3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kétéves adóharmonizálási akciótervvel indít hadjáratot a nemzetközi cégstruktúrák miatt alacsony adóteherrel működő multinacionális vállalatok ellen az OECD, hívja fel a figyelmet a Mazars. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutatott: az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) szerint a helyi adózási szabályok közötti különbségek kihasználása miatt akár milliárdos éves adóbevételektől eshetnek el azok az országok, amelyekben ezek a cégek ténylegesen működnek.

Starbucks, Google, Amazon, Facebook: legális, amit csinálnak

A nemzeti adórendszerek különbségeit, illetve a kettős egyezmények közötti eltéréseket kihasználva, a multinacionális vállalatcsoportok évtizedek óta nemzetközi cégstruktúrák kialakításával csökkentik adóterheiket.  A Mazars szakértői szerint a nemzetközi adótervezés és adóoptimalizálás teljesen legális tevékenység, ugyanakkor az elmúlt években egyre nagyobb – és negatívabb – visszhangot kaptak azok a nemzetközi adóelkerülési módszerek, amelyek kirívóan csökkentették egyes országok adóbevételeit. Ilyen ügyek kapcsán került reflektorfénybe a közelmúltban a Starbucks, a Google, az Amazon és a Facebook is.

Az OECD véleménye szerint ez nem csak az adókiesést elszenvedő országokat, hanem az ilyen lehetőségekkel méreteik miatt nem rendelkező kisvállalkozásokat, illetve az adóterhek növekedését saját bőrükön érző magánszemélyeket is hátrányos helyzetbe hozza – foglalta össze Nagy Gabriella, Mazars Transzferár Üzletágának szenior menedzsere. Nagy Gabriella elmondta: az OECD idén júliusban a nemzeti adóalapok védelmére, illetve a profit mesterséges átcsoportosításának megakadályozására egy 15 pontból álló részletes akciótervet készített, és határidőket is rendelt az egyes pontokhoz.

Ambiciózus a terv

Az akcióterv végső célja a nemzetközi adóelkerülés elleni hatékonyabb fellépés, egyrészt a nemzeti adójogszabályok mélyebb összehangolásával, másrészt – az OECD-n kívüli országok bevonásával – a nemzetközi együttműködés, információáramlás felélénkítése. Nagy Gabriella szerint az akcióterv megvalósítása a gyakorlatban a nemzeti jogszabályok, az OECD Modellegyezmény, illetve a Transzferár Irányelvek bizonyos szakaszainak újragondolását, megváltoztatását jelenti majd.
Emellett sor kerülhet újabb, multilaterális eszközök bevezetésére is, amelyek jobban alkalmazkodnak a globalizálódó, digitalizálódó gazdasági élet sajátosságaihoz, és amellyel az esetenként igen eltérő, és ezért visszaélésre lehetőséget adó kettős egyezmények rendszerét helyettesítenék.

A terv rendkívül ambiciózus, hiszen sok ország konszenzusára épít és mindössze két év alatt szeretné behozni hosszú évek elmaradt lépéseit. A nemzeti jogszabályok egységesítése számos korlátba ütközik, ahogy egyelőre a nemzetközi együttműködés minden országra történő kiterjesztése is, ráadásul az ellenérdekelt országok megnyerése sem tűnik egyszerűnek. Ezzel együtt is várhatóan jelentős változásokat fog indukálni a nemzetközi adózás, adótervezés területén – tette hozzá Nagy Gabriella.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG