<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tömegesen pusztulnak ki a méhek, a kieső beporzást icipici drónokkal végezné egy japán professzor.

A világ nagy felfedezései jellemzően véletlenül születnek. Newtonnál a leeső alma, Flemingnél a penicilin született egy szerencsés megfigyelésnek köszönhetően. A Techy szerint valami hasonló játszódott le a japán nemzeti ipari, tudományos és technológiai intézet (AIST) egyik munkatársával, Eijio Miyakóval is.

A professzor még 2007-ben talált fel egy ragacsos ion gélt, amit akkor azonban semmire sem tudott használni, így eltette, „hátha jó lesz valamire” alapon. Tíz évvel később ismét megtalálta ezt a fiókjában, majd néhány munkatársával belekezdett, hogy apró, százdolláros drónokra szerelje azt. Felfedezte ugyanis, hogy ha a repülő eszközöket lószőr sörtével és ezzel az anyaggal vonja be, úgy tökéletesen alkalmasak arra, amire a kihalófélben lévő méhpopuláció egyre kevésbé: a növények beporzására.

Tényleg ekkora a baj?

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a méhek tömeges kipusztulása idővel globális katasztrófához vezet, ők alkotják ugyanis az ökoszisztéma fenntartásának legfontosabb láncszemét. A Harvard egyetem még 2014-ben készített egy kutatást a különböző rovarirtók okozta „elnéptelenedés szindrómáról” (CCD). Bár ezeket elsősorban más kártevők elpusztítására használják, a benne lévő idegméreg a dolgozó méheket is arra készteti, hogy elhagyják a kaptárat, ezzel viszont az éhhalálba taszítják a kolónia többi tagját. Ezeket a rovarirtókat többségében már betiltották mind Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban is.

A másik, kihalást segítő faktorról szintén az ember tehet, ez pedig a globális felmelegedés. A méhek ugyanis rendkívül érzékenyek a hőmérsékletre, a fokozatos felmelegedés pedig kolóniák százait végezte ki. Arról nem is beszélve, hogy a területek beépítése csökkenti az állatok életterét, egyszersmind a beporozható növények számát is. Ha azonban a méhek kipusztulnak, úgy nem csak a mézről, hanem a teljes ökoszisztémánkról is lemondhatunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Komoly gondban van a magyar dió
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:28
Átalakult a világpiac, ami nem tesz jót a magyar diótermésnek. 
Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Agrár Önálló élelmiszerellátás kell az országnak - bőven van most kihívás
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 10:18
Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 
Agrár Rendkívüli közpénzt kaptak egyes hazai borászatok 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 12:20
Az Agrárminisztérium adta a támogatást.
Agrár Dübörgő buborékok: hipsztertermelők juttatták a csúcsra idén a luxuspezsgők piacát
Tiszai Balázs | 2021. december 31. 11:11
Soha korábban nem regisztráltak olyan meredek áremelkedéseket a minőségi pezsgőknél, mint idén. Ennek az az oka, hogy a szegényesebb szőlőtermés miatt szűkösebb lett a kínálat, miközben a kereslet berobbant: hirtelen minden befektető kézműves pezsgőt akart venni.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló