TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Stabilan növekvő árbevétel jellemzi a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozásokat, ami prosperáló szektor is lehetne, ha nem függne olyan külső tényezőktől, mint az időjárás. A bevételi adatok mellett a cégek száma is növekszik a szektorban, bár az elmúlt egy évben már kisebb mértékben nőtt a vállalkozások száma, mint korábban, áll a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató elemzésében.

Ahhoz, hogy stabilan jól működő és fejlődő szektorrá váljon a mezőgazdaság, kiszámítható időjárás kellene. Az idei év feltehetően jól alakul, és a GDP-hez nagy mértékben hozzájárul a szektor teljesítménye, azonban erre nehéz stabilan számítani a szabadtéri szántóterületek nagy aránya miatt.

A növénytermesztésnél biztosabb

A szektor GDP-hez való hozzájárulása hol pozitív, hol negatív irányba húzza a gazdaság teljesítményét. Ahhoz, hogy egy tartósan sikeres iparággá váljon, állandó teljesítményre lenne szükség, illetve arra, hogy az állattenyésztés teljesítménye is felzárkózzon az égiek által erősen befolyást növénytermesztés mellé.

Az üzleti információszolgáltatással foglalkozó Bisnode ezért feltérképezte a mezőgazdasági szektor teljesítményét. Az elemzés az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel, erődgazdálkodással és halászattal foglalkozó társas vállalkozások 2012-es pénzügyi adatait és aktuális számlafizetési szokásait tartalmazza, mely alapján az látható, hogy az évek során a szektor teljes árbevétele folyamatosan növekedett, miközben az iparágba tartozó cégek számának növekedése megtorpant és tavaly először csak kis mértékben nőtt.

Megtorpanó cégszám növekedés

Az adatokból kiderül, hogy éveken keresztül 4 százalékkal nőtt a szektorban tevékenykedő vállalkozások száma, azonban 2011-ről 2012 csupán 1 százalékkal bővült a cégszám. A teljes magyar cégszerkezetre az jellemző, hogy megállt az évek óta tartó növekedés, és hamarosan a vállalkozások számának csökkenésével kell számolnunk. Ez alapján elmondható, hogy a mezőgazdaság cégszerkezet szempontjából hasonlóan viselkedik a teljes magyar vállalkozói szférához. 2007-ben még kicsivel több, mint 11 ezer vállalkozás működött a szektorban, jelenleg pedig közel 13 ezer cég tevékenykedik valamilyen mezőgazdasági területen.

Az érintett vállalkozások háromnegyede adott számot a teljesítményéről az évek során, azaz szolgáltatott árbevételi és eredményadatokat. A szektor összesített árbevételi adatai stabilan növekedtek az évek során. Ráadásul az árbevétel növekedés nagyobb százalékos értékeket mutatott, mint a cégszám, azaz az ágazat teljesítménye javult. A válság elején még az összárbevétel évről évre 50 százalékkal is nőtt, ami 2011-ről 2012-re más csak 10 százalékos bevétel emelkedés történt, ami azonban még mindig szép eredmény.

2007-ben a beszámolót leadó mezőgazdasági vállalkozások 450 milliárdos bevételről számoltak be, egy évvel később jóval többről, közel 680 milliárdról. 2012-ben az 1 770 milliárd forintot is meghaladta a szektor árbevétele. A stabil forgalomnövekedés az egy cégre jutó bevételben is jól látszik. Míg 2007-ben 56 millió forint volt az egy cégre jutó átlagos bevétel, addig 2012-re ennek háromszorosát is meghaladta közel 175 millió forintos átlagértékével.

A Bisnode megvizsgálta az adózás előtti eredmény alakulását is, amire egy 2009-es alacsonyabb értéktől eltekintve szintén növekedés jellemző. A mezőgazdaságban tevékenykedő és beszámolót leadó vállalkozások adózás előtti árbevétele 157 milliárd forint volt 2012-ben.

Az export dominál a nagyoknál

Az elemzésből kiderül továbbá, hogy a szektorban tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített, több mint 215 milliárd forintos forgalma, az ágazat 2012-es teljes árbevételének alig több mint 10 százalékát adja. Több más iparágban a tíz legnagyobb szereplő akár a teljes piac felét is lefedi, de a mezőgazdaság esetén nincs így, itt kisebb a részesedésük, ezért több jelentős szereplőről beszélhetünk.  A TOP 10 mezőgazdasági vállalat egy kivételével nyereséget könyvelt el 2012-ben, illetve 9-en bevételük nagy részét exportból termelik. A 215 milliárdos árbevétel több mint fele, 110 milliárd származott exportból 2012-ben.

Hosszabb fizetési határidők, de kisebb késések

A mezőgazdaságban az átlagos fizetési határidő 32 nap, de az ágazat jellegéből adódóan és a szezonalitás miatt előfordulnak extrém hosszú fizetési határidők is. Az elmúlt évekhez képest nőtt a mezőgazdaságban a jellemző számlafizetési határidő, így meghaladja az országos átlagot, ami jellemzően 29-30 nap.

A késedelmek viszont alacsonyabbak az országos szintnél, mivel a mezőgazdaság szereplői amennyiben a késnek számláikkal akkor 16 nappal később fizetnek átlagosan, míg országos szinten a vállalkozások 22-23 napot csúsznak a fizetéssel. Több számlát is fizetnek határidőben a mezőgazdasági cégek, mint az országos átlag. A szektor szereplői számláik 68 százalékát időben fizetik, míg országos átlagban a számlák 60 százalékának az ellenértéke érkezik be csak időben.

A Bisnode elemzése kiemeli, hogy mint az minden ágazatban, a mezőgazdaságban is fontos a partnerek fizetési magatartásának követése, hogy teljesebb képet kapjunk egy-egy cég megbízhatóságáról. A kockázatossági mutatószámok jelzik, hogy egy vállalkozás milyen valószínűséggel válik fizetésképtelenné a következő egy évben, illetve milyen fegyelemmel fogja számláit kiegyenlíteni. Mivel a mezőgazdaságot a külső körülmények különösen érintik, ezért az ebben a szektorban tevékenykedő vállalkozásokkal való üzletkötés esetén elengedhetetlen a partnerek folyamatosa figyelése. Már egy bírság, végrehajtás is fontos információkat hordozhat a vállalkozás fizetőképességével kapcsolatban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
Friss
hírlevél