Kisadó
Adó Mégis változhat jövőre a vállalatok adózása 
Privátbankár.hu | 2013. október 17. 11:53
Vagy a feltételek lazításával, vagy a fizetési kötelezettség mérséklésével mindenképpen vonzóbbá kell tennie a kormánynak a kisadózók tételes adóját, a jelenlegi szabályok mellett ugyanis biztosan nem sikerül teljesíteni jövőre (sem) a költségvetésben szereplő tervet. Persze az is igaz, hogy minél kevesebben választják az alacsonyabb adót, annál jobban járhat a büdzsé.
Adó Elfogadták a csomagot - így búcsúzott Matolcsy 
Privátbankár.hu | 2013. április 9. 13:07
Az Országgyűlés elfogadta a Matolcsy György által nemzetgazdasági miniszterként beterjesztett utolsó adócsomagot. A módosítás elsődleges célja az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló új törvény megalkotása volt, de számos, különböző adótörvényt érintő kisebb változást is tartalmazott.
Adó Kozmetikázza a kormány az új adót 
Privátbankár.hu | 2013. február 27. 11:46
A kisvállalati adó év közben is választható lesz, és bővül a kedvezményezett foglalkoztatottak köre - mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten a kormány döntésére hivatkozva.
Adó Sosem felejted el az elsőt: holnap kell utalniuk a katásoknak 
Privátbankár.hu | 2013. február 11. 09:10
Február 12-én kell először tételes adót fizetniük a katát választó kisvállalkozóknak, és minden vállalkozó először számol a 2013-ra megállapított minimálbér és garantált bérminimum után járulékot - írja az ado.hu.
Adó A főállású katás vállalkozó teljes szolgálati időt szerez, de... 
Privátbankár.hu | 2013. február 5. 09:36
A főállású katás időszak 100%-a számít be a szolgálati időbe - közölte az NGM. Az öregségi nyugdíj összegének kiszámításakor esetükben azonban már "arányosítani" kell.
Adó Most légy okos: csak riogatja a katásokat az adóhatóság? 
Privátbankár.hu | 2013. január 31. 08:34
Angyal József okleveles adószakértő szerint az adóhatóság téves jogértelmezéssel riogatja a katásokat. A szakember szerint a NAV állásfoglalása csak egy szakmai vélemény - kérdés, hogy ki meri figyelmen kívül hagyni.
Adó Új adónemek: lanyha az érdeklődés, de miért? 
Privátbankár.hu | 2013. január 16. 16:47
A kisadózó vállalkozások tételes adójára mintegy 51 ezren, a kisvállalati adóra vonatkozóan pedig közel 10 ezren jelentkeztek be, a jelenlegi adatok szerint.
Adó Bukja az áfamentességet, aki csak idén vált katára 
Privátbankár.hu | 2013. január 7. 07:26
Kellemetlen meglepetéseket is okozhat a kormány új adózási formája, a kisadózók tételes adója: aki idén tér át az adónemre, mindenképpen áfaalany lesz.
Adó Eddig ötezren mentek kivára és tízszer annyian katára 
Privátbankár.hu | 2013. január 3. 13:50
A NAV közlése szerint a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) összesen több mint 47 ezren, a kisvállalati adóra (kiva) mintegy 5 ezren jelentkeztek be eddig.
Adó Jobban jár, aki még idén kisadózó lesz 
Privátbankár.hu | 2012. december 28. 10:59
Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata), ha január elsejétől így akar adózni a vállalkozás, továbbá az alanyi mentességről vagy a pénzforgalmi elszámolásról is december 31-éig kell dönteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.
Adó Hidegen hagyták a vállalkozókat az új kisadók  
Privátbankár.hu | 2012. december 13. 08:29
A vállalkozások egyelőre nem tolonganak a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál, hogy bejelentkezzenek a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) vagy a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá.
Adó Még ez jutott a kormány eszébe vasárnap, a szavazás előtt 
Privátbankár.hu | 2012. november 19. 07:40
Zárószavazás előtti módosító javaslatokat nyújtott be vasárnap a kormány az Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz. Ezek alapján egyebek mellett 31 százalékos adó terhelné az energiaellátókat, a tervezetthez képest változna az energiaitalok adója, és adókötelessé válna a pornográf műsorok közvetítése.
Adó Így változik jövőre az adórendszer  
Privátbankár.hu | 2012. november 13. 17:53
A kormány jövőre is folytatja az adórendszer átalakítását, így például célzott adókedvezményekkel segíti a munkahelyek megőrzését, jön a kisadózók tételes adója és a tranzakciós illeték, valamint újabb három kisadó szűnik meg.
Adó Legyen-e kisadózó a vállalkozásom? A NAV segít 
Privátbankár.hu | 2012. november 13. 08:43
A kisadózó vállalkozások tételes adója a 6 millió forint alatti bevételű, legkisebb vállalkozások számára ajánl egyszerű és komoly adómegtakarítást jelentő adózási módot. A döntést még idén célszerű meghozni.
Adó Így enyhülhetnek az adóterhek - újabb részletek a kisadózásról 
Privátbankár.hu | 2012. november 11. 13:36
A kisvállalati adó (kiva) lényegében áfaszerű adó, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) pedig hatmilliós árbevétel közelében nagyon előnyös - mondták el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakértői egy CompLex Kiadó által szervezett konferencián. Az új adók fehéríthetik a gazdaságot, és a multik és a kkv-k közötti esélyeket is kiegyenlítheti.
Adó 10+1 teher a szexadótól az üdítőadóig és macskaadóig – nemcsak Matolcsy tud ötletelni 
Eidenpenz József | 2012. október 17. 06:10
Németországban sincsenek híján a különleges, szinte már unortodox adónemeknek, ezeket gyakran a tartományi kormányok vagy az önkormányzatok róják ki. Például kávéadó, söradó, üdítőadó, szexadó, vadászati és halászati adó, legalább tízféle egzotikus adónem létezik. A tavaly az ebadó mintájára kivetni tervezett macskaadó ötlete viszont úgy látszik, egyelőre elbukott.
Makro / Külgazdaság Pénz nem számít? Rogánék ragaszkodnak a munkahelyvédelmi akciótervhez 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 13. 07:57
A Fidesz képviselőcsoportja ragaszkodik a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtásához még akkor is, ha esetleg változtatni kell a program forrásán - közölte Rogán Antal. A frakcióvezető szerint Magyarországnak van mozgástere a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon.
KKV Matolcsy szerint javult a kkv-k helyzete 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 4. 09:10
Matolcsy kkv-szektor helyzetéről készült jelentése szerint a válság 2009-es mélypontja után a kormány intézkedéseinek következtében javult a kis- és középvállalkozások (kkv) helyzete: 2010-ben már emelkedett a gazdálkodó szervezetek száma, és a tőlük származó adóbevétel 2010-ről 2011-re 8 százalékkal nőtt.
Adó Így változik az adózás jövőre a vállalkozásoknál 
Privátbankár.hu | 2012. július 18. 15:03
A kisvállalkozási körben lehetőségek sorozata várja jövőre az adózókat, hiszen a jelenlegi speciális formák – úgymint eva, ekho, átalányadó – mellett két újabb modell is szerepel a beterjesztett törvényjavaslatban. Az adozona.hu ezeket hasonlította össze, illetve azt vizsgálták, hogy a kisvállalkozás költségszerkezet függvényében hogyan alakulnak az egyes adózási formáknál az elvonások.
Makro / Külgazdaság Módosították a költségvetést: így változnak a bevételek és a kiadások 
Privátbankár.hu | 2012. július 12. 15:33
Az eredeti kormányjavaslatban szereplőnél 44 milliárd forinttal kevesebb folyhat be jövőre a pénzügyi tranzakciós illetékből, a munkáltatói tehercsökkentés miatt pedig 130 milliárd forinttal kisebb lesz az állam bevétele a szociális hozzájárulási adóból. A kieső bevételeket a kedvező makrogazdasági hatások, a jövedéki adóból származó többletbevételek kompenzálhatják majd.
Adó Kisadózó vállalkozások: kétszer is gondolja meg, hogyan dönt 
Privátbankár.hu | 2012. július 11. 13:53
Matolcsy György legfrissebb törvényjavaslata szerint nem minősül vállalkozás érdekében felmerült költségnek a kisadózó vállalkozásoknak kifizetett összeg. Mindez azt jelenti, hogy a társasági adó alanyainak nem lesz érdemes a kisadózókkal szerződni.
Adó Célegyenesben az új adófajta  
Privátbankár.hu | 2012. július 10. 16:36
Benyújtotta a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Ennek az adófajtának a mértéke főállásúaknak havi 50 ezer forint, nem főállásúaknak 25 ezer forint. A kisadózó vállalkozás bevételének 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos adót kell fizetni, de ez nem mentesíti a tételes adófizetési kötelezettség alól.
Adó Ősszel érhet be a kormány 300 milliárdos akcióterve 
Privátbankár.hu | 2012. július 5. 07:10
Az Országgyűlés szeptemberben fogadhatja el a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomagot, amelynek részeként a vállalkozásoknak 100-150 milliárd forintos tehercsökkentést jelent a kedvezményezett körben meghirdetett, munkát terhelő járulékok csökkentése. Így a jelenlegi egyszerűsített adózási formák, az ekho és az eva is marad.
Adó Erre kell a 300 milliárd: Orbán kihirdette a munkavédelmi akciótervet 
Privátbankár.hu | 2012. július 2. 14:17
Kiderült, mire kell a Matolcsy György által csütörtökön említett 300 milliárd forint, amit a frakcióval közösen nagyrészt a tranzakciós illeték kiterjesztésével vélt megtalálni a kormány. Orbán Viktor napirend előtt ismertette a kormány 10 pontos munkavédelmi akciótervét; ebben jelentős átalakítások és könnyítések szerepelnek.
Makro / Külgazdaság Parragh: az átalakítások iránya helyes, de a tempó lassú 
Privátbankár.hu | 2012. május 8. 07:35
Parragh László szerint megfelelő területeken kezdett hozzá a kormány strukturális átalakításokhoz, viszont a végrehajtás sebességében problémát lát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Hozzátette, hogy az adócsökkentés ígérete ellentmondásosan teljesült, egyes területeken csökkent, míg máshol nőtt az adó, valamint a megszűnt kisadók helyett újak léptek be.
Adó Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a kisadókat alig fogjuk észrevenni 
Privátbankár.hu | 2012. április 24. 17:51
Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a kormány kisebb adók bevezetésével, periferiális területekről szedi be a szükséges pénzt, ami nem növeli jelentősen az adózók terheit, az új kisadók "szinte alig észrevehetőek". Az adószakértő helyesli, hogy a társasági adóhoz nem nyúlnak hozzá, "legalább ez legyen befektetésösztönző".
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG