1p
Míg korábban a devizahitelek miatt voltak népszerűek a határmenti bankok, manapság a megtakarítások miatt keresik fel tömegesen a magyarok az osztrák pénzintézeteket - kínálat van bőven, magyar nyelvű honlappal és ügyintézőkkel várják az ügyfeleket. A roham felkeltette a kormány érdeklődését is, már vizsgálják a rémhírterjesztés hátterét.

Hihetetlenül felkapott téma lett Magyarországon a megtakarítások külföldre utalása: a Privátbankár munkatársait egyre többen keresik meg az osztrák bankszámlák, bankbetétek elérhetőségével kapcsolatban, a cikkeink olvasottsági toplistáját december 23-a óta vezeti egy, a témával foglalkozó híradás.

Rémhírek miatt nagy az érdeklődés?Giró-Szász András a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: rémhírterjesztés folyik a bankbetétekkel kapcsolatban. A nemzetgazdasági miniszter, a PSZÁF és az NGM ezért délután egyeztet arról, hogy milyen intézkedésekkel tudják megnyugtatni a forintbetéteseket.

Beszámolónk az egyeztetés eredményéről >>

Míg a devizahitelezés aranykorában elsősorban eladósodni utaztak a magyar ügyfelek a burgenlandi bankokhoz, mostanában inkább a pénz áramlik kifelé: a Blochamps Capital elemzése szerint legalábbis több tízezerre rúg az ausztriai bankok magyar számlatulajdonosainak száma, és az érdeklődés egyre erősödik. Úgy tűnik, bár semmi jele annak, hogy a kormány a bankbetétekhez nyúlna, nem múlik el nyomtalanul a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása a hazai öngondoskodókban; a bizonytalan hazai jogszabályi környezet pedig finoman szólva sem kedvez a világgazdasági turbulenciák közepette a biztonságot kereső megtakarításoknak.

Egyre többet hallani arról, hogy sokan vesznek eurót, és külföldre viszik - ezt a privát vagyonkezelési üzletágban is tapasztalni lehet, a Concorde Alapkezelőnél az utóbbi időben jóval több telefont kapnak ebben a témában, mint korábban - mondta el szerdán a Privátbankárnak az alapkezelő munkatársa.

A bank- és országkockázat mérséklése azonban még békeidőkben sem ördögtől való dolog, egyáltalán nem számít különlegesnek, ha valaki a megtakarításai egy részét külföldi pénzintézetnél tartja - megnéztük, mire számítson az, aki Ausztriát célozza meg.

Nyelvismeret hiánya nem akadály - ne felejtse el a kamatadót

Folyószámlanyitáshoz a bankfiókok általában útlevelet vagy személyi igazolványt kérnek a lakossági ügyfelektől, emellett a lakóhelyet is igazolni kell érvényes lakcímkártyával. Bár vannak pénzintézetek, amelyek nem foglalkoznak kizárólag külföldi lakcímmel rendelkező ügyfelekkel, a határmenti bankok jellemzően tárt karokkal, nem ritkán magyar nyelvű ügyintézőkkel várják a külföldieket (és pénzüket). Nem árt tudni azonban, hogy a devizakülföldiek számára a kamatadó Ausztriában több mint duplája a magyarországinak: míg nálunk 16%, a szomszédban 35 százalék a forrásadó mértéke, melyet a befektetések hozama után kell megfizetni.

A vállalati ügyfelek, jogi személyek képviselői eredeti cégkivonattal, a társasági szerződés másolatával, aláírási címpéldánnyal készüljenek; általában elég, ha a többségi tulajdonos, vagy a nagyobb tulajdonosok jelennek meg személyesen a számlanyitáshoz, a kisebb tulajdonosoktól is szükség lehet azonban meghatalmazásra, személyi okmányok másolatára.

A papírokon kívül érdemes készpénzzel is készülni: a bankok általában minimális nyitóegyenleget határoznak meg, jellemzően 100-500 euró értékben. Egyszeri 12 000 euró feletti összeg befizetése esetén a bankok kérhetik a befizetett összeg eredetének írásos dokumentációval történő igazolását.

Az egyik legnagyobb osztrák bank / takarékszövetkezet az Erste. A bankban történő számlanyitáshoz mindenképp érdemes időpontot kérni, ehhez a bank osztrák honlapján található fióklistából találhatunk elérhetőséget. A megnyitott számlacsomagban a főszámla mellett több kapcsolt számla lehet. A főszámla a tulajdonképpeni folyószámla, ami nem fizet látra szóló kamatot, erről vehetünk fel pénzt és indíthatunk, fogadhatunk utalásokat. Tartozhat hozzá megtakarítási számla, ahol leköthető a pénz. Értékpapírszámla és devizaszámla nyitására is van lehetőség. Az alapszámla és a kapcsolódó megtakarítási számla költsége kb. 15 euró negyedévenként bankkártyával, internetbanki eléréssel együtt.

