Hirdetés

Brutális drágulás a boltokban - ennyivel emelkedhet a kenyér és a hús ára?

2018. augusztus 06., 07:50

Az idei rossz termés begyűrűzik a boltokba is.

Az idén Európa-szerte kevés gabona termett, a búza áremelkedése más sütőipari termékeknél is drágulást idézhet elő. Emellett a sertéshús és a húskészítmények is többe kerülhetnek ősztől, de az erős verseny miatt nem biztos, hogy a kereskedők az árnövekedés teljes mértékét áthárítják a fogyasztókra – írja a Népszava.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára elmondta, hogy a sertéshús előállításának önköltségében a takarmány árának aránya eléri a 70 százalékot is. Menczel Lászlóné szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják lenyelni, így kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat – ez pedig végiggördül a termékláncon és az üzletekben is megemeli az árakat.

Hirdetés

Több száz forinttal is több lehet a boltokban

Azt egyelőre még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de egy 10 százalékos drágulás begyűrűző hatása – főleg a prémium termékeknél – akár több száz forinttal emelheti az árakat. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy kereskedelmi szakemberek szerint az üzletekben nem valószínű, hogy az árak elszabadulnak, mivel óriási a verseny az üzletláncok között. A kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni, ha ősszel sikerül megállapodnia a magasabb lisztárról a sütőiparnak és a malmoknak – írják a cikkben.

Ahogy arról korábban már írtunk, a hőség és az aszály komoly terméskiesést okozott a lengyel és a német piaci szereplők körében, ami növelheti a magyar gabonakészletek iránti keresletet más országokban. Pethőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a magyar gazdaságban a szélsőséges időjárás miatt minden szántóföldi növényből 200-300 ezer tonnával kevesebb termett, ami 4-8 százalékos terméskiesés éves alapon. Búzából csaknem 2,5 millió tonna exportáru áll rendelkezésre, ennek felvásárlása ősszel várható.

A gabona exportára jelenleg tonnánként 50 ezer forint felett van, ami tonnánként több mint 5 ezer forintos emelkedés éves szinten. A nyugat-európai tőzsdéken a búza tonnánként 200 euró (mintegy 62 ezer forint), a kukorica ára tonnánként meghaladja a 190 eurót (mintegy 59 ezer forint). További részleteka a Privátbankár.hu-n. >>>

Akkora a meleg, hogy kisegítik a gazdákat

Közel százkilencven millió euró támogatást hagyott jóvá kedden a lengyel kormány az idei rendkívüli szárazság sújtotta gazdaságok támogatására, miután az időjárás mintegy 2 millió hektáron, több mint 100 ezer gazdaságban okozott károkat. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX44381.32-3.06%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?