Hirdetés
Hirdetés

Iszlám is, európai is - itt érdemes befektetni?

2013. december 19., 14:15

A törökök jó kapcsolatokat ápolnak Európával és a muszlim világgal egyaránt. Profitálhatnak az észak-iraki olajipari fejlesztésekből is. Magas gazdasági növekedés, fiatalos társadalom, csupa olyan ok, ami miatt érdemes lehet ott befektetni.

Európa egyik legérdekesebb, és legkeletebbre fekvő országában fektet be az az alap, amelyet Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing- és értékesítési igazgatója ajánl a befektetőknek. Az OTP Török Részvény Alap befektetési célpontja Törökország, hosszú távon magasabb hozamra törekvő, kockázatvállaló befektetőnek ajánlják, legalább 5-7 éves befektetési időtávra.

Hirdetés

Javasolják, hogy a befektetési jegyeit más befektetések mellé, egy portfólió részeként helyezzék el, így csökkentve a kockázatokat. Az OTP Török Részvény Alap 2010-ben indult, kezelt vagyona mára meghaladja a 2,5 milliárd forintot. Eszközeit döntően török, vagy a török tőzsdén kereskedett nagy és közepes vállalatok részvényeibe fekteti.

De mit is kell tudni a modern Törökországról, annak gazdaságáról? Boér Levente, az alap portfólió-kezelője szerint Törökország több szempontból is rendkívül vonzó befektetési célpont. Földrajzi helyzete páratlan, amiből mind gazdasági, mind geopolitikai értelemben sokat profitálhat.

Lokietek Eszter részvényelemző szerint az elmúlt tíz évben átlagosan évi öt százalékkal nőtt a török gazdaság, ahol a fejlődés motorját az erősödő középosztály jelenti. A demográfiai összetétel rendkívül kedvező, az átlagéletkor 30 év alatt van. Az isztambuli tőzsdén a legjellemzőbb a bankszektor, de emellett az autógyártóktól a hadiiparig minden iparág képviselőit megtalálhatjuk.

Az Európai Unióval ápolt szoros kapcsolatok mellett az ország erős iszlám gyökerei a közel-keleti kapcsolatokban jelentenek előnyt – mondja Boér. A jövőbeli észak-iraki olajipari fejlesztéseknek is egyik fő haszonélvezője lehet Törökország. A részvénykiválasztás során nagy hangsúlyt fektetünk a menedzsment megismerésére és a személyes kapcsolattartásra is – mondta Lokietek Eszter. Sok a kisebb, a részvényelemzők által alig figyelt részvény, amelyekre saját modelleket építünk és úgy követjük őket nyomon.

A Török Alapot aktívan kezelik, a részvények kiválasztását két részvényelemző is segíti. Folyamatos kapcsolatban állnak a helyi elemzőkkel és brókercégekkel is. Mivel a régió többi országban is kezelnek részvényalapokat, lehetőségük nyílik tágabb perspektívából szemlélni a török eseményeket, ami sokszor előnyt jelent a befektetéseknél.

Az alap fontosabb adatai
Az alap neve: OTP Török Részvény Alap
Alapkezelő társaság: OTP Alapkezelő Zrt.
Alapkezelő honlapja: www.otpalap.hu
Portfólió-menedzser: Honics István, Boér Levente
Indulás időpontja: 2010.08.09
Devizanem: "A" Sorozat: HUF; "C" Sorozat: EUR
Befektetési politika szerinti kategória: részvényalap
Földrajzi/devizális kitettség: egyéb feltörekvő piaci
Fő forgalmazási hely: OTP Bank Nyrt.
További forgalmazási helyek: Erste Befektetési Zrt., Hungária Befektetési Zrt., SPB Befektetési Zrt., Commerzbank, Raiffeisen Bank, Codex Tőzsdeügynökség
Vételi jutalék a fő forgalmazási helyen: max. 3000 HUF
Visszaváltási jutalék a fő forgalmazási helyen: max. 3000 HUF
Kockázati szint: magas
Ajánlott időtáv: 5-7 év
Elszámolás napja (T+?): T+3
Jegyzési időszak (csak induló alapnál): -
Az alapkezelő pár mondatos bemutatása: A 2013. októberében 20-ik születésnapját ünneplő OTP Alapkezelő a legnagyobb hazai intézményi befektető, egyben a legtőkeerősebb, kizárólagosan vagyonkezeléssel foglalkozó szervezet a magyar piacon. Több mint 70 kezelt értékpapír alapjával, a hazai alapkezelési piac vezetője, 27%-ot meghaladó piaci részesedéssel.


Online értékesítés linkje: https://www.otpbank.hu/portal/hu/OTPdirekt/Belepes
Alapkezelő honlapja: www.otpalap.hu


Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Totális háború: miért avattak emléktáblát Vukovár gyilkosának?

Totális háború: miért avattak emléktáblát Vukovár gyilkosának?

Szerbiában a múlt héten emléktáblát avattak Mladen Bratic egykori tábornoknak, a kelet-horvátországi Vukovár elleni 1991-es hadműveletek parancsnokának. Emiatt a horvát külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Szerbiánál, amire Belgrád "ellenjegyzékkel" válaszolt. De pontosan mi történt Vukovárnál 1991-ben? Hogyan látják az akkori történéseket a horvátok, és mit gondolnak minderről a szerbek?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?