4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újrakezdődhet és paradox módon ezért felgyorsulhat a Budapest Bank állami kézbe kerülése. A General Electric ugyanis immár egész pénzügyi portfóliójától meg akar szabadulni és így már nem cél az adóoptimalizálás, amely alaposan lelassítaná az ügyletet. A "tükörbank" koncepcióval egyébként is adódtak gondok.

 

Kezdhetik elölről – sommázható a Budapest Bank (BB) eladásának történetének újabb fejleménye. Eszerint ugyanis a felek hátuk mögött hagyják a „tükörbank” koncepciót, azaz a magyar állam a közeljövőben ténylegesen a BB-t veszi meg és nem azt a társaságot, amelybe a bank összes eszközét állomány-átruházással átrakják.

 

A Privátbankár.hu információi szerint a fő ok az, hogy változott a tulajdonos, a General Electric (GE) álláspontja: a világ egyik legnagyobb társasága immár globálisan akar megválni a pénzügyi leánycégétől, a GE Capitaltól és annak leányvállalataitól. A stratégiai változást április 10-én jelentették be, a héten pedig sor került az első, új szellemben létrejött üzletre is: a GE Capital koronaékszerének tartott és 16 milliárd dolláros eszközértékkel rendelkező magántőke hitelezési üzletágat a hírek szerint a legnagyobb kanadai nyugdíjalap veheti  majd meg.…

Ezért kellett (volna) a tükörbank

Miután az új cél az érdekeltség gyors értékesítése, a GE annak ellenére nem tőrödik az adóoptimalizálással, hogy vélhetően jobban járna az ügylettel, ám a folyamat lezárása alaposan lelassulna. Ismeretes: az amerikai bank magyar érdekeltségének eladásához azért kellett létrehozni a „tükörbankot”, a 2015. január 16-án bejegyzett CDM Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-t mert az – ellenben a magyar BB-vel – a GE európai cégének birtokában lett volna. Ha pedig az európai érdekeltség az eladó, akkor mentesül azon adó alól, amelyet az amerikai kormányzat a külhoni érdekeltségek értékesítése után szed be vállalataitól. Bár Barack Obama elnök épp év elején már jelezte, hogy a GE-hez hasonló adóoptimalizáló lépések ellen is fel kíván lépni, ez egyelőre nem jelent meg a szabályozásban, épp ezért történt volna két lépésben a BB eladása a magyar kormánynak. Az első körben a BB állományát átrakták volna a GE Europe által létrehozott tükörbankba, majd azt vette volna meg a magyar állam. (A kormánynak el kellett fogadnia ezt a megoldást, hiszen annak ellenér, hogy eladja bankját, a GE továbbra is az egyik legnagyobb hazai beruházó és foglalkoztató cég marad, amellyel nem túl sok értelme lenne összeveszni.)

Bejegyzési gondok

Híreink szerint ugyanakkor egyéb, nem várt akadályok is gördültek a tükörbankos koncepció megvalósítása elé. Egyes hírek szerint például gondot okozott, hogy a nem teljesítő hitelek esetében ahhoz, hogy a követelés a kiürített BB-től a tükörbankhoz kerüljön, mindenképp szükség lett volna az adós beleegyezésére. Márpedig ilyen engedély beszerzése meglehetősen kétséges egy olyan adóstól, akivel szemben eljár a bank. Persze, nem kell ilyen szintig elmenni, elég csak abba belegondolni, hogy a bank összes jelzálog-bejegyzését módosítani kellett volna a Földhivatalnál.

Gyorsabb ügylet lesz

A mostani helyzetben tehát az állam a Budapest Bankot vásárolja majd meg, nem kell megvárni az új bank felügyeleti engedélyének beérkezését, nem kell szerződések tömegeit átírni, stb. Mindez azt jelenti, hogy több hónapos helybenjárás után, viszonylag gyorsan lezárható az ügylet. Arra ennek ellenére kevés esély van, hogy sikerülne tartani a tavaly év végi bejelentéskor előzetesen meghatározott június végi határidőt, de arra azért nem árt emlékeztetni, hogy Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a tranzakció 1-2 hónapon belül lebonyolódhat. Meglehet, ő már tudta, hogy az amerikai tervek változásával felgyorsítható a folyamat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG