4p
Deflációs veszély ugyan nincs, de a Fed elnöke helikopterre szállva tovább szórja a pénzt az amerikai gazdaságba, a havi 85 milliárd dollár nemcsak az amerikaiakat nyugtathatja majd meg.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) kétnapos ülését követően szerdán bejelentette, hogy nem csökkenti a likviditásnövelő kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegét. "Helikopter Ben", ahogy kritikusai egy beszéde miatt nevezik - korábban azt mondta, a defláció legyőzhető a "helikopterről a gazdasága szórt pénzzel" - ezzel tulajdonképpen rászolgált a nevére, hiszen a jegybank szerepét betöltő Fed továbbra is bőséges likviditást ad ezzel az amerikai gazdaságnak. A piacok korábban mérsékelt csökkentésre számítottak.

A kamatdöntő ülésen egyúttal bejelentették az irányadó kamatláb tartását a 0,00-0,25 százalékos szinten, hangsúlyozva, hogy a kamatszint "még huzamos ideig" alacsony marad. A döntéshozók többsége még 2016-ra is 2,0 százalék alatti kamatlábra számít. Ez igazából nem is volt meglepetés.

A FOMC közleményében nyomatékosította, hogy az ösztönző program (QE3) kivezetésének megkezdéséhez több, a fenntartható növekedést alátámasztó makrogazdasági adatra lesz szüksége. A pénzügyi kondíciók szigorodása a jelenlegi helyzetben lassítaná a gazdasági növekedést - fogalmaz a dokumentum.

A döntéshozó testület a gazdasági növekedés mértékének jellemzésére a korábban is alkalmazott "mérsékelt" kifejezést alkalmazta. Az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését azonban mérsékelte a testület: a júniusi ülésen prognosztizált 2,3-2,6 százalékról 2,0-2,3 százalékra számít. A jövő évre vonatkozó előrejelzést még ennél is nagyobb mértékben csökkentette a testület: 3,0-3,5 százalékról 2,9-3,1 százalékra. A prognózisokkal a Fed saját hitelességét is erősítette, hiszen az amerikai gazdaság talpra állásától tette függővé a lazítási programjának részleges vagy teljes folytatását. Most úgy néz ki, úgy értékelik, hogy az USA gazdasága még koránt sem erősödött meg, a likviditási programmal pedig havi 85 milliárd dolláros könnyebbséget nyújt a Fed.

A program folytatásának, a keretösszeg emelésének, illetve kivezetésének ütemezése a gazdasági fellendülés mindenkori alakulásán múlik - hangsúlyozta a közlemény.

A gazdasági helyzet megítélésében a Fed nem változtatott a munkanélküliségre és az inflációra kitűzött küszöbértékeken. A testület szándéka szerint 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta felett és 2,5 százalékos infláció alatt még nem kezdi meg a kamatláb emelését.

Három karakter, amire a világ figyel: QE3

A Fed 2012. szeptemberében jelentette be a gazdaságösztönző céllal indított mennyiségi monetáris enyhítő programjának harmadik, "QE3" néven ismertté vált fázisát. A program havi 40 milliárd dolláros kötvényvásárlási keretösszeggel indult, amit 2012. december 12-én 85 milliárd dollárra növeltek.

Ben Bernanke Fed-elnök 2013. június 19-én jelezte első alkalommal, hogy a javuló gazdasági kilátásokra való tekintettel a Fednek szándékában áll megkezdeni a program fokozatos kivezetését. Fed-illetékesek későbbi nyilatkozatai alapján a program kivezetésének megkezdését a FOMC szeptemberi ülésére, befejezésének dátumát pedig 2014 közepére határolta be a piac.

A tőzsdeindexek év eleje óta tartó emelkedése jórészt a Fed kötvényvásárlásainak köszönhető piaci többletlikviditásnak tulajdonítható. A Nasdaq Composite 24 az S&P-500 19, a DJIA-30 index pedig 18 százalékkal emelkedett az év eleje óta.

A Fed szerdai bejelentését az amerikai tőzsdeindexek lendületes erősödéssel nyugtázták, a bejelentés előtti értékükhöz képest mintegy egy százalék nyereségre tettek szert. A bejelentés a holnap kereskedésben érintheti feltörekvő piaci devizákat is, azok valószínűleg erősödni fognak a hír miatt, vagyis a Fed bejelentéséből a forint is profitálhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG