7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A K&H befektetési szakembereinek összeállításából kiderül, melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése ugyan meglepetésként érné a piacokat, mégsem zárhatók ki teljesen. Ha pedig mégis megtörténnek, igen komoly hatásuk lehet, így érdemes a befektetőknek ezekről is tájékozódni.
Egy kereskedő a New York-i tőzsdén augusztus 25-én. EPA/Justin Lane

1. nem emel kamatot a Fed – bekövetkezés valószínűsége: 40 százalék

A Fed tavaly a korábbi előrejelzéseknél is gyorsabb ütemben emelte az amerikai alapkamatot, és az alapforgatókönyv szerint ez 2019-ben is folytatódhat, mivel az USA növekedése továbbra is 2-3 százalék között várható, és a Fed jegybankárai további muníciót gyűjthetnek az alapkamat emelésével, hogy a gazdasági ciklus fordulása esetén legyen eszközük további élénkítésre. A Fed elnöke, Jerome Powell legutóbbi nyilatkozata szerint azonban az alapkamat szintje már közel jár az egyensúlyi szinthez, így az sem kizárt, hogy idén mégis változatlanul marad a kamatszint.

2. nem lesz magyar felminősítés – bekövetkezés valószínűsége: 33 százalék

2016-ban mind a három nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába javította Magyarország adósminősítését, 2017 és 2018 azonban nem hozott további változást, holott a befektetésre javasolt adósminősítéshez már 2017 óta pozitív kilátásokat rendelt a Standard & Poor’s és a Fitch is.  2018 első féléve enyhe emelkedést hozott Magyarország GDP-arányos adósságrátájában, de a kedvező hazai növekedés segítségével év végére minden bizonnyal ismét csökkenő tendenciát mutat majd az adósságpályánk, így a tovább csökkenő adósságpálya tükrében igen meglepő lenne, ha 2019-ben sem javítana egyik hitelminősítő sem az osztályzatunkon.

    3. kamatot emel az MNB – bekövetkezés valószínűsége: 22 százalék

    Úgy tűnik, az MNB, ameddig csak lehet, kitart az alacsony alapkamat mellett, főleg, hogy a piacon elérhető kamatok jelenleg messze a 0,9%-os jegybanki kamat szintje alatt tartózkodnak. Ezt a tervét az infláció elszállása akadályozhatja meg, vagy ha az Európai Központi Bank korábban kezdi emelni az alapkamat szintjét. Egyelőre mindkettőnek kevés az esélye, hiszen a tavaly októberig folyamatos emelkedő infláció év végére visszaesett, és várhatóan idén is a jegybank toleranciasávján belül maradhat, míg az EKB korábban 2019 második felére várt kamatemelése egyre inkább áttolódik 2020-ra.

    4. egyenértékű lesz a dollár és az euró – bekövetkezés valószínűsége: 20 százalék

    A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetését az EUR/USD keresztárfolyam alakulása hozta, ugyanis az év elején az euró markáns erősödésére lehetett számítani, majd ennek épp az ellenkezője következett be: az euró 10%-kal gyengült a februári csúcsról. Idén az EUR/USD kereszt emelkedését várja a piac, mivel egyre inkább csökkenhet a két gazdasági térség növekedési különbsége, emellett pedig a Fed üzenetei is egyre kevesebb kamatemelést jeleznek előre. Így valóban meglepetés volna, ha a dollár tovább erősödne és elérné a paritást, azaz, hogy ugyanannyit érjen az euró, mint a dollár.

    5. 310 alá erősödik a forint az euróval szemben – bekövetkezés valószínűsége: 18 százalék

    Tavaly még arról beszéltünk, hogy meglepetés lenne, ha a 300-as szint alá erősödne a forint az euróval szemben, idén azonban már a 310-es szint elérése sem túl valószínű. Habár az erős gazdasági teljesítmény, illetve a többletes folyó fizetési mérleg a hazai fizetőeszköz erősödésének irányába hat, a rendkívül laza monetáris politika fennmaradása továbbra is a gyengébb árfolyamot támogatja. Mindezekkel együtt nem elképzelhetetlen, hogy a fizetőeszközünk kis mértékben erősödni tud idén, de a 310-es szint elérésére kevés esély van.

    Hogy mit hoz 2019 a forintnak, arról elemzésünket itt olvashatja: Gyatra éve lett a forintnak, de mi lesz vele jövőre?

    6. izgalommentes év az olaj piacán – bekövetkezés valószínűsége: 15 százalék

    Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a kőolaj árfolyama jelentős, kétszámjegyű kilengéseket mutat a geopolitikai feszültségektől, az amerikai kitermelés folyamatos növekedésétől és az OPEC ülések eredményétől függően. 2019-ben is meglepetésnek tartanánk, ha csupán egy szűk sávban maradna a brent-típusú olaj árfolyama, de mivel az OPEC országok 60 dollárnál alacsonyabb olajárnál már várhatóan beavatkoznak, a 80 dollár közeli szinteken pedig a csökkenő kereslet már a globális gazdaságot is lassíthatja, így kis eséllyel előfordulhat, hogy a 60-70 dollár közötti szinteken stabilizálódik olaj.

    7. véget ér az USA-Kína kereskedelmi konfliktus – bekövetkezés valószínűsége: 15 százalék

    Az elmúlt év egyik legforróbb témája az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus volt. Donald Trump oldaláról a novemberi időközi választások után sem állt be nagy változás, és rendszeresek a nyilvánosságra kerülő – gyakran egymásnak is ellentmondó információk – a témában, és Kína sem akart engedni, így nehéz lenne a konfliktus jövőbeni alakulásával kapcsolatban konkrét várakozásokat megfogalmazni. Habár a tavalyi év végére inkább az álláspontok közeledése volt jellemző, de igazi meglepetés lenne, ha ez a viszály idén lezárulna.

    8. újra negatív lesz a 10 éves német kötvényhozam – bekövetkezés valószínűsége: 10 százalék

    Utoljára 2016 végén láthattunk negatív német 10 éves kötvényhozamot, tavaly év végén azonban megint látótávolságba került a nulla alatti szint elérése. Ennek oka, hogy a német hozamokat eddig felfelé húzó európai gazdaság teljesítményében 2018 második felében törés következett be, és a kockázatok is megemelkedtek a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok, illetve az Olaszországgal szembeni konfliktus miatt. Mindez a legbiztonságosabbnak tekintett német kötvény felé tereli a befektetőket. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen negatívba forduljon a német 10 éves kötvényhozam, nagyon radikális fordulatnak kellene bekövetkeznie az európai gazdaságokban, ennek pedig jelenleg nem látni nagy esélyét.

    9. medve piac a magyar tőzsdén – bekövetkezés valószínűsége: 10 százalék

    Három év kétszámjegyű növekedése után 2018-ban mérsékeltebb erősödéssel zárta az évet a BUX index. A kilátások alapján a hazai és régiós gazdasági környezet 2019-ben is kedvező maradhat, így idén is folytatódhat az emelkedő trend: a korábbi évek 11-12-es árfolyam/nyereség szorzójával már bőven 40 ezer feletti index célérték és 5-10 százalékos emelkedés jöhet. Ha azonban Trump továbbra is a vámok embereként pozícionálja magát, illetve Európában olyan politikai változások miatt kell aggódniuk a piacoknak, mint a Brexit, az európai parlamenti választások vagy az EKB és az Európai Bizottság elnökének kinevezése, akkor a BUX sem fog mentesülni a feltörekvő piaci eladási hullámtól, ami akár egy 10 százalék feletti korrekciót is eredményezhet.

    10. recesszióba fordul a világgazdaság – bekövetkezés valószínűsége: 5 százalék

    Tavaly 3,7%-kal bővült a világgazdaság, az idei évvel kapcsolatban azonban egyre több negatív vélemény jelenik meg. A pesszimista világképet legtöbbször azzal indokolják, hogy csökken a jegybankok által nyújtott támogatás, a rövidtávú kötvények hozama meghaladja a hosszú távú papírokét, Kínában változik a gazdaság szerkezete, kereskedelmi háború fenyeget, és gyengül az EU tagállamok közötti együttműködés. Habár mindegyikben van némi igazság, ennél árnyaltabb a kép, ezért kicsi az esélye annak, hogy a világgazdaság idén recesszióba fordul.

    A rovat támogatója a 4iG

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
    Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
    Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
    Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
    Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
    A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
    Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
    Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
    A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
    Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
    Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
    Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
    Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
    Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
    Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
    Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
    Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
    A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
    Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
    Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
    Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
    Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
    Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
    Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
    Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
    Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
    Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
    Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
    Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
    Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG