6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Van verseny a bankpiacon: a kártyás vásárlás tranzakciós illetékének változása nyomán a bankok sora könnyített az ügyfélterheken

Bár senki sem várta, úgy fest a bankok egymással folytatott versenye kikényszeríti azt, hogy minden, az ügyfélre kedvező változás azonnal megjelenjen az ügyféloldalon is – legalábbis a bankkártyák terén – ezt bizonyítják a BankRáció.hu adatai.

Mint ismert, a kormányzat is akceptálta azt az érvet, hogy a bankkártyás vásárlások után fizetendő tranzakciós illeték nem egész évi 6 milliárdos bevétele messze nincs arányban azzal a nemzetgazdasági hátránnyal, hogy az olcsóbb, biztonságosabb, gyorsabb, ráadásul kivétel nélkül lekönyvelt elektronikus fizetést háttérbe szorítja a készpénzhasználattal szemben. Idén januártól épp ezért a kártyás vásárlás után járó tranzakciós illeték kivetésének módja megváltozott: a bankoknak a bankkártyák elmúlt évi forgalma alapján kell fizetniük a 3 ezrelékes illetéket, amelynek ugyanakkor felső limitje lett: „sima” bankkártyák esetén maximum évi 800, míg a korszerűbb, gyorsabb fizetést lehetővé tevő érintőkártyák esetén évi 500 forintos illetéket kell megfizetnie a bankoknak.

Mint ismert, a pénzintézetek döntő része üzletpolitikai (és a fenti érvelés szerint ésszerűségi indokok okán eddig sem terhelte rá közvetlenül a bankkártás vásárlás illetékét a kártyás tranzakciókra, azaz azok a bankok nagy részénél továbbra is ingyenesek voltak. A januártól bevezetett intézkedések ugyanakkor ismét új helyzetet teremtettek, aminek kapcsán a közvetlen átterhelés okán kvázi versenyhátrányban lévő bankok úgy fest gyorsan léptek és csökkenteni akarják lemaradásukat.

Végképp eltörölni

A Budapest Banknál 2015. január 1-től „csak” átvezették a változást a kondíciós listában, azaz a bankkártyás vásárlás díja vásárlásonként 0,3 százalék, de maximum 800 Ft évente, bankkártyánként a korábbi maximum 6000 forint helyett. (Értelemszerűen azokban a csomagokban, ahol eddig is ingyenes volt a bankkártyás vásárlás - Zéró és Prémium Plusz számlacsomag – esetén, ott nem volt változás.

Az MKB Banknál január 1-től teljesen eltörölték a bankkártyával történő vásárlásokra kivetett, a tranzakciós illetékkel megegyező mértékű díjat, azaz immár a banknál is teljesen ingyenes a kártyás vásárlás. Mint ahogy igaz ez – egyelőre akciós jelleggel, június 30-ig – a Kinizsi Bank bankkártyás ügyfeleire is. díjat. 2015. január 1-ig ez a díj 0,3% maximum 6.000 Ft volt.

Az FHB Banknál egyelőre csak a hitelkártyával történő vásárlás mentesült a tranzakciós illeték megfizetése alól, emiatt ugyanakkor a THM érték is alacsonyabb lett. Az Extra Hitelkártyánál 38,55 százalékról 38,01 százalékra, míg az Autós Hitelkártyánál 38,55 százalékról 38,00 százalékra csökkent a THM mértéke.

Lenyomták a hitelkártyák kamatát

Más bankoknál is módosultak egyébiránt a hitelkártya kamatok – persze ezekben nem pusztán a tranzakciós illeték áthárítását kell keresni, de nincs kizárva az sem, hogy ez is közrejátszott ebben. (A kamatcsökkenés csekély mértéke e tekintetben azt mutatja, hogy igenis „illetékhatás” érvényesül.)

A hitelkártyákat az ügyfelek döntő része értelemszerűen csak vásárlásra használja (a készpénzfelvétel azonnal ketyegő kamatozást okoz), márpedig még a „sima” kártyákkal is évi 267 ezer forintos költés után nem emelkedik az illeték-teher, ami nem túl jelentős összeg a hitelplasztikok esetén. A forgalomban bankkártyák 40 százaléka ugyanakkor már érintőkártya, ahol már 167 ezer forint kártyás költés után elérjük az illeték maximumot, márpedig a havi 14 ezer forintos átlagköltést már ma is messze meghaladja a kártyás vásárlások átlagos havi összege.

Az Erste Banknál a hitelkártyák hitelkamata havi 2,76 százalékról 2,75 százalékra csökkent, ami a THM mértékét is visszahúzta 39,62 százalékról 39,45 százalékra. (A Ferrari Hitelkártya THM-e 40,25 százalékról 40,09 százalékra csökkent. A Citibanknál 350.000 forintos keret felett a havi hitelkamat 2,7-ről 2,68 százalékra csökkent, a THM pedig 41,1 százalékra ment vissza 41,3 százalékról. Az MKB Banknál az Easy Card, a Jótét és az Egészség Plusz hitelkártyák éves hitelkamata 34,40 százalékról 34,15 százalékra csúszott vissza, a THM 38,75-ről 38,45 százalékra korrigált. Az Easy Card Gold hitelkártya éves hitelkamata 31,25 százalékról csökkent 31,04 százalékra, a THM új értéke 39,17 százalék a korábbi 39,42 százalék helyett.

Az OTP Banknál már 2014. december 15-től olcsóbbak a hitelkártya-kamatok: a MasterCard, a MasterCard Arany, a VISA, a BOM, a Vodafone és a Multipont Klub hitelkártyák esetében a havi vásárlási hitelkamat 2,31 százalék lett 2,33 százalék helyett, mg az AmEx havi vásárlási hitelkamata 2,57 százalékra csökkent a korábbi 2,59 százalékról.

A trenddel szemben

Nem lenne teljes az összkép, ha nem említenénk meg, hogy vannak bankok, amelyek ugyanakkor a trenddel szemben épp emelnek. Az FHB Banknál 2015. március 16-tól a bankkártyák éves díja 650 forinttal fog emelkedni. Az OTP Banknál januártól bevezették a kártya kibocsátási díjat, amit egyes bankkártyák esetében akciósan elengednek március 31-ig, s a kártya éves díjak is emelkedtek bizonyos kártyáknál. A kártyás vásárlás irányába való ösztökélést is jelentheti ugyanakkor, hogy a banknál emelkedtek az ATM-ből történő készpénzfelvételi díjak. A bank a hitelkártyák tájékoztató sms díját ugyanakkor február végéig nem számítja fel az ügyfeleinek.

A kértyadíjakban is „visszaadnak”

A Magyar Nemzeti Bank kimutatásai szerint a bankok zöme ugyan nem számolt fel eddig sem tranzakciós illetéket a bankkártyás vásárlás után, ám az illetékterhet a bankkártyák éves díjának áthárításával végül is az ügyfélre terhelte. Nos, ezek után nem lepődhetünk meg rajta, hogy az illetékszabályok változása több társaságnál is a kártyadíjakban kedvező változásokat okozott.

A Kinizsi Banknál ugyan még akciósan, de a január 31-ig igényelt főkártya első éves díja 0 forint. Az AXA Banknál a World MasterCard bankkártyát igénylő korábbi ügyfeleknek a kibocsátási és első éves kártydíjat a bank jóváírja, ha legalább egyszer érintőkártyás tranzakciót hajtanak végre vele. (Ez a feltétele az olcsóbb illeték-mérték alkalmazásának a törvény szerint.)

De vannak bankok, ahol a kártyadíj nem akciósan, hanem „véglegesen” csökken – itt bizonyos, hogy az illetékteher-csökkenés ügyfélnek történő visszaadásának vagyunk tanúi. A CIB Banknál a MasterCard Gold hitelkártya főkártya éves díja 16.300 forintró 15.600 forintra, a CIB Café hitelkártya főkártya és társkártya éves díja 2900 forintról 2800 forintra csökken – de az új igénylők március 31-ig 1400 forintos értéken kapják. Az éves kártyadíj a kártyahitel THM-jét is lejjebb viszi, a Gold esetében 41,28 százalékról 41,08, a Café esetén 38,45-ről 38,39 százalékra.

A K&H Banknál – ahol a Bankszövetségi pályázat nyomán a korábbi PayPass elnevézést érintőkártyára változtatták - a Visa Classic, a MasterCard betéti érintőkártya és a MasterCard énkártya éves díja 6.515 forintról 5.429 forintra, a Visa Electron bankkártya éves díja 4.631 forjntról 2.397 forintra csökkent. A Maestro betéti érintőkártya és a Maestro énkártya éves díja 2.876 forint helyett 2.397 forintr lett, míg a Visa arany betéti bankkártya éves díja 26.000 forint helyett 20.340 forintra változott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG