Hirdetés
Hirdetés

Ha koreai háború lesz, Kína is sorra kerül

Káncz Csaba, 2017. augusztus 14., 12:34

Sokban hasonlít a jelenlegi ázsiai geopolitikai dinamika az egy évszázaddal ezelőtti európaihoz. Ne legyenek kétségeink, egy háború a Koreai-félszigeten pillanatok alatt átterjedhet Kínára, ahogyan az egyébként már 1950 októberében bekövetkezett. Trump mai lépése megnyitja az utat a kínai árukra kivetett vámok előtt, magyarul a kereskedelmi háború előtt.

A 20. század első éveiben a feltörekvő és önbizalomtól duzzadó Németország nyíltan megkérdőjelezte a brit flotta dominanciáját a tengereken és nyaktörő ütemben látott hozzá saját hadiflottájának megerősítéséhez. Az összecsapás elkerülhetetlen lett. A 21. század első éveiben a feltörekvő és önbizalomtól duzzadó Kína nyíltan megkérdőjelezte az Egyesült Államok flottájának dominanciáját a tengereken és nyaktörő ütemben látott hozzá saját hadiflottájának fejlesztéséhez. Vajon józan mérlegelés szerint elkerülhető-e az összecsapás?

Nem lehet globális versenytárs

Washington már 1992-ben, a Szovjetunió szétesésekor kidolgozta globális ambícióinak alátámasztásaként azokat a védelmi irányelveket, amely szerint az amerikai stratégiának „meg kell előznie a potenciális globális versenytárs megjelenését.” Ennek jegyében az Ázsia felé fordulás (’Pivot to Asia’) stratégiájának meghirdetését alapjaiban határozták meg a 21. századi globális gazdasági és katonai tendenciái, amelyeket az Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalmaként nem hagyhatott figyelmen kívül. Stratégiai szinten 2012 januárjában következett be változás, amikor a védelmi minisztérium kiadta a ’Defence Strategic Guidance– Sustaining Global U.S. Leadership: Priorities for the 21th Century Defense’ című dokumentumot. Ebben Washington már egyértelműen deklarálta az Ázsia felé fordulás politikájának fontosságát és a térség felértékelődését is.

Hirdetés

Ne legyenek kétségeink, egy háború a Koreai-félszigeten pillanatok alatt átterjedhet Kínára, ahogyan az egyébként már 1950 októberében bekövetkezett. Peking, amely 67 éve harcba szállt azért, hogy megakadályozza Észak-Korea amerikai megszállását, jelenleg is védelmi szövetségben áll Phenjannal.  Moszkva, amely a 2014-es kijevi Majdan-téri eseményeket a mai napig egy nyugati felforgatásnak tartja, szintén felkészült a legrosszabbra. Ráadásul alig, hogy vége lett Moszkva és Peking idei első közös haditengerészeti gyakorlatának a Balti-tengernél található Kalinyingrád orosz exklávénál, már be is jelentették a következőt, amelyre a csendes-óceáni térségben fekvő Vlagyivosztoknál kerül majd sor szeptember 18. és 26. között.

Akkor ma induljon a kereskedelmi háború

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A koreai félsziget geopolitikai feszültsége a jelek szerint nem elég a térségbeli feszültségből a Fehér Háznak. Múlt péntek este Trump felhívta Hszi kínai elnököt és közölte vele, hogy a mai napon - egy kevéssé alkalmazott amerikai kereskedelmi törvényt igénybe véve - nyomozást indít annak kivizsgálására, vajon Kínának a szellemi tulajdon védelmére irányuló politikája "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak" minősül-e. A törvény alkalmazása megnyithatja az utat kínai exportőrök ellen foganatosítandó szankciók és fejlett amerikai technológiák kínai cégekhez, vagy amerikai-kínai vegyesvállalatokhoz történő transzferjének szigorítása előtt is.

Ez a lépés jelentősen és azonnali hatállyal terheli meg Washington és Peking kapcsolatát éppen akkor, amikor a koreai félszigeten uralkodó feszültség csökkentésén kellene közösen munkálkodniuk. Trump lépése megnyitja az utat a kínai árukra kivetett vámok előtt, magyarul a kereskedelmi háború előtt. A kínai állami média azonnali válaszlépéseket ígért. Belső információk szerint visszavetnék az amerikai szója importját, ezen kívül az autók, a repülőgépek és a ritka földfémek is a szigorítás kategóriájába esnének.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?