<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fidelity Alapkezelő befektetői reggeli keretében mutatta be befektetési alapjait, különös tekintettel a Fidelity Global Multi Asset Income Fund nevű vegyes nemzetközi alapra. Az alap stratégiájáról, lehetőségeiről és kockázatkezeléséről az alap portfólió menedzsere, George Efstathopoulos tartott előadást.

Hozamvadászat

Az szakember elmondta, hogy az évek óta fennálló extrém alacsony kamat-, és hozamkörnyezet komoly kihívás elé állítja az alapkezelőket, hisz a befektetőket nem nagyon érdekli, mit csinálnak a jegybankok, ők elfogadható hozamot szeretnének látni befektetett pénzükre. A helyzet extrém mivoltát jól mutatja, hogy a világon kibocsátott összes államkötvény negyede jelenleg negatív hozam mellett forog.

A befektetők így kétségbeesetten próbálnak valamilyen pozitív hozamú terméket találni, ezen belül lehetőleg magasabb hozamút, akár nagyobb kockázattal is. Ez a mozgás viszont a szokásosnál nagyobb volatilitást okoz a piacokon, ami a kockázatot növeli meg. Ráadásul, főleg Európában, az elöregedő népesség növeli a keresletet, hisz nyugdíjas éveikre elfogadható hozamú befektetést keresnek.

A középút

A kereslet tehát nagy, a hozamok kicsik, a volatilitás miatt ugyanakkor a kockázat jelentős. Meglehetősen kedvezőtlen befektetési környezet, a Fidelity szakemberei ebben a helyzetben próbálják az arany középutat megtalálni: 5 százalékos átlagos éves hozamot elérni viszonylag kis volatilitással, és elsődleges prioritásként kezelve a tőke megőrzését, vagyis olyan kockázatot nem vállalnak, ami ezt veszélyezteti. Mindebben 220 elemzőjük segíti őket.

Normális időszakban az ilyen alapok sok kötvényt tartanak, de a jegybankok elképesztően laza monetáris politikája miatt most ez értelmetlen. Minimális vagy negatív hozamú kötvényt egy százalék körüli kamatszelvénnyel megvenni ésszerűtlen, hisz ha egyszer beindul az infláció (esetleg jóval hamarabb, mint gondolnánk), akkor a kamatok hirtelen megemelkednek, ezen kötvények árfolyama leesik, és máris ott a veszteség.

Ami vonzó, veszélyes

Egy országban érhetők el magas kötvényhozamok, nevezetesen Görögországban, de a szakemberóv ezek megvásárlásától. Messze még a végleges konszolidáció az országban, lehetnek még nagy adósság-elengedések, ráadásul már a múltban is előfordult, hogy a kötvényesek állták a számla egy részét.

Ami még szóba kerülhetne, azok a feltörekvő piacok. Itt az a probléma, hogy a kibocsátott papíroknál alacsony a kamat, ugyanakkor nagyon sok új kibocsátás van, elárasztják a piacot, és ha jön egy kisebb ijedelem, egyszerűen nem lesz vevő a papírokra, vagyis nem megfelelő a likviditás.

A stratégia

Mit lehet tehát tenni ebben a helyzetben? Egyrészt érdemes amerikai eszközök felé fordulni, hisz ott már megvolt a kamathullám alja, már emelkedő szakaszban vagyunk, így a hozamok is vonzóbbak. Érdemes az infrastrukturális szektor papírjaiba fektetni: kedvelik például az iskolák, kórházak által kibocsátott papírokat, különösen azokat, amelyek mögött kormánygarancia van.

Emellett az ingatlanpiacon is aktívak: a portfólió menedzser példaként említette a londoni Ring Road (külső körút) menti kereskedelmi-ipari ingatlanokat, ahol olyan cégek jelennek meg, mint az Amazon, amely itt létesített gigantikus raktárat, hisz innen tudja legjobban kiszállítani a rendelt termékeket Anglia-szerte. Még egy szektort említettek: a szélerőmű-parkok papírjait. Ez most stabilan, jól menő szektor, ugyanakkor nincs korreláció a piac egészével, vagyis általános zuhanáskor sem esnek vissza ezek a papírok.

Ami a kamatozó eszközöket illeti: a kötvények helyett hitel típusú termékeket próbálnak vásárolni, hisz ezeknél nem árazható nulla vagy negatív hozam, mint a kötvényeknél. Eközben a magasabb hozamú, kockázatosabb termékek keresésekor a földrajzi súlypontot Ázsia felől Európába és Amerikába helyezték át. Erősen megnövelték a készpénz arányát is, hogy ha hirtelen kedvező árak adódnának a mostani magasak helyett, tudjanak csemegézni.

Összefoglalva az alap előnyeit: teljesen globális, bármerre tud mozdulni, rugalmas, a kockázatot aktívan, magabiztosan és intelligensen kezelik, és így az elmúlt években sikerült fenntarthatóan stabil, 5 százalék körüli hozamot elérni, úgy, hogy közben az alap árfolyama viszonylag kis volatilitást mutat.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17850 17235 17990 +2,26% 0 0 9 663 681 390 Ft 2022-01-27 17:11:07
MOL 2750 2650 2750 +3,00% 0 0 3 961 094 692 Ft 2022-01-27 17:08:02
MTELEKOM 418 417 422 -0,59% 0 0 144 502 830 Ft 2022-01-27 17:06:34
RICHTER 8305 8140 8450 +0,36% 0 0 1 964 655 535 Ft 2022-01-27 17:09:17
OPUS 210 208 213 -0,47% 0 0 16 823 173 Ft 2022-01-27 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
hírlevél
Ingatlantájoló