Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pénzügyi válság hosszú évei után ismét lendületbe jött az amerikai gazdaság: az USA GDP-jének tavalyi 2,8 százalékos bővülése után a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint idén 1,6 százalékos lesz a növekedés, míg jövőre számos elemző vár 3 százalékot meghaladó fejlődést. A CIB Alapkezelő értékelése szerint az is biztató, hogy az 500 vezető amerikai vállalat részvényeit tartalmazó index, az S&P 500 napjainkra meghaladta korábbi csúcsát.

A számok azt mutatják: temethetjük a válságot

A pénzügyi válságot követő stagnálás után növekvő pályára állt az Amerikai Egyesült Államok gazdasága. Élénkülés tapasztalható a foglalkoztatásban, a fogyasztói hitelek állományában valamint az ingatlanárakban és az értékesítésben is. A javuló fogyasztási hajlandóságot a fogyasztói bizalmi index alakulása, a lakáspiaci tendenciák és a munkanélküliségi adatok is alátámasztják: a jelenleg 7,6%-os munkanélküliségi ráta a jövő év közepére 6,5% alá csökkenhet. Az előrejelzések szerint 2014-ben az Egyesült Államok gazdasági növekedése elérheti a 3%-ot, ami a válság előtti szintnek felel meg. Ezek a mutatószámok arra engednek következtetni, hogy a tengerentúli gazdaság túl van a válságon - írja friss elemzésében a CIB Alapkezelő.

A makrogazdasági mutatók kedvező alakulása a tőzsdére bevezetett amerikai vállalatok jó teljesítményének is köszönhető. A félezer vezető amerikai cég részvényeit tömörítő és ezzel az amerikai gazdaság teljesítményét lényegében leképező S&P 500 index mára túlszárnyalta 2007-es csúcsát.

A S&P 500 index az elmúlt 10 évben
Friss árfolyamok >>

Az indexben szereplő szektorok közül idén eddig az egészségügy mellett a tartós fogyasztási cikkek gyártói és a pénzügyi szektor hozták a legjobb teljesítményt. Ezek a szektorok a növekvő fogyasztással erősödnek, így felülteljesítésük utal a jövővel kapcsolatos várakozások javulására. A fogyasztás és a pénzügyi szolgáltatások iránti kereslet növekedése azt jelzi ugyanis, hogy a fogyasztók bíznak jövőbeni fizetőképességükben.

Amerikában minden nyerő volt idén

Komm Tibor

A CIB Alapkezelő szakemberei szerint ezért a befektetőknek is érdemes figyelemmel követni az amerikai gazdaságot. Év eleje óta az S&P 500 index közel 15 százalékos növekedést ért el, ráadásul az indexben szereplő összes szektor nyerő befektetés volt azok számára, akik ezekbe helyezték megtakarításaikat.

Az eddigi pozitív eredményből kiindulva és látva az erős folytatás lehetőségét úgy gondoljuk, hogy érdemes továbbra is odafigyelni az S&P 500 indexre, és ezen vállalatok részvényeit, vagy az indexet követő alapok befektetési jegyeit vásárolni – véli Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója.A társaság októberben egy olyan tőkevédett alapot is indít, amelyik az S&P 500 indexbe fektet. A Tiszta Amerika Tőkevédett Származtatott Alap befektetési jegyeinek jegyzése már megkezdődött.

Amerika tényleg csak egy karnyújtásnyira van

Közvetlen részvényvásárlás

Amerikai részvényekhez ma már rengetegféleképpen hozzájuthat a kisbefektető. A bankoknál általában nem az alapszolgáltatás része, de a kisügyfeleket kiszolgáló brókercégeknél már teljesen általános, hogy az amerikai, nyugat-európai tőzsdéken forgó fontosabb egyedi részvényeket is meg lehet vásárolni.

Legyen szó IBM-ről, Facebook-ról vagy Siemensről, ugyanúgy megvehetjük, mint az OTP-részvényt, csak kell hozzá némi deviza a számlánkon és lehetőleg pár százezer forint. A minimális jutalék ugyanis általában tíz dollár vagy tíz euró körül kezdődik, ami néhány tízezer forintnál nem túl kifizetődő.

ETF

A legtöbb brókercégnél vannak már ETF-ek is, ezek egyfajta indexkövető alapok, amelyeket a részvényekkel megegyező módon tőzsdén forgalmaznak. Alacsony működési költségeikről híresek, de a tőzsdén brókerjutalékot és esetleg árjegyzői árrést (marzsot) kell fizetni. Van belőlük sok száz féle, az egyik legismertebb és legnagyobb közülük éppen az S&P 500 indexet követi. Az SPDR S&P 500 ETF, kódja SPY, mérete augusztus végén 137 milliárd dollár volt.

Befektetési alap

Több magyar részvényalap is kifejezetten Észak-Amerikára szakosodott, ezek listáját a Bamosz.hu oldalról kérhetjük le, a „Hozamok összehasonlítása” menüpontban. Csak be kell állítanunk, hogy a „Földrajzi kitettség” listában az „Észak-Amerika” szerepeljen, a „Befektetési Politikánál” pedig a „részvény” szó. Az eredmény öt alap tízféle befektetésijegy-sorozata. További, külföldön bejegyzett nyílt végű részvényalapokat egyrészt a privátbanki részlegekben árulnak, de egyes brókercégeknél a kisbefektetők felé is forgalmaznak, jobbára interneten keresztül. (A befektetési alapok adatait, teljesítményét a Privátbankár befalap-keresőjében is megnézheti és összehasonlíthatja >>)

Certifikát

A Budapesti Értéktőzsdén jelenleg háromféle long (vételi) és egyféle short (eladási) típusú turbó certifikáttal is lehet az amerikai piacra spekulálni. Ezek tőkeáttételes termékek, ezer befektetett forint sok ezer forintnyi részvénybefektetésnek felel meg. A nyereség esélye megsokszorozódik, de ha rossz irányba áll a befektető, szinte az összes befektetett pénzét elveszítheti. (A certifikátok forgalma az első félévben ismét 30 százalék körüli mértékben növekedett a budapesti tőzsdén, nagyrészt a kisbefektetők miatt - korábbi összeállításunk a témában >>)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13980 13950 14220 -1,06% 0 0 2 145 890 025 Ft 2021-05-12 17:09:14
MOL 2200 2194 2228 -0,36% 0 0 2 254 224 356 Ft 2021-05-12 17:08:08
MTELEKOM 411 411 418 -1,67% 0 0 168 285 409 Ft 2021-05-12 17:05:27
RICHTER 8400 8340 8415 +0,72% 0 0 1 348 714 105 Ft 2021-05-12 17:12:06
OPUS 242 242 246 +0,41% 0 0 16 957 865 Ft 2021-05-12 17:11:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Eljött az aktív befektetési stratégiák ideje – MKB-Pannónia Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:57
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap díját Az MKB-Pannónia Alapkezelő alapja nyerte el - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 még mindig jó év lehet a kockázatos eszközöknek – Aegon Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:24
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az Aegon Alapkezelő hármat is elnyert, és két fődíj is náluk landolt. Szűcs Zoltán portfóliómenedzser, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2021 díj nyertese értékelte az elmúlt évet és az idei kilátásokat.
Befalap Új tulajdonosával új területeken keresi a sikert a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 14:36
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Diófa Alapkezelő alapja kapta A Legjobb Vegyes Óvatos Alap 2021 elismerést - a cég ingatlanportfólió-menedzsere adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 sok szempontból fordítottja lesz a tavalyinak - Hold Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 13:42
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Hold Alapkezelő kettőt is elnyert, és az egyik fődíj is náluk landolt - a cég igazgatóságának elnöke, befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.