<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Magyarországon százával lehet már tőzsdén kereskedett befektetési alapok jegyeit vásárolni, amelyek olcsó és hatékony módját jelentik a befektetéseknek. Nemcsak külföldi tőzsdeindexek és árupiaci termékek garmadája van az étlapon, de shortolni és tőkeáttételes pozíciókat felvenni is lehet általuk.

Külföldön a válság alatt is növekvő népszerűségnek örvendenek az úgynevezett tőzsdén kereskedett befektetési alapok (exchange traded fund, ETF), amelyek egyszerűségükkel és olcsóságukkal tűnnek ki más befektetések közül, és szaporodik azok száma is, amleyek hazai cégeken keresztül elérhetők. Az ETF-ek általában valamely fixen meghatározott index, termék vagy termékcsoport árát hivatottak pontosan követni, így átláthatók, kiszámíthatók, emellett az alapkezelőnek sem jelentenek bonyolult feladatot, így olcsón kezelhetők. A nagy tőzsdéken keresztül pedig szinte bárkihez könnyen eljutnak. (Nálunk, forintban, az itthoni tőzsdén egy ilyen termék létezik, az OTP Bux ETF.)

KBC Equitas

A KBC Securities offline ügyfelei évek óta kereskedhetnek ETF-ekkel, azonban a cég november 1-től online üzletágában, a KBC Equitas rendszerekben is elindította ETF-szolgáltatását.  Mintegy 210 darab ETF azonnal rendelkezésre áll az Equitas elektronikus rendszerein (PETI, Webbroker), a legtöbb a New Yorki Értéktőzsde (NYSE) Arca elnevezésű piacán, mások a Nasdaq-on, a Xetrán és egyéb piacokon. Amint a cég üzletfejlesztési igazgatója, Takács Szabolcs elmondta, a lista folyamatosan bővül, ha bármely befektető kéri, egy napon belül fel tudnak venni új papírt azokról a tőzsdékről, amelyekkel kapcsolatban állnak, ez pedig összesen több ezer ETF-et jelent.

Fő előnyüknek azt tartják, hogy ugyanazokon a kereskedési rendszereken, ugyanarra a tőzsdeszámlára lehet az értékpapírokat megvásárolni, mint a hazai részvényeket is. Másrészt a magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, szakmai segítséget emelte ki.A KBC Equitas ugyanazokat a jutalékokat alkalmazza, mint a részvénykereskedelemnél, a díj így az adott piactól és a befektető által választott díjcsomagtól függ. A NYSE Arca piacán az egyik díjcsomagban például 0,3 százalékos a díj, 13 dolláros minimumdíjjal. A befektetőknek természetesen devizára van szükségük a vásárláshoz, amit utalhatnak kívülről is, vagy megvehetik a cégnél, az árfolyamok a középárfolyamhoz képest általában plusz-mínusz egy százalékos marzsot tartalmaznak.

 

Híres vagy különleges ETF-ek

- SPDR Gold Trust (GLD): Az óriásalap valószínűleg a világ legnagyobb nyersanyag-ETF-je (ETC-je). Októberi adatok szerint 72 milliárd dollár vagyont kezelt és 1230 tonna aranyat őriztetett letétben fedezetként.

- SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY): A világ legnagyobb részvénypiacát, az amerikait reprezentáló talán legfontosabb index, az S&P 500 mozgását követő hatalmas ETF.

- Direxion Daily Financial Bear 3X Shares (FAZ): háromszoros tőkeáttétellel működő, az amerikai pénzügyi szektor legnagyobb szereplőit shortoló ETF, pénzügyi válság esetén kiváló lehet.

- iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX): az S&P 500 részvényindex volatilitását (ingadozását) ábrázoló VIX indexre szóló ETF. Minél jobban ingadoznak az árfolyamok, annál magasabb a VIX index, így kockázatcsökkentési és spekulációs célokra is alkalmas.

- ETFS Long CHF Short EUR (XBJA): Ahogy a neve is mutatja, a svájci frankot longolja és az eurót shortolja, azaz a frank erősödésére játszik az euróval szemben. Miután augusztusban a svájci jegybank plafont állapított meg a keresztárfolyamra, eléggé nyugodtan viselkedik, de vásárlásával spekulálhatunk arra – vagy védekezhetünk az ellen -, ha a svájci frank mégis újra kitörne.

- Market Vectors Rare Earth/Strategic Metals (REMX): ritka alkáli földfémeket követő ETF. A ritka földfémek nélkülözhetetlenek az ipar egyes ágazataiban, viszont csak pár helyen bányásszák ezeket az egész Földön, így sokat drágultak az utóbbi években. (Az idén viszont jelentősen visszaestek.)

Saxobank

A többi, a hazai piacon ETF-vételt kínáló cég online rendszere úgy tűnik, mind a dán Saxobank rendszerén alapul. (Felsorolásunkban nem törekedtünk a teljességre.)

A Saxobank saját szolgáltatásáról, online platformjáról annak illetékese, Sárhidi András azt írja, több, mint 1000 ETF és ETC (exchange traded commodity, egyfajta árupiaci ETF) érhető el, mintegy húsz tőzsde kínálatából. Az Európai tőzsdék esetében 0,1 százalékos a brókerjutalék, a legtöbb esetben 12 eurós minimummal, az amerikai piacokon pedig 0,2 dollárcent ETF-jegyenként, 15 dolláros minimális tranzakciós költséggel. Devizát az üzleteléshez viszont nem árulnak, azt kívülről kell átutalni.

Erste Bróker

Az Erste Trader nevű elektronikus rendszer kínálatában 650 ETF van a világ vezető kibocsátóitól, ezek sokféle tőzsdén keresztül vásárolhatók meg, például Borsa Italiana, Deutsche Börse, Euronext Amsterdam, Euronext Paris, London Stock Exchange, Swiss Exchange – válaszolt kérdéseinkre Bozsik Balázs, az Erste Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Ezen kívül a brókercég maga egyénileg is meg tudja vásárolni sok piacon a kívánt ETF-et az ügyfeleknek.

A felszámított jutalék itt is az adott külföldi tőzsdére érvényes, részvényekre vonatkozó jutalékokkal egyezik meg, az Erste Trader díjtáblázatában többnyire 45 bázispontos (0,45 százalékos) jutalék és 15-45 dollár közötti minimumdíj szerepel. A devizaváltás árfolyama összegtől függ, eurónál általában 1,5 forinttal térnek el a középárfolyamtól. A rendszer mögött szintén a Saxo Bank áll.

Equilor

Az Equilor Befektetési Zrt.-nél több ezer ETF érhető el akár hagyományos telefonos megbízáson keresztül, akár a Saxo-alapú Equilor Trader online kereskedési rendszeren – közölte a társaság. Tizenkét különböző tőzsdén kapható termékekről van szó, a legnagyobbak itt is a New York Arca rendszer, Frankfurt, London.

A jutalék tőzsdénként változó, de átlagosan 0,4 százalék, ám a cég céloz rá, hogy a CFD-k, amelyek egyes esetekben helyettesíthetik az ETF-eket, olcsóbbak és forintletéttel is vásárolhatók, nem kell hozzájuk deviza. (A CFD-k tőkeáttételt lehetővé tevő, határidős ügyletekhez hasonló termékek.) A devizakonverziónál 10 000 eurónak megfelelő mennyiség felett egyedi árat alkalmaznak 0,2-0,3 százalékos spread-del (marzzsal), ennél kisebb összeg esetén a napi árfolyamjegyzés érvényes 0,8 százalékos spread-del.

Buda-Cash

A Buda-Cash Brókerháznál 15 tőzsdén forgó 1756 ETF-et lehet megvásárolni online rendszeren keresztül, ezeknek is több mint fele New Yorkban, Londonban és Frankfurtban forog. A cégnél a legnépszerűbbek az amerikai és európai bankszektort reprezentáló, háromszoros tőkeáttétellel dolgozó short és long ETF-ek (FAS, FAZ és DXS8). Jellemző – a részvényekével megegyező – jutalékuk 0,8 százalék Európában vagy 8 cent/részvény az USA-ban, 20 eurós vagy 15 dolláros minimumdíjjal. (Itt is megjegyezték, hogy a CDF-ek olcsóbbak, 0,4 százalék, illetve 5 cent a díjuk.)

A cég telefonos nemzetközi részvénykereskedelmi üzletágában viszont az USA-ban és Nyugat-Európában elérhető összes ETF-et meg lehet vásárolni – tették hozzá -, a jutalék itt egy százalék, de minimum tízezer forint. Devizaátváltásnál a reggel nyolckor, illetve 13 órakor megállapított középárfolyam +/- 0,5 százalékos árfolyamot alkalmaznak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15555 15535 15650 -0,45% 15555 15560 734 582 180 Ft 2021-07-27 10:06:55
MOL 2336 2332 2364 -0,51% 2336 2338 79 207 504 Ft 2021-07-27 10:09:01
MTELEKOM 425 425 427 0,00% 425 427 4 807 048 Ft 2021-07-27 09:47:54
RICHTER 7920 7905 8000 -0,44% 7915 7920 134 049 305 Ft 2021-07-27 10:06:09
OPUS 238 235 238 +1,28% 235 238 2 365 468 Ft 2021-07-27 09:55:52
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos