1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A GDP az idén a III. negyedévben 1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével 1,1 százalékkal nőtt a KSH és az Ecostat közös becslése alapján.
A bruttó hazai termék (GDP) az idén a III. negyedévben 1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével 1,1 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat szerdán nyilvánosságra hozott közös gyorsbecslése alapján.

A statisztikai becslés megbízhatóságának hibahatára +/- 0,2 százalékpont. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék. Az elemzők az előző negyedévi végleges adat szerinti 1,2 százaléknál néhány tized százalékponttal magasabb gazdasági növekedést vártak.

A GDP 2007 II. negyedévében 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első félévben a gazdasági növekedés mértéke a naptári hatás kiszűrésével és azt figyelembe véve egyaránt 1,9 százalék volt. Tavaly a harmadik negyedévében a GDP 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével a növekedési ütem 4 százalék volt.

Tíz év alatt kétszer állt fel: így görbüljek meg!
Az idén az első háromnegyed évben a bővülés 1,6 százalékot tett ki a kiigazított és kiigazítatlan adatok alapján is. Tavaly az első háromnegyed évi bővülés 3,9 százalék volt kiigazítás nélkül és 4 százalékot tett ki a naptári hatás kiszűrésével.

A vártnál gyengébb GP-adat nyilvánosságra kerülése után a forint gyengülni kezdett. Részletek...

A várakozásokhoz hasonlóan megoszlottak a banki elemzői vélemények a szerdán publikált 1 százalékos harmadik negyedévi GDP bővülésről, az alacsony negyedévi ütem miatt azonban várhatóan az elemzők többsége 2 százalék alá csökkenti az egész éves prognózist.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője negatív meglepetésnek tartotta az előző negyedévi, 1,2 százalékot sem elérő adatot. Elmondta: az ipar kedvező nyári teljesítményét a mezőgazdaság és az építőipar katasztrófálisan alacsony eredménye rontotta le. Hozzájárult az alacsony mutatóhoz a szolgáltatások: az oktatás és az egészségügy területén mutatkozó visszaesés is - tette hozzá. A kiigazítás magasabb reálgazdasági áldozattal jár a vártnál - összegezte az elemző. Nyeste Orsolya valószínűsítette, hogy az eddigi, az év egészére vonatkozó 2 százalék körüli GDP növekedési prognózisát 1,5-1,6 százalék közelébe mérsékli.

Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője ugyanakkor érthetetlennek nevezte a magas elemzői várakozásokat. Elmondta: az OTP-nél arra számítottak, hogy a III. negyedévi növekedés nem haladja meg a II. negyedévi 1,2 százalékot, de ennél alacsonyabb ütemet sem zártak ki. Hozzátette: a rövid bázison mért, azaz az előző negyedévhez képesti növekedés 0,3 százalék volt a megelőző 0,1, illetve az azt megelőző 0,2 százalék után. Szavai szerint ez a meglehetősen törékeny fordulópont jelezheti, hogy mégiscsak a II. negyedévben volt a növekedési ütem minimuma. Az éves prognózis módosításával az OTP megvárja a részletek közlését.


"A konszolidáció áldozattal jár"

A harmadik negyedéves GDP adatok azt mutatják, hogy a gazdaság túl van a növekedési mélyponton, a rövid bázisú növekedési index, az előző negyedévhez mért bővülés ugyanis 0,3 százalék lett, a megelőző negyedévi 0,1 százalékot követően - mondta el Pichler Ferenc a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Pichler Ferenc szerint látható, hogy a kormány által meghirdetett fiskális konszolidáció sikeresen halad. Ennek célja, hogy a gazdaság fenntartható növekedési pályára álljon és a 10 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiány jelentős mértékben csökkenjen. Az államháztartás hiánya a tavalyi, a GDP 9,2 százalékát elérő mértékről az idén várhatóan 6,4 százalékra, jövőre pedig 4 százalék közelébe mérséklődhet - fűzte hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy a fiskális konszolidáció, ahogyan azt előre lehetett látni, növekedési áldozattal jár.

Ez a növekedési veszteség jelentős részben az állam teljesítményének, az állami, nem piaci szolgáltatások visszaszorulásának, azaz a kisebb állam megvalósulásának a következménye, ami az államháztartás reformjának fő célkitűzése - mondta Pichler Ferenc. Hozzátette: a korábbinál kisebb állam, egy szintet elérve tovább már nem csökkenti a GDP bővülési ütemét, a növekedés így ismét gyorsulni kezd: jövőre 2,8 százalékig, 2009-ben pedig 4 százalék fölé.

A PM jelenleg is érvényes prognózisa az idén 2,2 százalékos GDP bővüléssel számol, a tárca azonban csak a GDP részletes összetétele ismeretében tekinti át újra az előrejelzést - tette hozzá a szóvivő.

További drágulást jósolnak Londonból
9 százalék fölött a szlovák gazdasági bővülés
Bizottság: nagy sikerű magyar erőfeszítések
Külföldön is hazájuk GDP-jét növelik a lengyelek
A pontjaink jók, na de rosszul élünk...
Simor: Tenni kell még a 3 százalékért

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG