell, a Jobbik az embereket az utcára viszi - közölte.

 

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a tőke Európája helyett az emberek Európájáról kellene beszélni, de ennek ellentmond a brit  reformkövetelésekről született uniós megállapodás. Schiffer András értékelése szerint ha az európaiak biztonságáról, jólétéről, szociális ellátásáról van szó, akkor az Európai Unió nem működik, viszont amikor a bankok érdekeiről van szó, akkor hatékonyak az intézményei - tudósít az MTI.

A migrációval kapcsolatban Schiffer András szerint ugyanaz a "szerencsétlenkedés" folytatódott, mint amiről az elmúlt egy év szólt, és ebben minden állam- és kormányfőnek felelőssége van.

 

Az MSZP szerint a múlt heti uniós csúcson a magyar embereket lefokozták, és ehhez Orbán Viktor miniszterelnök asszisztált. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalásra reagálva szomorúnak tartotta, hogy a kormányzati kommunikáció győzelmi jelentésekről adott hírt, holott ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig,  Hozzátette: a hétvégi döntés magában hordozza azt a veszélyt, hogy lesz egy olyan kétsebességes Európa, amely a magyar nemzeti érdekekkel szöges ellentétben áll.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG