1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kisvállalkozási körben lehetőségek sorozata várja jövőre az adózókat, hiszen a jelenlegi speciális formák – úgymint eva, ekho, átalányadó – mellett két újabb modell is szerepel a beterjesztett törvényjavaslatban. Az adozona.hu ezeket hasonlította össze, illetve azt vizsgálták, hogy a kisvállalkozás költségszerkezet függvényében hogyan alakulnak az egyes adózási formáknál az elvonások.

A beterjesztett törvényjavaslatban az egyéni vállalkozók, egyéni cégek, közkereseti és betéti társaságok választhatják az 50 ezer forintos – részmunkaidős foglalkoztatásnál 25 ezer forintos – tételes kisadózói modellt. Ennek lényege, hogy a tételes adó kiváltja a főállású kisadózó személyi jövedelemadóját, osztalékadóját, társasági adót, szociális hozzájárulási adót és egészségügyi hozzájárulást. A kisadózó árbevételének határa ebben a modellben maximum 6 millió forint, viszont a forgalmi adónál az általános szabályokat követi.

Kisadózó az, aki nem áll a tárgyhó bármely napján legalább 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban, és nem folytat kiegészítő tevékenységet.

A másik már nagyobb árbevételre kiterjedő adózási modell a kisvállalkozásai adózás (kiva), amit azok választhatnak, akiknél a foglalkoztatott létszám nem haladja meg a 25 főt és az éves bevétel és mérlegfőösszeg pedig az 500 millió forintot. Ilyen esetekben a kisvállalati adó alapja a pénzügyi vagyon változása és a személyi jellegű kifizetések együttes összege, - amit még korrigálni kell pl. a nem vállalkozás érdekében felmerült pénzeszköz-kifizetésekkel -, amely után 16 százalékos adót kell fizetni.

Az adozona.hu három eseten keresztül mutatja be a lehetőségeket. Modelljükben szerepel három vállalkozó, akiknél különböző arányban merülnek fel költségek, egyéb feltételekben azonosak (pl. valamennyi a forgalmi adó alanya). A számításnál azt is figyelembe kellett venni, hogy az EVA alany realizálja a kiszámlázott forgalmi adót is, amelyet nem kell befizetnie a költségvetés felé, azaz az összes adóterhét valójában a vevőtől beszedett forgalmi adóval még csökkenteni szükséges, hogy az adópozíciók összehasonlíthatók legyenek. Az EVÁ-s társaság főállású társas vállalkozó tagjánál feltételeztük, hogy a garantált bérminimum után fizeti a járulékokat, illetve szociális adót. A kisvállalati adónál egyszerűsítésként az eredménnyel azonos összeggel szerepel a pénzügyi vagyon realizált változása.

Az adozona.hu a fentiek alapján megállapítja, hogy a választás nem egyszerű, hiszen több tényező árnyalja a döntést. A munkaigényes szektoroknak annál inkább megéri a 16 százalékos kisvállalati adózást választani és minél több élő munkát alkalmaz, hiszen az adó a személyi kifizetések növekedésével nem változik, mivel az adóalap kiszámítása olyan, hogy a bérköltség emelkedés adóvonzata nem csökkenti a vállalkozás eredményét, (természetesen önmagában a nagyobb bérköltség igen). Ugyanennek a hatása fordítva is igaz, ha nincs az adott esetben pl. alkalmazott, akkor a 16 százalékos kisvállalati adó még nagyobb terhet is jelenthet, mint a régi társasági adó rendszerben.

A legkisebb mikro-vállalkozásoknál a tételes kisadózói átalányadó lehet a legkedvezőbb, bár ez esetben is figyelembe kell venni az következő korlátozást. A törvényjavaslat módosítaná a társasági adót is, és kimondaná, hogy e körben nem minősül vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak az a kiadás, amely a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai által nyújtott termékértékesítéshez, szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódik. Ezt követően a számlán azt is feltünteti a kisadózó, hogy speciális adózást választott, viszont ebben az esetben a vevő már nem tudja költségként elszámolni az általa kibocsátott számla összegét. Ez feltételezhetően ahhoz vezet, hogy a vevők megnézik a szállítóikat, illetve legalább 10 %-os árengedményt kérnek a tételes kisadózóktól, ami szintén a piaci viszonyok függvényében elgondolkozásra késztetheti a kisvállalkozást.

A fentiek kívül szintén jelentőséggel bír a forgalmi adó kezelése, hiszen az EVÁ-tól eltérően a kisvállalati adózó hiába csak egyszerűsített nyilvántartást vezet, a fizetendő forgalmi adó csökkentése érdekében a költségekről is gyűjtenie kell a számlákat, illetve nyilvántartást kell vezetnie. Nem vonatkozik ez arra az esetre, amikor az alacsony árbevételi határ mellett alanyi mentesség alkalmazható a forgalmi adóban. Az adó alapjának egyszerűbb számítása előnyt jelenthet az EVÁ-ban. Így előfordulhatnak olyan esetek, amikor a magas áfa kulcs és alacsony költségek miatt még mindig egyszerűbb lehet eva alanynak maradni és egyszerűbb bevételi nyilvántartást vezetni áfa fizetés és nyilvántartás nélkül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG