1p
Görögországban előkerült egy eltűntnek hitt számítógépes lemez, amely görög ügyfelek svájci bankszámlaadatait tartalmazta, és a gazdasági ügyészségnek adták, aminek nyomán adóvizsgálatok indulhatnak. Korábban a franciák szereztek ilyen adatokat, az idén a németek küzdöttek meg a svájci bankokkal. Súlyos viták folynak arról, szabad-e ilyen módon harcolni az adóelkerülés ellen és mennyire használhatók az ilyen adatok.

A héten a görög kormányzó koalíció egyik pártja, a PASOK vezetője, Evangelos Venizelos (képünkön) egy számítógépes CD-lemezt juttatott el a gazdasági bűncselekményekért felelős államügyésznek, amely majdnem 2000 olyan görög nevét tartalmazta, akik nagyobb összegeket tartottak egy svájci bankban – írja a Greekreporter.com. Állítása szerint a CD-t még korábban kapta a gazdasági bűncselekményekért felelős SDOE nevű hatóság egykori vezetőjétől, Yiannis Dotistól.

Evangelos Venizelos (Fotó: www.evenizelos.gr)

A tolvaj köszöni szépen, jól szórakozik

A CD előtörténete igen kalandos. A német Handelsblatt úgy tudja, hogy már 2010 elején megkereste a görög pénzügyminisztériumot egy rejtélyes úriember, aki egymillió euróért cserébe felajánlotta az egyik svájci pénzintézetnél levő görögök adatait. Az ajánlatra azonban meglepő módon nem kapott választ, pedig 2010 tavaszán, az adósságválság miatt komoly tőkemenekítés kezdődött az országból, és egy ilyen CD komoly adóbevételeket jelenthetett volna.

Az egyik magyarázat a visszautasításra az lehet, hogy akkor már Konstantinos Bikas, az EYP görög titkosszolgálat vezetője puhatolózó tárgyalásokat folytatott francia kollégáinál. A francia hatóságok ugyanis 2009 augusztusában hozzájutottak számos svájci banki információhoz, amelyek között görög nevek is voltak. Az adatokat állítólag a svájci HSBC egyik volt alkalmazottja adta el nekik, aki azóta Dél-Franciaországban élvezi az édes életet.

Jaj, véletlenül eltűnt az adócsalók névsora

Végül 2010 őszén Giorgos Papaconstantinou akkori pénzügyminiszter egy CD-n francia kolléganőjétől, Christine Lagarde-tól megkapta a neveket, amelyek közül kiválasztotta a húsz legnagyobb összegű tételt, és ezeket átadta az adóhatóságnak. Ennek alapján azután találtak is rendellenességeket az érintettek adóbevallásában. Később, 2011 nyarán, leváltása előtt a CD-t állítólag átadta a pénzügyi visszaélésekkel foglalkozó SDOE-nak, ahol az rejtélyes módon eltűnt.

Állítólag visszaadták a miniszternek, mert nem használhatták fel az adatokat, mivel azok lopottak voltak, mindenesetre egy jó időre eltűnt a CD és számos gazdag görög igencsak fellélegezhetett. A görögök ugyanakkor azt kérdezték, hogy lehetséges az, hogy egy ilyen dolog csak úgy véletlenül eltűnjön, illetve kinek állhatott érdekében az elsüllyesztése. Most azonban kiderült, hogy Evangelos Venizelos volt pénzügyminiszter valamikor másolatot készített a CD-ről, amit most futárral küldött el Antonis Samaras miniszterelnök hivatalába, aki átadta azt az államügyésznek.

Másfél milliárd eurót síboltak ki egyetlen bankba?

A listán szereplő pontosan 1991 fő számláin összesen állítólag 1,5 milliárd eurónyi vagyon van. A kiszivárgott hírek szerint ugyanakkor kétséges az adatok használhatósága, mert sok számlamozgás még a 90-es évekből való, jó néhány számlát pedig már régen megszüntettek. A listán állítólag egy vezető görög politikus neve is rajta van, akivel az adóhatóság már egyébként is foglalkozik.

A görög kormány igyekszik titokban tartani a lista tartalmát, hogy elkerülje az újabb blamázst, egy 33 politikus nevéből, köztük hét volt miniszteréből álló lista ugyanis már kiszivárgott és kikerült az internetre – írja a Greekreporter.com. Ők feltűnően sok pénzt tartottak a svájci bankban, és most feltehetően meg kell majd magyarázniuk, honnét származik.

Szabad-e lopott adatokkal tolvajt, adócsalót fogni?

A közelmúltban Németországban volt arról hatalmas vita, szabad-e hasonló, illegálisan szerzett adatokat megvásárolni és az adóelkerülés elleni harcban bevetni. Végül inkább a svájci bankszektort igyekeztek rászorítani arra, hogy adatokat szolgáltasson, ez érdekében még a bankok németországi engedélyeinek bevonását is kilátásba helyezték.

Az év elején, illetve tavaly év végén a magyar betétesek pénzének külföldre vándorlása is kezdett komoly problémákat okozni, amit már az MNB jelentései is említettek. Valószínűleg Magyarországon is nagyon sok jómódú polgár kapna szívbajt, ha hasonló adatok kerülnének a hatóságok kezei közé. Vagy lehet, hogy ez már meg is történt, csak a lemez „véletlenül” eltűnt, mint Görögországban?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG