Hirdetés
Hirdetés

Iszlám is, európai is - itt érdemes befektetni?

2013. december 19., 14:15

A törökök jó kapcsolatokat ápolnak Európával és a muszlim világgal egyaránt. Profitálhatnak az észak-iraki olajipari fejlesztésekből is. Magas gazdasági növekedés, fiatalos társadalom, csupa olyan ok, ami miatt érdemes lehet ott befektetni.

Európa egyik legérdekesebb, és legkeletebbre fekvő országában fektet be az az alap, amelyet Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing- és értékesítési igazgatója ajánl a befektetőknek. Az OTP Török Részvény Alap befektetési célpontja Törökország, hosszú távon magasabb hozamra törekvő, kockázatvállaló befektetőnek ajánlják, legalább 5-7 éves befektetési időtávra.

Hirdetés

Javasolják, hogy a befektetési jegyeit más befektetések mellé, egy portfólió részeként helyezzék el, így csökkentve a kockázatokat. Az OTP Török Részvény Alap 2010-ben indult, kezelt vagyona mára meghaladja a 2,5 milliárd forintot. Eszközeit döntően török, vagy a török tőzsdén kereskedett nagy és közepes vállalatok részvényeibe fekteti.

De mit is kell tudni a modern Törökországról, annak gazdaságáról? Boér Levente, az alap portfólió-kezelője szerint Törökország több szempontból is rendkívül vonzó befektetési célpont. Földrajzi helyzete páratlan, amiből mind gazdasági, mind geopolitikai értelemben sokat profitálhat.

Lokietek Eszter részvényelemző szerint az elmúlt tíz évben átlagosan évi öt százalékkal nőtt a török gazdaság, ahol a fejlődés motorját az erősödő középosztály jelenti. A demográfiai összetétel rendkívül kedvező, az átlagéletkor 30 év alatt van. Az isztambuli tőzsdén a legjellemzőbb a bankszektor, de emellett az autógyártóktól a hadiiparig minden iparág képviselőit megtalálhatjuk.

Az Európai Unióval ápolt szoros kapcsolatok mellett az ország erős iszlám gyökerei a közel-keleti kapcsolatokban jelentenek előnyt – mondja Boér. A jövőbeli észak-iraki olajipari fejlesztéseknek is egyik fő haszonélvezője lehet Törökország. A részvénykiválasztás során nagy hangsúlyt fektetünk a menedzsment megismerésére és a személyes kapcsolattartásra is – mondta Lokietek Eszter. Sok a kisebb, a részvényelemzők által alig figyelt részvény, amelyekre saját modelleket építünk és úgy követjük őket nyomon.

A Török Alapot aktívan kezelik, a részvények kiválasztását két részvényelemző is segíti. Folyamatos kapcsolatban állnak a helyi elemzőkkel és brókercégekkel is. Mivel a régió többi országban is kezelnek részvényalapokat, lehetőségük nyílik tágabb perspektívából szemlélni a török eseményeket, ami sokszor előnyt jelent a befektetéseknél.

Az alap fontosabb adatai
Az alap neve: OTP Török Részvény Alap
Alapkezelő társaság: OTP Alapkezelő Zrt.
Alapkezelő honlapja: www.otpalap.hu
Portfólió-menedzser: Honics István, Boér Levente
Indulás időpontja: 2010.08.09
Devizanem: "A" Sorozat: HUF; "C" Sorozat: EUR
Befektetési politika szerinti kategória: részvényalap
Földrajzi/devizális kitettség: egyéb feltörekvő piaci
Fő forgalmazási hely: OTP Bank Nyrt.
További forgalmazási helyek: Erste Befektetési Zrt., Hungária Befektetési Zrt., SPB Befektetési Zrt., Commerzbank, Raiffeisen Bank, Codex Tőzsdeügynökség
Vételi jutalék a fő forgalmazási helyen: max. 3000 HUF
Visszaváltási jutalék a fő forgalmazási helyen: max. 3000 HUF
Kockázati szint: magas
Ajánlott időtáv: 5-7 év
Elszámolás napja (T+?): T+3
Jegyzési időszak (csak induló alapnál): -
Az alapkezelő pár mondatos bemutatása: A 2013. októberében 20-ik születésnapját ünneplő OTP Alapkezelő a legnagyobb hazai intézményi befektető, egyben a legtőkeerősebb, kizárólagosan vagyonkezeléssel foglalkozó szervezet a magyar piacon. Több mint 70 kezelt értékpapír alapjával, a hazai alapkezelési piac vezetője, 27%-ot meghaladó piaci részesedéssel.


Online értékesítés linkje: https://www.otpbank.hu/portal/hu/OTPdirekt/Belepes
Alapkezelő honlapja: www.otpalap.hu


Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiszivárgott egy javaslat: bekeményítenek a menekültek ellen

Kiszivárgott egy javaslat: bekeményítenek a menekültek ellen

Elég jelentős változtatásokra készülnek Németországban, legalábbis a Bild am Sonntag értesülései szerint. A szövetségi belügyminisztérium még nem nyilvános javaslatcsomagjára hivatkozva azt írták, hogy a kitoloncolások számának növelése érdekében egy sor szigorításra lehet számítani a közeljövőben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?