<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kötvénypiacra kiemelt figyelmet fordító Erste Alapkezelő szerint idén is jó éve lehet a magyar eszközöknek, bár a 2017-es évtől már kicsit tartanak. Az alapkezelés olcsóbb lett, a forint stabil maradhat. A legnépszerűbb termékük az Erste Ingatlan Alap. Interjú Mesterházy György vezérigazgatóval.

Privátbankár (P.): Az Erste Alapkezelő több kötvényalapjával nyert első díjat a Privátbankár Klasszis 2016 díjkiosztón, zömében az elmúlt három év teljesítménye alapján. Minek köszönhető ez?

 

Mesterházy György (M. Gy:): Nagyon örülünk a díjaknak, főleg mert ezek objektív mérőszámok alapján születtek. Némelyik alapunk ezek közül már tavaly is dobogós helyezést ért el. A kötvényalapok nálunk erősen fókuszban vannak. A bécsi központú Erste Assett Management csoportnak a fix kamatozású termékek az egyik fő kompetenciája. A másik egyébként az eszközallokáció, a harmadik a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó alapok.

Azért építettünk ki Budapesten erős kötvényes csapatot,  mert a fix kamatozású területen a csoporton belül minden ország a saját fizetőeszközében  denominált papírokat kezeli - a többi fejlett és fejlődő piaci kötvényt Bécsben kezelik. De a kialakított termékskála is jól sikerült. A klasszikus kötvényalapok mellett abszolút hozamú alapot is indítottunk ebben a kategóriában.

A válságot követő magas hozamkörnyezetben a kötvényalapokat helyeztük előtérbe. Még 2011-ben is előfordultak évi tíz százalékot meghaladó magyar kötvényhozamok, aki akkoriban bevásárolt hazai kötvényalapokból, az az elmúlt években fantasztikus eredményeket ért el. A kötvénybefektető csapatunk pedig az indexeket is meghaladó hozamot tudott elérni.

P.: Legalább három éve hallani, hogy most már nagyon alacsonyak a magyar kötvények hozamai, ez már nem mehet így tovább túl sokáig.

M. Gy.: Igen, de mi az elmúlt három évben sem ijedtünk meg a magyar kötvényektől, ezt bizonyítja a hosszú futamidejű kötvényalapunk hozama. Az irányadó indexnél nagyobb kitettséget tartottunk a magyar papírokból, amit egyébként még most is tartunk. A minden korábbinál alacsonyabb magyar hozamszint szerintünk tartogat még jó teljesítményt, minimum a 2016-os évre. Hogy 2017-ben mi lesz, az még a jövő zenéje. De ne felejtsük el, hogy vannak országok, ahol a 7-10 éves futamidőkre is negatív hozamok vannak.

P.: Csehországban is jóval alacsonyabbak a hozamok.

M. Gy.: Igen, ők jóval előbb elérték azt a szintet, amit mi mostanában. Még mindig van tér lefelé a hozamokban.

P.: Korábban lehetetlennek tűnt a negatív magyar állampapír-hozam, ma már nem meri erre senki sem azt mondani, hogy képtelenség.

M. Gy.: Nehéz bármit is lehetetlennek nevezni az elmúlt évek befektetési tapasztalatai alapján. Ám én azt gondolom, hogy 2016-ban Magyarországon nem lesznek negatív állampapír-hozamok, de megkockáztatom, hogy 2017-ben sem.

P.: Mennyiben a nemzetközi környezetnek, és mennyiben az MNB politikájának köszönhető az alacsony kamat?

M. Gy.: Nagyon nem tudjuk kivonni magunkat a nemzetközi folyamatok alól, nem lehet szembemenni velük. Az MNB egy olyan szituációt tudott kiaknázni, ami lehetővé tette számára a kamatcsökkentési politikát. Más nemzetközi környezetben nem tudtak volna ilyen kamatcsökkentést végrehajtani. Másrészt kellett a belső szándék ehhez a  politikához. A nemzetközi környezet meghatározó, szükséges, de nem elégséges feltétel.

P.: A nullához közelítő kamatok okoznak majd vajon forintgyengülést?

M. Gy.: Ha a kamatcsökkentési ciklus elején azt mondtuk volna, hogy az euró és forint kamatkülönbözet kettő százalékpontnál kisebb lesz, és megkérdezzük, ez milyen euró-forint árfolyamot okoz, a legtöbben a jelenleginél magasabb árfolyamot mondtak volna, talán még 400-at is. Ilyen szempontból a forint nem is olyan gyenge, kifejezetten jól bírta a sorozatos kamatcsökkentést.

Most nemrég egy újabb kamatcsökkentési ciklus indult, így teljesen érthető, hogy kissé gyengült a forint. Szerintem ennek nem lesz olyan hatása, hogy a válságok által kijelölt 325 körüli csúcsot áttörje az euró-forint árfolyam. Valószínű, hogy 305 és 325, rövidebb távon inkább 310 és 317 forint között fog ingadozni az euró árfolyama.

P.: Egy kisbefektetőnek a mai helyzetben, kamatkörnyezetben mit érdemes vásárolnia?

M. Gy.: Amint említettem, a 2016-os év még jó lehet a kötvényalapok számára. Az Erste hálózatában azonban az Erste Ingatlan Alap a legkeresettebb. Az alap már 12 éve stabilan teljesít, szinte minden évben az átlagos betéti kamatok és kincstárjegyek hozamai felett.

Most az alapkezelők egy része továbbra is abszolút hozamú alapot kínál. Sokan indítottak aktívan kezelt vegyes alapokat is, köztük az Erste Alapkezelő is. Ezeknek nagyon jó évük volt 2014-ben, a 2015-ös év azonban már vegyesebb képet mutatott. Amelyek magyar állampapírt és magyar részvényt tartottak, azok sikeresek voltak, hiszen a magyar tőzsde a világ legjobbjai közé tartozott és a kötvények is szépen teljesítettek. Egy 90 százalék magyar állampapírból és 10 százalék magyar részvényből álló portfólióval közel nyolc százalékot lehetett elérni éves szinten. A nemzetközi vegyes alapok azonban a nulláért is megszenvedtek. Hosszabb távon azonban egy nemzetközi részvényportfóliót tartalmazó vegyes alap kiegyensúlyozottabban teljesít.

Az aktívan kezelt vegyes alap lehet jó alternatíva, de nagyon meg kell fontolni, mely piacokon érdemes befektetni. A 2016-os nehéz kezdés ellenére én a magyar és a nemzetközi piacokban egyaránt bízom.

Befektetési döntés során azonban számításba kell vennünk a kockázatviselési hajlandóságunkat és a tervezett időtávot is. Érdemes bemenni a bankba és meghallgatni a tanácsadókat.

P.: Több bankhálózatnál maga az alapkezelő is oktatja, orientálja a bankfiókok tanácsadóit.

M. Gy.: Jelenleg is készül a Mifid 2-szabályozás, amelynek egyik célja, hogy az ügyfélnek csak olyan terméket ajánljanak, amely az élethelyzetének, befektetési céljainak megfelel. Ugyan nemrég 2018-ra halasztották a bevezetését, de várhatóan iránymutatást fog adni az alapkezelőknek, forgalmazóknak, internetes platformoknak.

Ezt nagyon üdvözlendőnek tartom, nincs annál rosszabb, amikor egy elégedetlen vásárlóval kell találkozni. Nemcsak a befektetések terén, a fogyasztási cikkeknél is.

Az Erste Bank pár év múlva 200 éves lesz, ez is mutatja, hogy nekünk az a célunk, hogy az ügyfelek hosszú távon elégedettek legyenek és másoknak, ismerősöknek, rokonoknak is ajánljanak bennünket. A mai internetes felületeken ráadásul villámgyorsan el tudnak terjedni a hírek, hogy milyen cég hogyan működik, milyen szolgáltatásokat nyújt. Nem az egy éves profitban vagyunk érdekeltek.

Az európai szabályozás szerint most már az alapkezelőknél a bónusz-rendszereket is úgy kell kialakítani, hogy ne egy éves, hanem 3-5 éves teljesítmény alapján honorálják őket. Pont azért, hogy a hosszú távú teljesítményben legyenek érdekeltek.

P.: Az alacsony kamatkörnyezet és hozamszintek miatt nem kellene csökkenniük az alapkezelési díjaknak is?

M. Gy.: De, ezzel teljesen egyetértek, és azt gondolom, hogy ez már részben le is zajlott, illetve zajlik most is. Nyugat-Európában egyrészt pár évvel ezelőtt elterjedtek az ETF-ek. Ezek passzív módon kezelt alapok, az aktívan kezelt versenytársaikhoz képest jóval alacsonyabb költséggel. Már ezek is nagy nyomást gyakoroltak az iparágra. Ezt követte a kamatszint nulla közelébe csökkenése. Ezek a következő években alaposan átalakíthatják az alapkezelők termékeit és költségstruktúráját is.

Ahogy a ruházkodásnál vannak konfekció-termékek és be lehet menni az úri szabóhoz méretre készíttetni a ruhát, úgy az alapkezelésnél is szétválhat az egyedi és a tömegtermék.

P.: Magyarországon is csökkentek a díjak? Eddig nőtt az alapok tőkéje, nem biztos, hogy rá voltak kényszerülve.

M. Gy.: Szerintem Magyarországon is csökkentek, legalábbis az Ersténél biztosan.

P.: Lehet, hogy ha sokáig marad alacsonyan a kamatszint, akkor kevesebb alapkezelő lesz nyereséges, és csökkenni fog a számuk?

M. Gy.: Könnyen elképzelhető, hogy néhány év múlva kevesebben leszünk, főleg azoknál lehet gond, amelyeknél nem működik a mérethatékonyság.

P.: Mit javasolnak, mit üzennének most a kisbefektetőknek?

M. Gy.: Vannak tájékozottabb, szofisztikált befektetők, akik maguk is utána tudnak nézni dolgoknak, és megveszik az internetes platformokon a saját befektetéseiket. De a kisbefektetők nagy része szerintem nem ilyen, vagy nincs erre ideje, mert dolgozik, és pihenni és rekreálódni is kell. Vagy a keret akkora, hogy nem éri meg sok időt ezzel tölteni. Ezért találták ki ezt a szolgáltatást, az alapkezelést, mint ahogy a szakmunkát szakemberre bízzák, úgy a vagyonkezelést is érdemes alapkezelő szakértőre bízni.

Jó hír, hogy olcsóbb lett az alapkezelés az utóbbi időben. Örülhetünk neki, hogy Magyarországon élünk, mert az utóbbi 1-2 évben a magyar piacon jobbak voltak a hozamok.  Végül véleményem szerint még 2016-ban is fennmaradhat ez a kedvező környezet, inkább 2017-tel kapcsolatban látok több bizonytalanságot a nemzetközi gazdaság folyamatai miatt. Alacsonyabb ingadozást kereső befektetőknek jó választás lehet az Erste Ingatlan Alap.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló