5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Stabilan növekvő árbevétel jellemzi a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozásokat, ami prosperáló szektor is lehetne, ha nem függne olyan külső tényezőktől, mint az időjárás. A bevételi adatok mellett a cégek száma is növekszik a szektorban, bár az elmúlt egy évben már kisebb mértékben nőtt a vállalkozások száma, mint korábban, áll a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató elemzésében.

Ahhoz, hogy stabilan jól működő és fejlődő szektorrá váljon a mezőgazdaság, kiszámítható időjárás kellene. Az idei év feltehetően jól alakul, és a GDP-hez nagy mértékben hozzájárul a szektor teljesítménye, azonban erre nehéz stabilan számítani a szabadtéri szántóterületek nagy aránya miatt.

A növénytermesztésnél biztosabb

A szektor GDP-hez való hozzájárulása hol pozitív, hol negatív irányba húzza a gazdaság teljesítményét. Ahhoz, hogy egy tartósan sikeres iparággá váljon, állandó teljesítményre lenne szükség, illetve arra, hogy az állattenyésztés teljesítménye is felzárkózzon az égiek által erősen befolyást növénytermesztés mellé.

Az üzleti információszolgáltatással foglalkozó Bisnode ezért feltérképezte a mezőgazdasági szektor teljesítményét. Az elemzés az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel, erődgazdálkodással és halászattal foglalkozó társas vállalkozások 2012-es pénzügyi adatait és aktuális számlafizetési szokásait tartalmazza, mely alapján az látható, hogy az évek során a szektor teljes árbevétele folyamatosan növekedett, miközben az iparágba tartozó cégek számának növekedése megtorpant és tavaly először csak kis mértékben nőtt.

Megtorpanó cégszám növekedés

Az adatokból kiderül, hogy éveken keresztül 4 százalékkal nőtt a szektorban tevékenykedő vállalkozások száma, azonban 2011-ről 2012 csupán 1 százalékkal bővült a cégszám. A teljes magyar cégszerkezetre az jellemző, hogy megállt az évek óta tartó növekedés, és hamarosan a vállalkozások számának csökkenésével kell számolnunk. Ez alapján elmondható, hogy a mezőgazdaság cégszerkezet szempontjából hasonlóan viselkedik a teljes magyar vállalkozói szférához. 2007-ben még kicsivel több, mint 11 ezer vállalkozás működött a szektorban, jelenleg pedig közel 13 ezer cég tevékenykedik valamilyen mezőgazdasági területen.

Az érintett vállalkozások háromnegyede adott számot a teljesítményéről az évek során, azaz szolgáltatott árbevételi és eredményadatokat. A szektor összesített árbevételi adatai stabilan növekedtek az évek során. Ráadásul az árbevétel növekedés nagyobb százalékos értékeket mutatott, mint a cégszám, azaz az ágazat teljesítménye javult. A válság elején még az összárbevétel évről évre 50 százalékkal is nőtt, ami 2011-ről 2012-re más csak 10 százalékos bevétel emelkedés történt, ami azonban még mindig szép eredmény.

2007-ben a beszámolót leadó mezőgazdasági vállalkozások 450 milliárdos bevételről számoltak be, egy évvel később jóval többről, közel 680 milliárdról. 2012-ben az 1 770 milliárd forintot is meghaladta a szektor árbevétele. A stabil forgalomnövekedés az egy cégre jutó bevételben is jól látszik. Míg 2007-ben 56 millió forint volt az egy cégre jutó átlagos bevétel, addig 2012-re ennek háromszorosát is meghaladta közel 175 millió forintos átlagértékével.

A Bisnode megvizsgálta az adózás előtti eredmény alakulását is, amire egy 2009-es alacsonyabb értéktől eltekintve szintén növekedés jellemző. A mezőgazdaságban tevékenykedő és beszámolót leadó vállalkozások adózás előtti árbevétele 157 milliárd forint volt 2012-ben.

Az export dominál a nagyoknál

Az elemzésből kiderül továbbá, hogy a szektorban tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített, több mint 215 milliárd forintos forgalma, az ágazat 2012-es teljes árbevételének alig több mint 10 százalékát adja. Több más iparágban a tíz legnagyobb szereplő akár a teljes piac felét is lefedi, de a mezőgazdaság esetén nincs így, itt kisebb a részesedésük, ezért több jelentős szereplőről beszélhetünk.  A TOP 10 mezőgazdasági vállalat egy kivételével nyereséget könyvelt el 2012-ben, illetve 9-en bevételük nagy részét exportból termelik. A 215 milliárdos árbevétel több mint fele, 110 milliárd származott exportból 2012-ben.

Hosszabb fizetési határidők, de kisebb késések

A mezőgazdaságban az átlagos fizetési határidő 32 nap, de az ágazat jellegéből adódóan és a szezonalitás miatt előfordulnak extrém hosszú fizetési határidők is. Az elmúlt évekhez képest nőtt a mezőgazdaságban a jellemző számlafizetési határidő, így meghaladja az országos átlagot, ami jellemzően 29-30 nap.

A késedelmek viszont alacsonyabbak az országos szintnél, mivel a mezőgazdaság szereplői amennyiben a késnek számláikkal akkor 16 nappal később fizetnek átlagosan, míg országos szinten a vállalkozások 22-23 napot csúsznak a fizetéssel. Több számlát is fizetnek határidőben a mezőgazdasági cégek, mint az országos átlag. A szektor szereplői számláik 68 százalékát időben fizetik, míg országos átlagban a számlák 60 százalékának az ellenértéke érkezik be csak időben.

A Bisnode elemzése kiemeli, hogy mint az minden ágazatban, a mezőgazdaságban is fontos a partnerek fizetési magatartásának követése, hogy teljesebb képet kapjunk egy-egy cég megbízhatóságáról. A kockázatossági mutatószámok jelzik, hogy egy vállalkozás milyen valószínűséggel válik fizetésképtelenné a következő egy évben, illetve milyen fegyelemmel fogja számláit kiegyenlíteni. Mivel a mezőgazdaságot a külső körülmények különösen érintik, ezért az ebben a szektorban tevékenykedő vállalkozásokkal való üzletkötés esetén elengedhetetlen a partnerek folyamatosa figyelése. Már egy bírság, végrehajtás is fontos információkat hordozhat a vállalkozás fizetőképességével kapcsolatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG