BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 25. 09:55

Vélhetőleg a korábbi perek tapasztalata miatt dönthetett úgy a német Bayer AG, hogy megegyezésre törekszik a Roundup gyomírtóval kapcsolatos beadványok kapcsán. Az amerikai perekben ugyanis a bírók bizonyítottnak látták, hogy a glifozát tartalmú szer rákkeltő.

A Bayer vegyipari cég vállalta, hogy az ellenük indított perekben 10,9 milliárd dollárt fizet, így ezeket még ítélethirdetés előtt le tudják zárni. A jogi ügyek a Roundup gyomirtója miatt indultak, és a már lezárt esetekben glifozát-alapú termékek kapcsán a bírók úgy látták, hogy bizonyítható annak karcinogén (rákkeltő) hatása. Emiatt korábban 125 ezer per indult, és a mostani egyezség keretében 100 ezer ügy zárult le.

A Bayer a Roundup jogait, és a vele járó peres kötelezettségeket a Monsanto mezőgazdasági vállalat felvásárlásával örökölte meg. A Monsantoért 63 milliárd dollárt fizetett 2018-ban a német vállalat, hamarosan azonban megszületett az első perben az elmarasztaló ítélet, ami igazi lavinát indított el, és tízezer számra indultak további jogi ügyek.

Sokba került a Bayernek a Roundup Sokba került a Bayernek a Roundup

A Bayer tagadja a jogsértéseket, de kijelentette, hogy a kifizetés révén le tudnak zárni egy komoly bizonytalanságot okozó időszakot. A szakértők sincsenek egyébként egység állásponton, és ugyan az amerikai perekben a bíróság a felperesek javára ítélt, de az sem jelent megdönthetetlen bizonyítékot.

A glifozát alapú vegyszerek kapcsán az utóbbi években nagyon sok anyag jelent meg a sajtóban. Ezek egy része azt állította, hogy a szer, az előírásokat betartva nem ártalmas az egészségre, de lehetett olyan írásokkal is találkozni, amelyek szerint túl azon, hogy rákkeltő, számos autóimmun betegség (például a gluténérzékenység) kiváltója lehet. Az Európai Unióban sem egyértelmű a szer megítélése, miközben Brüsszel 2022-ig engedélyezte a szer használatát, jelenleg is folynak a szakmai egyeztetések, hogy azt követően is lehessen alkalmazni. Akármilyen döntés születik, Németországban akkor sem lehet majd használni, mivel ott néhány éves átmenetet követően betiltják a glifozát alapú gyomírtókat. Hasonló döntést hozott Ausztria is, de számos francia településen is nemkívánatosnak minősítették az ilyen gyomirtókat.

Magyarország az utóbbi időben a szer további alkalmazása mellett foglalt állást. Az agrárminisztérium érve általában az ilyen esetekben az szokott lenni, hogy ha egy szert nem tiltanak be globálisan, akkor a helyi gazdák versenyhátrányba kerülnek. Ráadásul a fogyasztók megvédése is nehéz, hiszen az EU-nak számos olyan környező (pl. észak-afrikai) országgal van a mezőgazdasági termékek egyszerű behozatalára egyezménye, amelyekre nem tartják be az uniós növényvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírásokat.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Agrár Újabb jelentős debreceni beruházást jelentettek be
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 29. 15:35
Debrecenben építi föl közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion - jelentette be a beruházás hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Agrár Szűkültek az agrárexport-lehetőségek a COVID-19 és az aszály miatt
Csabai Károly | 2020. június 29. 12:24
Ez is kiderült a Takarékbank most bemutatott, mindenekelőtt az agrár- és élelmiszeripari ügyfeleik várakozásait tükröző bizalmi indexéből. Az ágazatok véleménye ugyanakkor eltérő, vannak optimisták és pesszimisták is.
Agrár Nem múlt el a veszély, óvatosak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. június 29. 12:08
Stagnáláshoz közeli emelkedésre képesek ma csak a tőzsdeindexek, a hétvégén is rossz hírek jöttek a járványfrontról az USA-ból. Az OTP esését a Mol és a Richter egyeőre ellensúlyozni tudja ,a forint enyhén gyengül.
Agrár Aldi, Lidl és társaik – az árháború már elindult
Eidenpenz József | 2020. június 28. 19:09
Az Aldi és a Lidl durván egymás alá ígérnek. Elkezdődött a üzletláncok árháborúja Németországban. A három százalékos német Áfa-csökkentés nagy vonzerő, jó propaganda, ennek ürügyén új és új akciókkal ígérnek egymás alá. De még rá is tesznek egy lapáttal.
Agrár Újabb három élet veszett el
MTI | 2020. június 28. 09:59
Elhunyt három beteg és néggyel, 4142-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
Agrár 25 milliárd forint támogatást adnak az agrár- és élelmiszeripari cégeknek
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 09:23
Megjelentek a vállalkozások által igénybe vehető átmeneti támogatásokról szóló miniszteri rendeletek.
Agrár Katasztrófák sora a földeken - Minden még drágább lesz
Privátbankár.hu | 2020. június 21. 10:38
Fagy, aszály, özönvíz - mindenből kijutott a hazai zöldség és gyümölcstermesztőknek. Akár 50-80 százalékkal kevesebb lehet a termés, nagy lesz a drágulás.
Agrár Öt és félmilliárd a kistermelőknek
MTI | 2020. június 20. 11:39
Egy 5,5 milliárd forint keretösszegű, a nyáron megjelenő pályázattal az Agárminisztérium, a Vidékfejlesztési program keretében a  kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit kívánja javítani. 
Agrár Újabb milliárdot bukott az állam a tokaji borászkodáson
Vég Márton | 2020. június 4. 17:46
Az Európai Unió területén ugyan sikerült több palackot eladnia az állami Grand Tokaj Zrt.-nek, de a borászati cég így is milliárdos veszteséget hozott össze 2019-ben. Az angol kézben lévő Royal Tokajinak sem jön össze a profit.
Agrár Nem segített az a kis eső, továbbra is nagy bajban a magyar búza
MTI | 2020. június 2. 08:04
A múlt heti csapadék nem volt elég ahhoz, hogy megszüntesse az aszályhelyzetet, gyenge lesz a hozam.
hírlevél