Hirdetés
Hirdetés

Brutális drágulás a boltokban - ennyivel emelkedhet a kenyér és a hús ára?

2018. augusztus 06., 07:50

Az idei rossz termés begyűrűzik a boltokba is.

Az idén Európa-szerte kevés gabona termett, a búza áremelkedése más sütőipari termékeknél is drágulást idézhet elő. Emellett a sertéshús és a húskészítmények is többe kerülhetnek ősztől, de az erős verseny miatt nem biztos, hogy a kereskedők az árnövekedés teljes mértékét áthárítják a fogyasztókra – írja a Népszava.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára elmondta, hogy a sertéshús előállításának önköltségében a takarmány árának aránya eléri a 70 százalékot is. Menczel Lászlóné szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják lenyelni, így kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat – ez pedig végiggördül a termékláncon és az üzletekben is megemeli az árakat.

Hirdetés

Több száz forinttal is több lehet a boltokban

Azt egyelőre még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de egy 10 százalékos drágulás begyűrűző hatása – főleg a prémium termékeknél – akár több száz forinttal emelheti az árakat. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy kereskedelmi szakemberek szerint az üzletekben nem valószínű, hogy az árak elszabadulnak, mivel óriási a verseny az üzletláncok között. A kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni, ha ősszel sikerül megállapodnia a magasabb lisztárról a sütőiparnak és a malmoknak – írják a cikkben.

Ahogy arról korábban már írtunk, a hőség és az aszály komoly terméskiesést okozott a lengyel és a német piaci szereplők körében, ami növelheti a magyar gabonakészletek iránti keresletet más országokban. Pethőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a magyar gazdaságban a szélsőséges időjárás miatt minden szántóföldi növényből 200-300 ezer tonnával kevesebb termett, ami 4-8 százalékos terméskiesés éves alapon. Búzából csaknem 2,5 millió tonna exportáru áll rendelkezésre, ennek felvásárlása ősszel várható.

A gabona exportára jelenleg tonnánként 50 ezer forint felett van, ami tonnánként több mint 5 ezer forintos emelkedés éves szinten. A nyugat-európai tőzsdéken a búza tonnánként 200 euró (mintegy 62 ezer forint), a kukorica ára tonnánként meghaladja a 190 eurót (mintegy 59 ezer forint). További részleteka a Privátbankár.hu-n. >>>

Akkora a meleg, hogy kisegítik a gazdákat

Közel százkilencven millió euró támogatást hagyott jóvá kedden a lengyel kormány az idei rendkívüli szárazság sújtotta gazdaságok támogatására, miután az időjárás mintegy 2 millió hektáron, több mint 100 ezer gazdaságban okozott károkat. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX41859.43-0.37%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?