1p
Vámosi-Nagy Szabolcs szerint nem kerülhető el az adóemelés, ha a kormány kitűzte, hogy a költségvetési hiányt nem engedi bizonyos szint fölé menni, hogy csökkentse az államadósságot. Az adószakértő szerint jövőre minden réteg - a lakosság és a vállalatok is - nagyobb adót fog fizetni.

Vámosi-Nagy Szabolcs a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) tartott előadásában kifejtette: az adóemelést azért kell elfogadni, mert az ország adóssága folyamatosan növekszik; a költségvetés éves kamatterhe nagyjából megegyezik a személyi jövedelemadóból (szja) származó éves bevétellel.

A jövő évi adóváltozásokról szólva az adószakértő úgy vélekedett, hogy az áfa felső kulcsának 25-ről 27 százalékra való emelése nem elegáns, hiszen mindenhol legfeljebb 25 százalék, ám az adórendszerrel kapcsolatban nem szokták emlegetni az eleganciát és az igazságosságot. Hozzátette, hogy az angolok is emelték az áfát, s más országok is tervezik ezt.

Így adózunk jövőre

A képviselői módosítások közül - ezek terjedelme a zárószavazás napján 110 oldalra rúgott - a parlament nem fogadta el például a "villamosadót", bevezetik ugyanakkor a baleseti adót, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) 30 százaléka lesz. Bejön továbbá a 25 százalékos kulturális adó, amit a pornográf termékek árbevétele után kell fizetni. Januártól életbe lép az évente hatezer forintos ebadó, és lesz élelmiszerfelügyeleti díj is. Készül a katasztrófavédelmi hozzájárulás adónem is, a különlegesen veszélyes üzemet működtető vállalkozások számára - ismertette. A jövő évi költségvetést megalapozó adójogszabályokról bővebben itt olvashat.

Az ebadóval kapcsolatban a szakértő megjegyezte, hogy ebből az adónemből várhatóan kevesebbet szednek be, mint amennyibe kerül. Úgy vélekedett, nem egyedi adóval kellene megoldani mindent.

Jövőre érdemben emelkedik a cégautóadó, növekszik az autók átírási illetéke, a regisztrációs adó ugyanakkor 70 százalékkal csökken. A gépkocsiról utódaink azt hihetik majd, hogy valamiféle "totemállat", hiszen szinte minden adónemben külön szabály vonatkozik rá - mondta az adószakértő.

A társasági adót érintő változások közül kiemelte a veszteségelhatárolás változását, amely korlátlan volt, ezután azonban csak a pozitív adóalap 50 százalékáig lehet beszámítani az előző évekből áthozott veszteséget, ami az idei évet is érinti.

Az adójóváírás megszüntetése sokakat nehéz helyzetbe sodor

A szja változásokról szólva elmondta: 2,424 millió forintos jövedelemig megszűnik a félszuperbruttó, az elvonás 16 százalék lesz, fölötte azonban 20,32 százalék marad az elvonás. A másik nagy változásról, az adójóváírás megszüntetéséről úgy vélekedett, hogy ez adószakmailag indokolt volt, de az azonnali megszüntetés sokakat nehéz helyzetbe hoz. Adójóváírást 2010-ben 3,4 millióan vettek igénybe.

A kormány az adójóváírás kivezetése, illetve a minimálbér megemelése miatt járulékkedvezményt ad a cégeknek, hogy részben kompenzálják az adóváltozás hátrányait. Vámosi-Nagy Szabolcs azonban felhívta rá a figyelmet, hogy kérdéses , hogy a magyar vállalkozások képesek lesznek-e a szükséges pénzt kitermelni.

Arról a rendelkezésről, amely szerint - amíg az államadósság a GDP felét meghaladja - extra hozzájárulást írhatna elő a kormány, ha egyes döntései miatt olyan kiadás keletkezik, amire a költségvetésben e célra tervezett összeg nem elegendő, Vámosi-Nagy Szabolcs úgy vélekedett: ezt teljesen fölösleges volt törvénybe foglalni, ugyanis eddig is minden kormány adót vetett ki, ha bevételekre volt szüksége. Ennek a szabálynak szerinte inkább pszichológiai - megelőző - célja lehet arra az esetre, ha valaki az Európai Bizottságnál meg akarna támadni egy döntést.

Eva: "teljesen elvtelen, szakmailag indokolatlan tákolmány"

Az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) a szakértő azt mondta, hogy "teljesen elvtelen, szakmailag indokolhatatlan tákolmány", amelyet a hangadó réteg (újságírók, ügyvédek, adószakértők) alkalmaznak, a több mint 1 millió vállalkozóból 96 ezer tartozik a hatálya alá. Tízszázalékos költséghányadnál, 37 százalékos adó mellett nagyjából annyit kell fizetni evában, mint amennyit kellene az eva által kiváltott három adónemben - mondta.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) Vámosi-Nagy Szabolcs szerint még az evánál is rosszabb, de valószínűleg nem szűnik meg, hiszen nemrég bővítették ki a sportolókkal, ahol tényleg tisztít ez a rendszer

Elfogadhatatlan a jogalkotási folyamat

Az adószakértő elmondta, hogy jövőre a lakosságnak és a vállalatoknak is több adót kell fizetniük. A vállalkozók esetében kérdéses, hogy a bérnövekedést hogyan fogják kigazdálkodni stagnáló gazdaság idején, példaként az építőipart és a gépkocsi kereskedelmet említette.

A jogalkotási folyamatot elfogadhatatlannak nevezte Vámosi-Nagy Szabolcs, rámutatva arra, hogy az szja-t tizenháromszor, az adózás rendjéről szóló törvényt tizennégyszer, míg az illetéktörvényt tizenötször módosították, a mostani változásokat nem számítva, s kitaláltak olyan adónemeket, amelyekre nincs szükség. A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy tavaly hét kisadót megszüntettek, de ugyanannyi új adót be is hoztak.

Arra a kérdésre, hogy a változások a gazdaság fehérítése irányába mutatnak-e, úgy vélekedett, egy-két kisebb lépésre sor került - az adóregisztrációs eljárást az új cégek esetében jónak nevezte -, azonban markánsabbakra volna szükség. Az szja-ban pedig azt az új szabályt, hogy nem kell adatot szolgáltatni személyre szólóan az adóhatóságnak a fémhulladék-értékesítésről, kifejezetten hibásnak tartja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG