Itt van minden, amit az Otthon Start programról tudni kell, mielőtt belevágna

Szeptembertől indul az Otthon Start Program, amely akár 50 millió forintos, fix 3 százalékos, államilag támogatott kamatozású hitellel segíti a lakást vásárlókat, építőket – családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül, gyermekvállalási kötelezettség nélkül. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az igénylés feltételeiről.
Itt van minden, amit az Otthon Start  programról tudni kell, mielőtt  belevágna
6p
Hamarosan kezdődik a szüret, kiderül milyen lesz az idei bor. Beszélgetés Nagy Zsolttal, a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetőjével.

Milyen szüretre számítanak az idén?

Mivel gyakorlatilag csak kék szőlővel dolgozunk, még nagyon a szüret elején tartunk. A rozé-bor alapanyagokat és a korai érésű portugiesert dolgoztuk fel eddig.

Az évjárat eddig kitűnőnek ígérkezik. A sok meleg jótékony hatással van az érésre. A villányi borvidéket elkerülték eddig a komolyabb természeti csapások, gondolok itt a kiterjedtebb jégesőre vagy igazi aszályra.  Növényvédelmi szempontból is viszonylag egyszerű dolgunk volt, leginkább a lisztharmatra kellett odafigyelnünk.

Az évjárat kulcsa a késő ősz lesz. Amennyiben száraz időt hoz, kiemelkedő minőségre számíthatunk.

Nagy szüksége lenne erre a hazai vörösbor termelőknek a katasztrofális 2014-es és nagyon közepes 2013-as évek után.  Az elmúlt másfél évtized statisztikája alapján az évjáratok pontosan fele kiemelkedő a régiónkban. Természetesen felértékelődnek az ekkor készített tételek.

Mely fajtákra koncentrálnak leginkább?

Számunkra rendkívül fontosak az export piacok, ahol gyakorlatilag csak a bordói fajtákat keresik tőlünk.  Emiatt a merlot, a cabernet franc és a cabernet sauvignon áll érdeklődésünk középpontjában, melyek bizonyítottan világszínvonalú minőséget képesek produkálni ezen a pici, alig két és félezer hektáros borvidéken.

A hazai piacon is a merlot és a cabernet-k a legnépszerűbbek. Akár a SPAR válogatás, akár az AUCHAN számára kifejlesztett 400 Arpensis családot vesszük - nem beszélve az jó évtizede bevezetett Wunderlich márkáról - a legnagyobb kereslet irántuk nyilvánul meg.

Mi a helyzet a hazainak tartott két kék szőlő fajtával, a portugieserrel és a kékfrankossal?

Esetükben kénytelenek vagyunk szem előtt tartani a kőkemény piaci realitásokat.  Sajnálatos módon a külpiacok nem ismerik és nem is keresik őket.

A portugieser, mint önálló fajtabor iránti kereslet itthon is számottevően csökkent az utóbbi néhány évben. Igaz, egyre népszerűbbekké váltak a portugieser és a különböző bordói fajták házasításai. Legjobb példa erre a LIDL Magyarország számára készített Bársony cuvée-nk, vagy a hosszú ideje piacon levő Mediterran cuvée-nk iránti kereslet ugrásszerű növekedése.

A kékfrankossal kapcsolatban elég szomorú a helyzet. Készíthetünk bármilyen magas minőségű kékfrankost, reális piaci áron nincs iránta kereslet. A Wunderlich 2007-es vagy a Jammertal 2011-es tételeinket a szakma és a fogyasztók is kiemelkedőnek tartották, de legfeljebb néhány ezer palackra tartottak igényt a hazai vevők. Mivel hazánk kék szőlő termelésének oroszlán részét a kékfrankos adja, a vevők nagy része hozzá szokott a jóval ezer forint alatti bolti palackárakhoz és nem is igen hajlandóak többet adni érte. Paradox módon a kizárólag kékfrankosból készült rozéért ennek dupláját is kifizetik. Összefoglalva, sem a portugieser, sem a kékfrankos nem stratégiai jelentőségű számunkra.

Az mindenkori napi munka mellett mi a legnagyobb kihívás egy villányi szőlész számára?

Kapacitásunk alapján Villány második legnagyobb borászata vagyunk. A Jammertal Borbirtok 4 brand-je ( Wunderlich, Jammertal, Cassiopeia és Koh-I-Noor )  különböző preferenciákkal bíró fogyasztói rétegek számára készül. A megszerzett piacainkat mennyiségi és minőségi szempontokból is megtartani, illetve fejleszteni kívánjuk. A mennyiségek alapján  ( összességében évi közel egymillió palacknyi borról beszélünk ) egy-egy szőlészeti döntés komoly gazdasági  következményekkel jár a borbirtokra nézve, de jelentősen befolyásolhatja egy-egy beszállítónk egész évi munkájának pénzügyi eredményét is. A kívánatos fajta-összetétel és hozam-korlátozás meghatározása az egyik legérzékenyebb feladat.

Nyilvánvalóan minden szüret befejezése után azonnal a következőre készítünk szakmai és gazdasági tervet. Minden esetben arra készülünk, hogy kitűnő évjáratunk lesz. A problémát az jelenti, hogy az időjárás a maga útját járja, nem a szőlészét. A kiszámíthatatlanság a mérsékelt övi klíma egyik sajátossága. Ennek megfelelően, amennyiben nem játszik a természet a kezünkre, állandó alkalmazkodási kényszerben vagyunk. Vágyainkat és elképzeléseinket a rideg valósághoz próbáljuk optimálisan illeszteni. A tavalyi például hamisítatlan kármentő szüret volt ( hozzáteszem, ez országos jelenség volt ), mely során soha nem látott mennyiségű rozé bor készült. Ez rányomta bélyegét a szőlő és természetesen a borárakra is. A múlt esztendőben a legfontosabb feladatunk az volt, hogy megelőzzük a 2015-ös évre tőkéink egészségét.

Beszállítókat említett. Mi a kapcsolata velük a borbirtoknak és önnek?

Jóval nagyobb mennyiségben készítünk magas minőségű bort, mint a saját szőlőterületeink beszállító képessége.

Évek óta szoros munkakapcsolatban állunk olyan szőlőtermelőkkel, akik kifejezetten csúcsminőségű szőlő alapanyagot tudnak és akarnak is nekünk szállítani. Ismerjük egymás elvárásait és ennek megfelelően irányítjuk és ellenőrizzük a szőlészeti folyamatokat közös erőfeszítéssel.

Ez a sokszínűség ad lehetőséget arra is, hogy időnként egészen különleges, ritkán reprodukálható tételeket is készíthessünk, utalnék itt a  Koh- I-Noor sorozatunkra .

A modern professzionális boripar  ( bármennyire is szentségtörésnek tűnik ez a kifejezés egyesek számára ) nagy precizitást és átlagon felüli alkalmazkodó készséget igényel a szőlésztől.

A permetezést és a szokványos gépi földmunkákat kivéve minden munkafolyamatot kézzel végzünk a szőlőben. Gyakorlatilag napi kapcsolatban állunk a tőkékkel.

A manapság oly előszeretettel emlegetett kézműves borászatnak ez az alfája és omegája, nem az, hogy kis- vagy nagy mennyiségben termelünk.

Milyen a kapcsolata a borásszal?

A szőlészet és borászat kölcsönösen egymásra épülő és állandó visszacsatolásokon alapuló tevékenységek. Kitűnő szőlő nélkül képtelenség kitűnő bort készíteni. Végeredményben a kész bor a közös munkánk értékmérője. Így a szőlész munkája sem ér véget az alapanyag beszállításával. A kész bor értékelésekor kapunk képet arról, mit kellene változtatni esetleg a továbbiakban, vagy egyes előző változtatások a kívánt eredménnyel jártak - e.

Visszatérve a konkrét kérdésre, Szabó Kata Veronika borász kollégámmal kitűnően tudunk és szeretünk is együtt dolgozni. Rendszeresen teszünk közös ellenőrző látogatásokat a szőlőben, valamint a szükséges döntéseket is közösen hozzuk meg.

A borkészítés igazi csapatmunka a szőlőoltvány telepítésétől a palack polcra kerüléséig.

A Jammertal Borbirtok honlapja: jbb.hu >>

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Folytatódik a vámháború, most Kína intett be az európai sertéshús-iparnak
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 5. 17:01
Kína szeptembertől ideiglenesen dömpingellenes vámokat vet ki az Európai Unióból származó sertéshús importjára – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken.
Agrár Húsevő parazita férgek visszatérésétől rettegnek a texasi gazdák
Bózsó Péter | 2025. augusztus 31. 17:15
A veszélyes legyek sebekbe rakott petéiből fejlődnek ki az úgynevezett csavarférgek, amelyek előszeretettel fertőzik meg a szarvasmarhákat. Ha kezeletlen marad, akkor ez az állatok elhullásához vezet. A legyek Mexikó felől közelítenek az amerikai határhoz.
Agrár Feltámad egy ősi magyar szőlőfajta a Skrabski Pincészetnél
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 17. 10:16
Laptársunk Balatonudvari magaslatán, a Leshegyen járt, a Skrabski Pincészet 150 éves pincefalai között – amely az egykori szerény kezdetből ma egy boutique borászat nőtte ki magát. Egy nagy nemzetközi sikerről is hírt adtak.
Agrár Lovastáborokat, fröccsteraszokat is ellenőrzött a hatóság
Szirmai S. Péter | 2025. augusztus 13. 10:58
Öt lovastábor és egy nem engedélyezett tevékenységet végző vállalkozás ellen indult eljárás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával egy hónapja indult nyári szezonális ellenőrzéseken. Egy üzemben pedig több mint egy tonna lejárt, jelöletlen és nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Agrár Nagy a baj a magyarok egyik kedvenc déligyümölcsével
Szirmai S. Péter | 2025. augusztus 13. 05:43
Nemcsak a dinnye, a termelők is egyre rosszabbul viselik a változó klímát. Összeért a termés, leestek az árak, összeomlott a piac. Félő, sokaknak veszteséget hoz ez az év. Az éghajlatváltozással a növénynek már csak fóliasátorban van jövője.
Agrár Egyből a legnagyobb ilyen üzemet építi az UBM Kazahsztánban
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 12. 15:15
Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja beruházási megállapodást írt alá a KazFoodProducts csoporthoz tartozó AsiaAgroFood JSC-vel egy közös vállalat létrehozásáról.
Agrár Liberalizálnák a kendertermesztést
Szirmai S. Péter | 2025. augusztus 11. 15:09
Európai parlamenti képviselők egy csoportja – a nagy üzlet reményében – egységes szabályozással liberalizálná a kendertermesztést a 2028-tól induló új Közös agrárpolitikában.
Agrár Megbotlott, de így is az élen maradt sokak kedvenc édességének gyártója
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 11. 12:10
A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint.
Agrár Hervasztó szilvatermés várható idén Magyarországon
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 5. 16:21
Az átlagosnál gyengébb szilvatermés várható idén Magyarországon, de meghaladja a legrosszabb évjáratok mennyiségét – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.
Agrár Nagy a baj Japánban
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 5. 11:19
Már tavaly is országos hiány volt rizsből, de most sem jobb a helyzet. És még a poloskák is elszaporodtak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG