1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Németországban sincsenek híján a különleges, szinte már unortodox adónemeknek, ezeket gyakran a tartományi kormányok vagy az önkormányzatok róják ki. Például kávéadó, söradó, üdítőadó, szexadó, vadászati és halászati adó, legalább tízféle egzotikus adónem létezik. A tavaly az ebadó mintájára kivetni tervezett macskaadó ötlete viszont úgy látszik, egyelőre elbukott.

Önkényesnek, egzotikusnak és kifogásolhatónak nevez tízfajta kisadót a német Witschaftswoche cikke, bár a legtöbbet csak a polgárok egy része kell fizesse és sokszor helyi adókról van szó. A válság Németországot is sújtja, melynek önkormányzatai százmilliárd eurós nagyságrendű adósságállományt görgetnek maguk előtt, és folyamatosan ötletelnek, hogy hogyan tudnának több bevételhez jutni.

1. Kávéadó

    Állítólag a német gazdaság összeomlana, ha a dolgozók nem kaphatnának kávét a munkában. Az importált kávéra 1949-ig vámokat vetettek ki, azóta azonban szövetségi adót. Más adókhoz képest viszonylag magas, a pörkölt kávé kilójára vetítve 2,19 euró, az azonnal oldódó kávéra 4,78 euró. Annyiban is vámszerű, hogy a Wikipedia szerint az EU-n kívülről behozott csekélyke mennyiségű kávét is le kell adózniuk a magánszemélyeknek. A német-holland határon viszont emiatt virágzik a kávéturizmus, mert odaát sokkal alacsonyabb a kávéadó

    2. Moziadó

      A moziadót a németek még a harmincas években vezették be, amikor – televízió híján – a filmszínházak hatalmas népszerűségnek örvendtek. Az adót előadásonként kell fizetni az önkormányzatoknak. Ezen kívül a jegybevétel három százalékáig terjedő adót is ki kell fizetni a német filmgyártást támogató állami intézetnek (Filmförderungsanstalt).

      3. Sör- és pezsgőbor-adó

        Ahol isznak az emberek, ott szépen csordogálnak az adóbevételek is – írja a Witschaftswoche. A söradót már a középkorban is ismerték, nevezték többek között malátailletéknek és sörfillérnek (pontosabban sörpfennignek) is. Az EU is szabályozta 1993-ban, a sör alkoholfokáról függően átlagosan 9,44 euró hektoliterenként. A kis sörfőzdék Németországban kedvezményt kapnak – van is belőlük jó sok.

        Német sörösalátét 1990 körül: Stop az adószörnyetegnek! Az Ön sörének majdnem felét ez az állat piálja meg!

        Szintén középkori eredetű a pezsgőadó, 136 euró hektoliterenként. (Magyarországon az alkoholféléket és sok más terméket elsősorban a jövedéki adó különböző kulcsaival adóztatják meg, nincs feltétlenül külön nevük, de lényegében ugyanarról van szó.) Egyes német szövetségi államokban az üdítőkre is kivetnek egy italadót.

        4. Vadászni, halászni, adózni

          Még a saját vadászterülettel rendelkező vadászok sem hódolhatnak ingyen hobbijuknak, mert az első világháború óta lényegében változatlan formában vadászati adót kell fizetniük, de ez is csak egyes szövetségi államokban létezik. A vadászatra jogosult vagy a kilövési jogot átadó fizeti az adót az éves vadászati érték után, míg a halászok a halászati területük nagysága után fizetnek.

          5. Vigadozzunk, miközben fizetünk

            Úgy tűnik, Állam Bácsi mindig akkor tartja a markát, ha valaki szórakozik – így a Wirtschaftswoche. A vigalmi adót is az önkormányzatok vetik ki a területükön található szabadidős szórakozásra a táncos helyektől elkezdve a kugli- és billiárd-szalonokig és videojátékokig, játéktermekig. Az adózók pontos körét és az adó mértékét a tartományi törvények és az önkormányzatok szabályozzák.

            6. Lottó- és sportfogadás-adó

              Az állam a sportfogadásnál, lottónál, lóversenynél a szervezőket adóztatja meg a bevétel 16,6 százalékáig, ezzel szemben a nyeremények már adómentesek. (Némileg hasonlóan a hazai szerencsejáték-adóhoz.) A külföldi sorsjegyek és fogadások adója magasabb.

              7. Kocsmanyitási adó

                Nyilván a kocsmanyitáshoz mindenütt engedély kell, de a németek egyes tartományokban az engedélyeket is megadóztatják. Az adó általában független a forgalomtól, inkább illeték-jellegű.

                8. Szexadó

                  Akár a vigalmi adók speciális válfajának is tekinthetjük,de csak kevés városban létezik, mint Köln, Dortmund és Bonn. Kölnben a prostituáltaknak 2004 óta havi 150 eurót kell fizetniük. Bonnban 2011-ben még parkolóórából átalakított adójegy-automatákat is felállítottak az utcalányoknak, akik éjszakánként hat euróval letudhatják az adókötelezettségüket. De ezen kívül az erotikus bárok, swingerklubok, szexshopok és más erotikus helyek is adóznak.

                  Szexadójegy-automata Bonnban. (Fotó: Siemens, Bonn város honlapja)

                  9. Göngyölegadó

                    A szexadóval ellentétben más néven, például környezetvédelmi termékdíj, ezt ismerjük mi is, de ezt kifejezetten a németeknél népszerű népünnepélyekre (mint a sörfesztiválok) alkalmazzák, amikor rengeteg eldobható pohár és evőeszköz kerül a szemetesbe, amit azután az önkormányzatnak kell eltakarítania. Az adót az étel- és italárusok fizetik, így természetesen végső soron az emberek.

                    10. Másodiklakás-adó

                      A magánszemélyek második lakását sok helyütt megadóztatják, abból a megfontolásból, hogy aki nem ott lakik állandóan, az nem ott van bejelentve és nem ott adózik, de az önkormányzatnak így is van dolga az infrastruktúra fenntartásával. (Hasonló érvelés, mint a mi üdülőhelyi díjunknál.) Ráadásul a „gyüttmentek”, ahogy Somogyban nevezik az idegeneket, az ingatlanárakat is felverik a helyiek orra előtt. Az adó mértéke általában az ingatlan bérleti díjától függ, a frekventált Bodeni-tónál a 23 százalékot is eléri, másutt csak tíz vagy még kevesebb százalék. Az egyetemisták sokszor kedvezményt élveznek.

                      +1: Macskaadó és barnulási adó

                      Tavaly már egyes német önkormányzatok olyan képtelennél képtelenebb adóötleteket találtak ki, ami sok németnél kiverte a biztosítékot: több település az ebadó mintájára macskaadót fontolgatott, volt, amelyik a repülőgépekre, a másik ágyadó néven a szállodai szobákra, megint másik a szoláriumokra akart adót kiróni. Ez utóbbit a humoristák el is nevezték gyorsan barnulási adónak, és a német államot, politikusokat pedig kinevezték világbajnoknak az új adófajták kitalálásában, amint a lentebbi német nyelvű videótréfából is kiderül.

                      A humorista reméli azt is, hogy a szexadót nem terjesztik ki, és egy, a feleségével eltöltött szenvedélyes éjszaka után nem kopogtat nála az adóhatóság adóelkerülés vádjával. A macskaadó végül, úgy tudjuk, nem valósult meg. Mi pedig reméljük, a magyar politikusok nem merítenek cikkünkből újabb ötleteket.

                      LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

                      Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
                      Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
                      Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


                      Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

                      Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
                      Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
                      A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
                      Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
                      Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
                      Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
                      Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
                      Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
                      A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
                      Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
                      Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
                      A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
                      Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
                      Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
                      Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
                      Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
                      Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
                      Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
                      Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
                      Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
                      Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
                      Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
                      Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
                      Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
                      Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
                      Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
                      Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
                      Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
                      Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
                      Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
                      hírlevél
                      Ingatlantájoló
                      Együttműködő partnerünk: 4iG