A Bank Burgenland egy eisenstadt-i székhelyű osztrák regionális bank, mely 2006 májusa óta Ausztria egyik legnagyobb biztosítótársaságához, a Grazer Wechselseitige Versicherung AG-hez tartozik. van magyar nyelvű honlapjuk és minden fiókjukban van magyarul beszélő munkatárs, esetenként több is. A folyószámla zárlati díja negyedévente a számlaegyenlegtől függően 5-8 euró, ebben azonban nincs benne a bankkártya és az internetbank díja. Takarékbetétkönyet 1 éves futamidővel jelenleg 2,25% éves kamatra kínálnak, a lekötött betét 1 hónapra 0,125% éves kamatot, 6 hónapos futamidővel 0,5% éves kamatot fizet.

A magyar ügyfelekre épít a Raiffeisenbank Grosswilfersdorf is: magyar nyelvű honlappal és ügyintézőkkel várják a határontúli bankolókat a rábafüzesi határátkelőtől 27 kilométerre. Itt a napi esedékességû takarékbetétkönyv: 1,75% éves kamatot fizet, a hat hónapos lekötésű takarékbetétkönyvet 1,875% éves kamattal kínálják.

Az osztrák banktitokról

Ahogy az a Bank Burgenland honlapjáról kiderül, a banktitok osztrák szabályozása a BWG (Bankwesengesetz, osztrák hitelintézeti törvény) 38. paragrafusában található, mely az alkotmányjogi szabályozás következtében nagyobb védelmet élvez változtatások elől, mint más szövetségi törvények. Az alkotmány részét képező törvényeket a parlament csak kétharmados többséggel tudja megváltoztatni. Az osztrák banktitok ezáltal az alkotmánnyal megegyező szintű védelmet élvez.

A jogszabály büntetőjogi szankció terhe mellett tiltja meg a banknak, képviselőinek, dolgozóinak és tulajdonosainak, hogy az üzleti tevékenysége során birtokába jutott adatokat, titkokat nyilvánosságra hozza vagy továbbadja.

A banktitok megtartásának kötelezettsége nem áll fenn egy már megindított büntető- és pénzügyi büntetőeljárás esetén, a bűnüldözési szervek pénzmosási ügyosztályával illetve a hagyatéki eljárást lefolytató hatósággal  szemben. Megindított büntetőeljárásnak az az eljárás minősül, amelyben a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja fennáll.

A fenti kivételek kizárólag csak osztrák bíróságok és hatóságokkal szembeni tájékoztatási kötelezettséget jelentenek. Az osztrák bankok nem szolgáltatnak semmilyen személyes adatot, információt vagy jelentést külföldi hatóságoknak. Büntetőjogi eljárásokban a külföldi bíróság nemzetközi jogsegély keretében kérheti az osztrák hatóságokat a büntetőeljárás alá vont személy banktitoknak minősülő adatainak beszerzésére és kiadására.

A 2009. szeptember 9-i Jogsegély-Végrehajtási Törvény hatálybalépése óta, mely adókérdésekben a kétoldalú adatszolgáltatást szabályozza, lehetőség van információ kiadására külföldi hatóságok részére a számlavezetők személyéről.

Tájékoztatási kérelemmel azonban csak abban az esetben lehet élni, amennyiben konkrét és megalapozott gyanú áll fenn. Továbbá a kérelmező államnak az információk megszerzése végett előzőleg minden belföldi eszközt ki kell használnia, mielőtt a szerződő felet hívja segítségül.

A számlatulajdonost és a bankot is egyidejűleg értesíteni kell egy ilyen jogsegély-kérelemről. A számlatulajdonos a jogai védelmének  érdekében a határozat ellen panasszal élhet az osztrák Alkotmány- vagy a Közigazgatási Bíróságnál.

A külföldi állampolgárok betétei után fizetendő kamatadó-ekvivalens (forrásadó) megfizetése – 22 más EU-tagállamtól eltérően - Ausztriában anonimizált módon történik, személyes adatok átadása nélkül. Az egyes betéti számlákról levont forrásadót a bank egy összegben utalja a helyileg illetékes osztrák adóhatóságnak, mely azt a bank által megnevezett államokba szintén egy összegben utalja tovább.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG