5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Óriási áttörést jósol a MasterCard az előrefeltöltős (pre-paid) bankkártyák piacán. Hogy Magyarországon ebből mit és mikor érzünk meg, attól függ, hogy sikerül-e a jelenlegi túl szigorú azonosítási szabályokon enyhíteni.

Komoly áttörés előtt áll az előrefizetett (prepaid) bankkártyák piaca, sokan ugyanis meglátták ebben a megoldásban a párnaciha és a befőttesüveg versenytársát - mondta Carlo Enrico, a MasterCard 16 országot felölelő Közép-Kelet-Európa régiójának elnöke a kártyatársaságnak a témában rendezett kétnapos budapesti konferenciáján.

Innovációs zászlóshajó a régió

A fejlődés világszerte eltérő, ám régiónk sok szempontból fontos szerepet kap az innováció terén. – hangsúlyozta a szakember. Lengyelország sok szempontból kiemelkedik, hiszen ott ma is számos új kezdeményezés pilot-projektje zajlik. Kiemelkedő a régióban Izrael is, ahol jelenleg számos komoly IT-fejlesztés zajlik, míg a növekedés szempontjából a Balkán országai mutatják jelenleg a legnagyobb dinamikát. A régió abból a szempontból is érdekes lehet, hogy Lengyelországban és Magyarországon vannak már jogi szabályok az interchange-díjak belső piaci szabályozására - említette meg a MasterCard régiós vezetője.

Nem kell a készpénz itthon semÉrdekes adat, hogy a válaszadók 64 százaléka fizet szívesebben bankkártyával. Ez utóbbival kapcsolatban a MasterCard képviselői megjegyezték, hogy ez az arány nem tér el szignifikánsan Magyarországon sem, ahol pedig több szabályozási változás történt a készpénzhasználat akadálytalanabbá tétel érdekében (150 ezer forintos havi 2X pénzfelvét.)

 

A régiót a fejlesztések két területén zászlóshajónak tekinti a MasterCard. Az egyik a kártyák közötti átutalások fejlesztése, de talán még ennél is fontosabb az „érintésnélküli” (contactless) kártyák elterjedése, ahol Ausztrália után régiónk három országa, Csehország, Lengyelosrzág és Magyarország mutatja a legkomolyabb bővülést a világon. A POS-készülékek 50-60 százaléka képes ma már PayPass kártyás fogadására az érintett országokban, Magyarországon már a kártyás fizetések közel 40 százaléka az „érints és menj” elven bonyolódik.

Pre-paid jövő

A harmadik komoly fejlesztési terület a pre-paid kártyák világa, ahol mód van arra, hogy egy-egy igen jól körülhatárolható ügyfélkörnek csak számukra vonzó plasztikokat bocsássanak ki. Lengyelországban van bank, amely a fiatalok számára ad ki előre feltölthető bankkártyákat, s ugyancsak ott tört már át az utazásra használható, az adott közlekedési társasággal közös kártya. Régiószerte terjednek a fesztiválkártyák is. A kártyatársaság partnereivel dolgozik az új és új területek bevonásán, ezek közül a legtöbb sikerrel a kormányzati (szociális) kifizetések piaca vagy épp a támogatott étkezési utalványok bankkártyára vitele kecsegtet Carlo Enrico szerint.

Kézben tartott költés

Jason Field, a kártyatársaság Perpaid üzletágának üzleti vezetője szerint a MasterCard 6 országban (Belgium, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország Törökország) összesen 2400 fő megkérdezésével tartott felmérése szerint az érintett országok polgárai nyitottak a feltölthető kártyákra. A válaszadók több, mint kétharmada vélekedett úgy, hogy a prepaid kártyákkal sokkal jobban kézben tarthatja költéseit. A válaszokból kiderült, hogy az emberek 77 százaléka ma is rendszeresen ellenőrzi számlaegyenlegét és 79 százalékuk pontosan tudja, mekkora a hitelkerete.

A prepaid kártyák elterjedése mellett szól, hogy a bankoknál sokkal jobban bíznak az ügyfelek saját magukban: a feltétlen bizalom a bankkal szemben csak a megkérdezettek 54 százalékára jellemző.

Biztonság és ellenőrizhetőség

A már működő pre-paid piacokon megkérdezettek 77 százaléka volt elégedett a pre-paid kártyák által nyújtott szolgáltatással: az érintettek kétharmada szerint biztonságot ad neki utazásai során, hogy előrefizetett plasztikokkal indul útnak, vagy ha az internetes vásárlásokat ilyen plasztikokkal bonyolítja. Az előrefizetett kártyákkal a válaszadók 69 százaléka szerint könnyebb beosztani a pénzt. Ugyancsak komoly előnyt tulajdonítanak a megkérdezettek annak, hogy a prepaid kártyákkal kézben tarthatják a gyermekeik költését, biztonságos eszközt adhatnak a kezükbe, amivel ráadásul elkezdhetik megtanítani a gyermeküket a pénzügyi szolgáltatások igénybevételére. Érdekes módon a kártyák ezen oldalát épp a magyar válaszadók tartották a legfontosabbnak.

Szabályozási akadály

A mintául vett országok közül egyedül hazánkban nem sikerült az áttörés: míg az áruházi ajándékkártyák mindenféle azonosítás nélkül átruházhatóak, a bankkártya alapú hazai pre-paid kártyákat a hazai pénzmosás elleni szabályozás lényegében "megöli". Nem elég ugyanis, hogy a kártyát megvásárló személyt kell azonosítani a banki szabályok szerint, de a plasztik használóját is. Ez korábban azt jelentette, hogy például egy házasságkötés esetén nászajándékként adott feltölthető kártyát csak azután lehetett hivatalosan használni, ha az azt kiváltó és a plasztikra összeget rakó ajándékozó mellett az ifjú pár valamelyik tagja is elzarándokolt egy OTP Bankfiókba és azonosította magát, mint kártyabirtokos. (Az OTP később leállt ezzel a pre-paid ajándékkártyával, viszont ma is az egyik legnagyobb előrefeltöltős plasztik-kibocsátó - pl. fesztiválkártyái révén.)

Jason Field a Privátbankár.hu kérdésére elmondta: tisztában vannak azzal, hogy az előrefeltöltős bankkártyák számára komoly akadályt jelent a szigorúbb magyar azonosítási szabályozás – épp ezért nincs jelenleg érdemi pre-paid piac hazánkban -, de – például a fiataloknak szóló kártyák esetén – ez a szigorú szabályozás megkerülhető, ha a tulajdonos szülő maga azonosítja magát. Carlo Enrico szerint nem lehet elbújni a fejlődés elől: a pre-paid kártyák globális növekedése meghaladja a 13 százalékot. Magyarországon a MasterCard a kormányzattal, a Magyar Nemzeti Bankkal, bankokkal és külső szereplőkkel is egyeztet arról, hogy megvalósuljon a hazai áttörés és az ehhez szükséges jogi szabályozás megváltozásáért is lobbiznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG