5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar miniszterelnök az európai politika egyik vezéralakjává kíván előlépni, ami egybevághat Putyin és Trump érdekeivel is. A nemzetközi politikai dinamika kedvező számára - előbb azonban szükség van egy sikeres vasárnapi népszavazáshoz. Ha viszont a kvótanépszavazás érvénytelen lesz, nemcsak Orbán európai ambíciói kapnak súlyos csapást, hanem a fideszes bevándorláspolitika is gyakorlatilag illegitimmé válik.
Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozó kezdetén 2015. októberében. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Fideszből kiszivárgó hírek szerint a miniszterelnök egy esetleges sikeres kvótanépszavazás után megkísérelné az uniós alapszerződés módosítását azzal a céllal, hogy a döntéshozatali mechanizmusban a tagállamok a jelenleginél nagyobb súllyal szerepeljenek.  Orbán ehhez természetesen segítségül hívná az utóbbi időben egyre összetartóbb V4-ek támogatását. A kormányfő belső köreiből származó értesülések szerint Orbán ugyanis politikai karrierjét európai színtéren kívánja kiteljesíteni és akár Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökének helyére pályázik.

Mi lehet Orbán célja?

Mára egyértelművé vált, hogy Orbán határozott vízióval rendelkezik Európára vonatkozóan. Ráadásul a kormányfő ideája már nem a hagyományos európai baloldal-jobboldal dichotómiába sorolható, sokkal inkább az euroszkeptikus-populista és az Európa-párti politikai erők megosztottsága mentén tematizál.  Orbán családon és kereszténységen alapuló Európa-képe a legtöbb megnyilatkozásában megjelenik, de legalább olyan gyakran bírálja a szociális Európa elképzelését is – nem is beszélve a bevándorláspolitikáról -, és állít alternatívát ezzel szemben.

Orbán helye Európában

Kétség sem fér hozzá, hogy a menekültválság eredményeképp Orbán valódi európai szereplővé lépett elő. Míg korábban leginkább a nagy port kavart kijelentéseivel és Nyugaton botránykeltő jogalkotási metódusával dominált az európai köztudatban, mint egy súlytalan ország fickándozó bajkeverője, mára már a migrációs törésvonal egyik oldalának legfőbb szereplői közt tartják számon összeurópai szinten, megoldási javaslataira pedig immár mint valós perspektívára tekintenek.

Az ismertség ugyanakkor nem azonos az elismertséggel: mindazon túl, hogy a korábbi antidemokratikus lépéseiről nem feledkeztek el, a jelenlegi válságkezelő metódusa sem épp az együttműködésre, hanem az itthon megszokott, erőből levezényelt, deviáns destabilizálásra épül, erre pedig a jelenlegi nyugati fősodornál érzékelhetően nincs kereslet.  Nehezíti a helyzetét, hogy Nyugaton továbbra sem szűnt meg az előítélet a Keletiekkel szemben, így Orbán eleve hátrányból indul.

A közhangulat változása Orbánnak kedvez

Az egy évvel ezelőtt kirobbant és egyelőre beláthatatlan ideig tartó menekültválság azonban átrendezte az európai erőviszonyokat.  2017 pedig sorsdöntő évnek ígérkezik, hiszen a franciák elnökválasztása mellett a németek is döntenek a Bundestag összetételéről.  Ha a hagyományos pártok dominanciája érvényesül, akkor Orbán minden kétséget kizáróan marginális pozícióban marad, és legfeljebb bomlasztó politikával tud nyomást gyakorolni a bevándorláspolitika fő csapásirányára.

Ennek ellenkezőjére azonban egyre nagyobb az esély – ahogy ezt a németországi tartományi választások eredményei is mutatják. Franciaországban szintén születhet Orbánnak kedvező helyzet, hiszen egy esetleges Sarkozy-győzelem kedvező lenne Orbán számára – hogy az oroszbarát Le Penről ne is beszéljünk.  Orbán jelenlegi diplomácia hátországát a mögötte összezáró V4 adja, amely – főképp Lengyelország súlya miatt – EU-s szinten meghatározó tényezővé vált.  A magyar miniszterelnök külön szerencséje, hogy a lengyel kormányfő, Beata Szydło nem elég karizmatikus.

Még az idén áttörést jelentene, ha Donald Trump elnyerné az USA elnöki címét, hiszen Európában elsőként Orbán támogatta deklaráltan Trumpot. A republikánus jelölt remek viszonyt ápol Putyin orosz elnökkel, akinek szándékai Európában egyre inkább nyilvánvalóak.  Egy majdani Trump – Putyin tengely pedig valószínűleg szívesen látna egy értékekben is hozzájuk közel álló politikust az átalakult EU egyik vezető tisztségében.

Kulcs a népszavazás sikere

Orbán európai karrierjéhez előfeltétel, hogy a vasárnapi kvótanépszavazás eredményes legyen.  Nem véletlenül vállalta Orbán azt a diplomáciai bakit - amellyel az egyik legfőbb szövetségesének tekinthető szlovákok nemtetszését is kiváltotta - hogy kudarcnak állította be a V4-ek többi tagja által sikerként prezentált pozsonyi EU-csúcsot.

Nem volt véletlen ez a durva modortalanság, hiszen mindent meg kell tennie, hogy itthon magas szinten tartsa a politikai feszültséget. Jól tudja, hogy egy eredményes hazai népszavazás európai méretű politikai földcsuszamlást idézhetne elő. Amennyiben viszont a kvótanépszavazás érvénytelen lesz, nemcsak Orbán európai ambíciói kapnak súlyos csapást, hanem a fideszes bevándorláspolitika is gyakorlatilag illegitimmé válik.

Káncz Csaba és Zsoldos Ákos jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitték az állampapírokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 13:48
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Makro / Külgazdaság Ezúttal pompás hírt küldtek Németországból
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 12:51
Több mint kétéves csúcsra emelkedtek a ZEW indexei. 
Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG