7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mekkora bizalomvesztést okoztak a brókerbotrányok, hány brókercég éli túl? Meddig veszik még a magyarok az állampapírt, és mikor fordulnak a magyar részvények felé? Segít, ha az osztrákok helyett a jegybank növeli a tulajdonrészét a tőzsdében? Ki csap le a magyarok rengeteg készpénzére? Komoly szakemberek vitatták meg a brókerbotrány utáni helyzetet.

Az 53. Közgazdász-vándorgyűlés Pénzügyek szekciójában rendezett panelbeszélgetésen Windisch László, az MNB alelnöke, Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Szécsényi Bálint, a Budapesti Értéktőzsde alelnöke, Régely Károly, a Concorde vezérigazgatója és Wolf László, az OTP vezérhelyettese vettek részt, a beszélgetést Nagy Márton, az MNB alelnöke moderálta.

Mekkora volt a bizalomvesztés a brókerbotrány után?

Nem a kötvényekkel volt baj - Windisch László elmondta:  a brókerbotrányok után egyértelműen volt bizalomvesztés,  a befektetési vállalkozások, brókercégekkel szemben. Ez mérhető is volt: átmenetileg csökkent a kezelt vagyon állománya, ezt azonban le is dolgozta a szektor. Igaz, nem minden szereplő: átrendeződik a piac, a stabilabb hátterű cégek jobban jöttek ki, illetve állampapírt inkább az államkincstáron keresztül vesznek a kisbefektetők. Kiemelte: nem az derült ki, hogy a kötvények kockázatosak, hanem az, hogy el lehetett lopni a papírokat – ugyanígy akár állampapírokat is el lehetett volna lopni.

Szécsényi Bálint

A határidős piac érezte meg - A Buda-Cash és a Quaestor 5 százalék körüli részesedése volt a tőzsdén, ez kiesett, de igazából – más tényezők miatt – az azonnali piaci forgalom nem csökkent, hanem sokkal inkább nőtt. A határidős piacon viszont valóban érzékeltek csökkenést – mondta el Szécsényi Bálint.

Az állampapírt azóta is viszik - Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a brókerbotrányok után azonnal sajtótájékoztatón emelte ki az állampapírok mint termékek és az Államkincstár mint szolgáltató biztonságosságát. A bizalom nem ingott meg a termékek iránt, azóta bővítik a forgalmazói kört is – egy bankkal és egy brókercéggel is tárgyalnak, hiszen van még tér a további népszerűsítésre.

Régely Károly

A fiktív kötvény ijesztette meg az embereket - Régely Károly elmondta: a Concordnál kezelt állomány 3 százalékát érintette a brókerbotrány utáni visszaesés, azóta viszont 10 százalékos növekedésről tudnak beszámolni. A fiktív kötvények megjelenése volt az, ami igazán elbizonytalanította a befektetőket, illetve megkérdőjeleződött, hogy a felügyelet képes lesz-e a jövőben megakadályozni hasonlót. Az azóta életbe léptetett és várható intézkedések alapján igen, képes lesz.

A bankok nagyot nyertek rajta - Wolf László elmondta: míg 2014-ben stagnált a bankoknál tartott értékpapírállomány, 2015-ben kb. 1000 milliárddal nőtt szektorszinten – átjöttek a bankokhoz a brókercégektől. 15 első felében a megtakarítások 60 százaléka az OTP-nél csapódott le.

Wolf László a Privátbankár.hu egy korábbi rendezvényén

Hány brókercég éli túl?

A kicsik eltűnnek - Ami a kilátásokat illeti: a kicsik itt is egyre nehezebben élnek meg, összeolvadásokra, felvásárlásokra számít Wolf László. Még konkrét üzletekről nincs hír, de szerinte 2016-ra megérkeznek az első bejelentések.

Valakik a zavarosban halásznak - Régely: kisebb cégek már megkeresték a Concorde-ot, hogy nem dolgoznának-e együtt – de azt gondolja, nyertesek nem nagyon lesznek, mert azok a cégek, amelyek úgymond túl gyorsan forgatják a befektetők pénzét, azok ügyfelei a külföldi, online brókercégeknél köthetnek ki.

Kellenek a kisbefektetők a tőzsdére - Szécsényi Bálint szerint a brókercégek a kisbefektetőket hozzák a piacokra, akik viszont az intézményi befektetőknek is fontosak. Ha kevesebb lesz a cég, az meglátszik majd a tőzsdei forgalmon is – ennek ellensúlyozására például külföldi kereskedőket is megpróbálnak Budapestre csábítani.

Ki viszi el a lakosság rengeteg készpénzét? - Windisch László kiemelte: a bizalom valóban helyreáll, de a háztartásoknál lévő készpénzállomány is folyamatosan növekszik – ebben még van olyan potenciál, ami segíthet a szektor talpraállásában.

Elszipkázza a pénzt az állam a bankok elől?

A bankok szívesen adják el az állampapírt - Az állampapírok forgalmazásáért járó jutalék úgy tűnik, vonzó a bankoknak, szívesen értékesítenek – a bankok ezért nem érzik hátrányosnak, hogy a saját bankbetéteik helyett állampapírba kerülnek az ügyfelek megtakarításai. Márpedig amíg a banki ügyintézők ajánlják az állampapírokat, addig az ügyfelek venni is fogják, a jelek alapján tehát nem félnek az állampapírok kiszorító hatásától a bankok.

Hitelezésre úgysem kell most sok pénz - Wolf László szerint a befektetésre szánt pénzek 90 százaléka most állampapírba megy az OTP-nél. A bankoknak mindegy, hogy a betéti kamatmarzson vagy a jutalékokon keresnek pénzt.  A hitelezésnek meg kellene végre indulnia ahhoz, hogy ez érezhető probléma legyen – ez viszont egy viszonylag kellemes probléma lenne.

Hova lett a Quaestor 150 milliárdja?

Nem nejlonszatyrokban lopták el, piramisjátékra kellett - A Quaestor fiktív kötvénykibocsátásából származó pénzzel kapcsolatos kérdésre Windisch László elmondta: valójában nem is fiktív kibocsátás történt. a Hrurira 58 milliárdért kibocsátott kötvényt, és elkövetett számos törvénytelenséget – a Buda-Cash sem bocsátott ki fiktív állampapírt. Az embereket becsapták: elvették a pénzüket, és nem adtak érte semmit. Ez nem néhány hónap munkája volt, hosszú éveken át károsították meg az embereket, ami egy idő után piramisjátékká fejlődött – újabb és újabb jogosulatlanul bevont pénzekből fizették ki a korábbi befektetőket. Erre ment a pénz nagy része, nem nejlonzacskóban hordtak szét 150 milliárd forintot – mondta Windisch. A nyomozók most is dolgoznak azon, hogy felkutassák a vagyont, feltérképezzék a pénz útját.

Mi lesz, ha újabb takarékok, bankok, brókercégek dőlnek be?

Feltöltik a betétvédelmi alapot - Az OBA vagyona nem csökkent olyan szintre, hogy bármiféle kockázatot jelentene – mondta Windisch László. A szabályozás rendelkezik róla, hogy könnyen és gyorsan fel lehessen tölteni a vagyont, ha az alap eladósodik.

Nem telik be a lakosság hócipője az állampapírral?

Barcza György

Akkor kell eladni, amikor veszik - Jelenleg kedvező piaci környezetben évi 20 százalékos növekedést produkál a lakossági értékesítés. Akkor kell eladni az állampapírt, amikor veszik – most pedig a lakosság veszi. A lakossági állampapírokra ugyan magas kamatot fizet az ÁKK, de összességében nem növeli a nettó állományt – tehát az úgynevezett nagybani piacon verseny alakul ki a csökkenő összegű maradék mennyiségért, amin viszont nyer az állam. A lakossági állampapírpiac abban is sokat segít, hogy nem csak hogy nem kell újabb devizakötvényt kibocsátani, hanem újabb kibocsátás nélkül még törleszteni is tudja a korábbi devizakötvényeket az állam. A lakossági állampapír-állomány 2 év alatt akár el is érheti a külföldiek által birtokolt (forint alapú) állampapírok állományát, ez kiegyensúlyozottabbá teszi a finanszírozást.

Miért nem kell a magyar részvény?

Windisch László

A külföldi részvények mennek - A befektetési alapokon keresztül, indirekt módon a részvények is részesedtek a legutóbbi időszak megtakarítási felfutásából, de ez leginkább a külföldi részvényeket érintette - mondta Régely Károly.

Nincs magyar sztori - Illúzió, hogy érezhető mértékben a magyar részvényekbe lehetne terelni a kisbefektetők megtakarításait - mondta Wolf László. Ehhez vagy új cégeknek kellene a tőzsdére jönniük, vagy a meglévőknek kellene tőkét emelniük. Erre nem utalnak jelek, addig pedig maradnak a külföldi részvények a befektetőknek.

Az állam tudna tőzsdére menni - Lehet a kínálatot bővíteni – reagált Szécsényi Bálint. Fontos az edukáció, a fogyasztóvédelem a befektetők biztonsága, a szabályozás, de a legfonotsabb a  kínálat. Az elérhető cégek, amelyek tőzsdei kibocsátásra alkalmasak lennének, most az állam közelében vannak.

A jegybank részesedést vesz a BÉT-ben? - Windisch László szerint nem feltétlenül segíti a tőzsde felpörgetését, hogy osztrák többségi tulajdonban van a  magyar értéktőzsde, az MNB-ben van elkötelezettség arra, hogy a meglévő tulajdonrészüket növeljék a tőzsdében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG