8p
Miközben egyre nagyobb igény van a élelmiszerekre a Földön, aközben csak néhány növényt termesztünk. Pedig az sem lehetetlen, hogy Magyarországon is megteremjen mondjuk az édesburgonya. Arról, hogy milyen alternatív növényeket lehetne termeszteni, Baktay Borbála a Nemzeti Diverzitás Központ igazgatója beszélt a Privátbankárnak.
Baktay Borbála

Mi a szerepe a Növényi Diverzitás Központnak és hogyan kapcsolódik a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiához?

Alapvetően génbanki szerepet töltünk be, emellett országos génbanki koordinációt is ellátunk a növényi génmegőrzés területén. Fő feladatunk a különböző kultúrnövények génbanki megőrzése. A szántóföldi gabona- és zöldségnövények megőrzése, hűtött tárolókban történik, Intézetünk főleg a Kárpát-medencében begyűjtött növényeket tárolja és vizsgálja. Az elmúlt 40 évben 10 ezernél is több növény tétele érkezett, főleg a tőlünk keletre lévő területekről. Olyan fajokat gyűjtöttünk és gyűjtünk, amelyek termeszthetőek nálunk is.

Mondana példákat?

A különböző búzafajokat lehet említeni rögtön az elején. Például a tönkét, tönkölyt, alakort vagy a kecskebúzát, amelyek a mostani kenyérbúza elődei voltak. De itt említhetem mondjuk a csicseriborsót is, amiből szintén van egy nagy gyűjteményünk, és ami nagyon jó termést produkált.

Hogyhogy produkált, az intézetben termesztenek is?

Megőrzünk és fenntartunk. A génbankoknak nemzetközi szabványok írják elő, hogy milyen időközönként kell ellenőrizni, hogy a tárolt magvak életképesek-e. Ezt a többi között úgy lehet a legegyszerűbben megvizsgálni, hogy a magvakat csíráztatjuk. Ha nem megfelelő a csíráztatás eredménye elvetjük és felszaporítjuk a tételt. A tételek fenntartása többféleképpen lehetséges. Az egyik, hogy mi felszaporítjuk a magvakat. Emellett azonban tájfajták és hazai helyi fajták esetében az ún. „on farm” (gazdálkodói) fenntartást is elősegítjük. Ilyenkor a mintákat kiadjuk gazdáknak, vagy biogazdaságoknak, valamint különböző egyetemeknek, hogy visszakerüljenek a helyükre, vagyis a eredeti termőhelyükön mindennapi termesztésbe. Az eredményeket és tapasztalatokat pedig rögzítjük. Magyarul, visszahelyezzük a tájfajtákat a termesztésbe.

Ez hogy működik? Mi alapján dől el, hogy ki, mit próbál ki?

A honlapunkon minden év elején megjelenik egy lista, amelyekből a partnereink, egyenként maximum 10 fajtát választhatnak ki. Ezután megkapják a mintákat. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy kilószámra adjuk ki a magokat, hanem csak annyit kapnak, amennyivel el tudnak indulni, magot tudnak fogni a következő évre. Ez azt jelenti, hogy mondjuk adunk homoki babot, amit a gazda elkezd termeszteni. Nyilván már az első évben is tud enni belőle egy bablevest, de nem ez a fő cél a legelső évben, hanem a továbbtermesztése. A következő évben pedig még több bab lesz, és így tovább. És viszonylag hamar ismét elterjed az adott fajta a termesztésben.

Az egyetemek hogy kerülnek a képbe? Vizsgálják az önöknél tárolt mintákat?

Különböző megállapodásaink vannak az intézményekkel. Például a paradicsom tájfajták esetében segítenek visszajuttatni a növényt a termesztésbe. Az intézmények a gazdálkodókkal állnak kapcsolatban. Olyan növényfajták esetében segítenek, amelyek jelenleg nincsenek, vagy csak nagyon kis mértékben vannak jelen a termesztésben. Sokat segítenek a biogazdaságokkal való kapcsolattartásban.

Visszatérve a nemzetközi előírásokra - milyen gyakran kell megvizsgálni, hogy a különböző fajták életképesek-e?

Fajonként változó, de azt lehet mondani, hogy körülbelül 5 évente van rá szükség. Intézetünk 1100 növényfaj mintegy 50 ezer fajtáját tárolja. Idén például 500 faj 8 ezer fajtáját kellett felszaporítanunk. Vagyis ez alapján azt lehet mondani, hogy nagyjából 10 év alatt minden mintát megvizsgálunk életképesség szempontjából. Hogy megértsük miért van minderre szükség, mi a génbanki megőrzés kiemelkedő szerepe a hazai mezőgazdaságban,  el kell mondanom néhány adatot. A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete - Food and Agriculture Organization - FAO) kimutatásai szerint napjainkra a mezőgazdasági növényi diverzitás 75 százaléka eltűnt. A világ élelmezésének 75 százalékát 12 növény-, és 5 állatfaj biztosítja. Tovább szűkítve a kört: a rizs, kukorica és búza adja a fogyasztás 60 százalékát világszinten. Ha mellétesszük, hogy a Földön megtalálható mintegy 250-300 ezer növényfaj 4 százaléka hasznosítható élelmiszer-előállításra, akkor jól látható hogy nagyon leszűkült az agro-diverzitás, legalábbis, ami a nagyüzemei mezőgazdaságot jellemzi. Az emberi fogyasztásra alkalmas mintegy 4 százalékból mindössze 150-200 fajt használunk, tehát a sokszínűséget lehet még növelni bőven. Korábban a Kárpát-medencében több mint 600 növényfaj szolgált tápláléknak az itt élők számára.

Miért van erre szükség?

Mert a mostani növénytermesztési rendszer nagyon sebezhető, akár a különböző betegségeket, akár a klímaváltozást vesszük alapul. A Föld minden területén más-más faj és fajta termeszthető, jellemzően olyan, amely a területi adottságokhoz alkalmazkodott. Azonban olyan gyors változások is lehetnek a környezetben, főleg az időjárásban, ami felboríthatja a mezőgazdasági rendszert. Ezért is kell úgynevezett alternatív fajokat keresni, illetve nemesíteni. Ha már az időjárásnál tartottunk, akkor fontos olyan növényeket nemesíteni, amelyek jobban bírják a szárazságot.

Milyen fajták jöhetnek szóba nálunk?

Sok olyan növény van, illetve volt a Kárpát-medencében, ami szép lassan kiszorult a termesztésből. Ilyen például a köles, a zab, vagy például a mohar, ami a köleshez közel álló és ami jól termeszthető. Ezt egyébként meg is vizsgáltuk, szárazságtűrőnek bizonyult. De ott van még a lóbab, homoki bab, szója, amiket szintén vizsgáltunk. Az eredmények alapján jól bírták a homokhátsági körülményeket, vagyis a homokos talajt és a szárazságot. Azt látni kell, hogy a Kárpát-medencében 8 ezer éve van jelen a növénytermesztés és 2 ezer éve a gyümölcstermesztés. Vagyis ezek a növényfajok folyamatosan alkalmazkodtak az itteni változó körülményekhez, ezért potenciálisan fontos szerepük lehet a jövő mezőgazdaságában.

Viszont az édesburgonya nem tartozik a jellemzően Kárpát-medencei növények közé, azonban ha jól tudom, Önök azt is termesztenek.

Igen. A batáta egy dél-amerikai növény. Mi természetesen a géncsere-programban jutottunk hozzá. Kipróbáltuk a termesztését, ami végül meglepetést okozott. Homokos területen, aszályos körülmények között termesztettük és jó termést produkált. Talán jobbat is, mint a krumpli. Persze, amikor a diverzitás kérdése szóba kerül, azt is fontos figyelembe venni, hogy milyen az emberek étkezési kultúrája. A különböző növényeket ugyanis évszázadok alatt az a különböző kultúrák hozták be és terjesztették el a térségünkbe. Szóval ez is meghatározó.

Azt már tudjuk, hogy a batáta jól termeszthető. Milyen növények szeretik ezt a környezetet, ami esetleg alternatívát jelenthet?

Ilyen például a csicsóka, vagy a már említett homoki bab, de a csicseriborsót is mondhatjuk. A rizs kiváltása nem kardinális kérdés, hiszen nem vagyunk egy nagy rizsfogyasztó nemzet. Ráadásul a rizs nemesítése rohamosan fejlődik a világban. A búza már nehezebb kérdés, mert a kényer és a tészták alapvető élelmiszereink. A búzánál inkább azt kell elérnünk, hogy olyan fajtákat nemesítsünk, amelyek szárazságtűrőek. A nálunk termesztett búzafajták jelentős része magyar fajta, de a nemesítésre nagy hangsúlyt kell fektetni. A kukorica viszont nagy probléma, hiszen idén is láthattuk, hogy az időjárás változása mennyire befolyásolja a termésátlagot. A szárazságot nehezen viseli ez a növény. Magyarországon most szerintem az egyik alapvető cél, hogy a takarmánynövények diverzitásának növelését kell elősegíteni.

Ez miért fontos?

Azért fontos, hogy minél több takarmánynövényt termesszünk, hogy bizonyos növényeket ki lehessen váltani. Jelenleg ugye az egyik meghatározó takarmánynövény a kukorica mellett a szója. Annak a jelentős részét külföldről hozzuk be. Viszont a termesztett szója többsége genetikailag módosított. És bár Magyarországon a génmódosított növények termesztése tiltott, a módosított növények közvetett módon mégis az asztalra kerülnek az állatokon keresztül. El kell érnünk, hogy ki tudjuk váltani ezeket a növényeket. Karcagon is foglalkoznak alternatív növények nemesítésével. Ráadásul azért is fontos a genetikailag módosított növények kiváltása, mert sem a szója, sem a kukorica nem szárazságtűrő. Ugyanis nem emiatt módosították genetikailag a növényeket, hanem egyéb termesztéstechnológiai és növényvédelmi okokból. Ráadásul olyan negatív hatása is van, ami további károkat okoz, hiszen az ilyen növények elterjedése és természetbe jutása felborítja az agrár-ökoszisztémát is. Meg kell keresni a helyettesítő növényeket.

És hogy állnak ezzel? Vannak már jelöltek?

A munka már elkezdődött a Kisállat-tenyésztési Kutatóintézet jogutódjával, a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központtal. Célunk, hogy az őshonos állatoknak tudjunk GMO-mentes takarmányt adni, mert az hosszú távon kifizetődik. A kérdésére tehát igen a válasz, vagyis vannak olyan növények, amelyek szóba jöhetnek, de többet egyelőre nem mondhatok róluk.

 



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Porkávét iszik? Van egy rossz hírünk
Privátbankár.hu | 2025. április 22. 09:04
A vietnámi termesztők ünnepelhetnek, de a robusta kávé fogyasztói foghatják a fejüket.
Agrár Továbbterjedt korunk járványa
Privátbankár.hu | 2025. április 18. 08:14
Most egy rábapordányi szarvasmarha-telepet kellett a ragadós száj- és körömfájás vírus miatt zár alá venni és megkezdeni a felszámolását.
Agrár Ez a profiknak ma is aranybánya
Szirmai S. Péter | 2025. április 14. 19:06
Csúcson a burgonya ára, mégis évről évre csökken a hazai termelés és nő az import. Pedig a profiknak ma is aranybánya a krumpli, igaz, hatalmas befektetés árán.
Agrár Románia behozatali stopot rendelt el Magyarország irányából
Privátbankár.hu | 2025. április 12. 11:12
Állatállománya védelmében Románia aktiválta az uniós vészhelyzeti mechanizmusokat a ragadós száj- és körömfájás vírusának aggasztó európai terjedése miatt – jelentette be pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA). 
Agrár Osztrák katonákat rendeltek a határhoz
Privátbankár.hu | 2025. április 12. 10:48
A Szlovákiában és Magyarországon kitört száj- és körömfájás miatt hétfőtől az osztrák fegyveres erők 28 katonája is részt vesz a határellenőrzési feladatokban – írja a védelmi minisztérium közleménye.
Agrár Kártalanítást ígér a kormány az állattenyésztés újraindításához a járvány elmúltával
Privátbankár.hu | 2025. április 11. 06:50
A kormány támogatja az állatállományok újratelepítését.
Agrár Globális gombafertőzés fenyeget
Szirmai S. Péter | 2025. április 10. 15:01
Hamarosan luxuscikk lehet a banán! Erre készíti fel a fogyasztót Novák Zsombor humánökológus, a Kék Bolygó alapítvány greendex.hu-portálján, mert egy gomba pusztítja az ültetvényeket.
Agrár Végre jó hír jött az élelmiszerárakról
Privátbankár.hu | 2025. április 4. 16:01
Márciusban alig változtak, minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Raskó Gyögy: Egy osztrák két és félszer annyi élelmiszert tud venni a jövedelméből, mint egy magyar
Izsó Márton - Csabai Károly | 2025. április 4. 05:42
Az agrárközgazdásszal a március 17-étől érvényes árrésstop apropóján beszélgetett a Klasszis Podcast legfrissebb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly. De szóba került a ragadós száj- és körömfájás, az uniós rekord hazai élelmiszerinfláció fő oka, a Magyar Péter által is szorgalmazott áfacsökkentés racionalitása, valamint az ukrán élelmiszerdömping.
Agrár Nagy pénzt lehet keresni lenézett növényekkel és állatokkal
Buksza blog | 2025. április 1. 07:54
Aki azzal szidalmazza embertársait, hogy alacsonyabb rendűnek tartott állatokhoz hasonlítja őket, annak érdemes figyelembe vennie, hogy például a hernyók kiváló alapanyagai a bioélelmiszereknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG