3p
Vagy a feltételek lazításával, vagy a fizetési kötelezettség mérséklésével mindenképpen vonzóbbá kell tennie a kormánynak a kisadózók tételes adóját, a jelenlegi szabályok mellett ugyanis biztosan nem sikerül teljesíteni jövőre (sem) a költségvetésben szereplő tervet. Persze az is igaz, hogy minél kevesebben választják az alacsonyabb adót, annál jobban járhat a büdzsé.

A hírek szerint a jövő héten tárgyalja a kormány az új adótörvényeket, amelynek elsődleges célja, hogy biztosítsa az államháztartás számára a költségvetés végrehajtásához szükséges fedezetet. Eddig csupán annyi volt bizonyos, hogy jövőre némileg emelkedik az adója a (több) gyermeket nevelő, közepes és alacsony jövedelmű adózóknak, mivel 2014-ben a családi adókedvezmény levonható lesz a járulékból is. Az elmúlt napok-hetek kormányzati megnyilvánulásaiból pedig egy új (típusú), a magas státuszú termékekre (és szolgáltatásokra) vonatkozó fogyasztási adó képe rajzolódik ki. Minden jel arra utal azonban, hogy a fentieken túl változhatnak a kisadózók tételes adójának szabályai is.

Honnan jönne 78 milliárd a katából?

A szeptember végén benyújtott költségvetésben ugyanis jövőre 78 milliárd forintos bevétel szerepel, ami jogszabályváltozás nélkül meglehetősen aggályosnak tűnik.

Bár az összeg alig nagyobb, mint az idei évre tervezett 74,3 milliárd forint, a realitásokat pontosan megvilágítja az a tény, hogy eddig az első nyolc hónapban ebből az adónemből 16,8 milliárd forintot szedett be a költségvetés, és a tárca az éves előirányzatot 31,2 milliárd forintra mérsékelte.

Nem látják a kormány számait a szakértők sem

A jövő évi előrejelzést túlzottan optimistának értékelte az Állami Számvevőszék is, amely változatlan jogszabályi környezet mellett 20-25 milliárd forintos elmaradást jósol. A számvevőszék szakemberei arra is rámutattak, hogy miközben a kormány a jövő évi számok tervezéskor azzal számolt, hogy 155 ezren választják ezt az adónemet, addig januártól júliusig 57 ezerről csupán 70 ezerre emelkedett a katások száma. Ráadásul a NAV adatai szerint év közben már 3555 adózó jelentette be, hogy jövőre nem ezen adónem szabályai szerint teljesíti az adókötelezettségét.

Még az ÁSZ-nál is nagyobb elmaradást vár a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB), amely szeptember utolsó napján publikált technikai kivetítésében mindössze 29,9 milliárd forintra becsülte a kisadózók tételes adójából várható jövő évi bevételt.

Valamit tenni kell - vagy nem?

Mindezek alapján két út közül választhat a kormány. Lehetséges, hogy a jövő héten benyújtásra kerülő adótörvényben változtat a kata szabályain. Ez leginkább úgy képzelhető el, ha a feltételek lazításával vagy a fizetési kötelezettség mérséklésével olyan mértékben növeli az adó vonzerejét, hogy az ezt választók számának bővülése eredményeképpen sikerüljön realizálni a jövő évi tervet.

A másik lehetőség, hogy a kormány már most lemond erről és meg sem próbálja érdemben növelni a katások számát. Ebbe az irányba terelheti a kormányt az a körülmény is, hogy a kata választása önmagában adócsökkentést jelent a többi adónemhez képest - így ha a vártnál kevesebben választják, az a többi adó emelkedésén keresztül valójában nem csökkenti, hanem növeli a költségvetés bevételeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG