<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
A kötvénypiacra kiemelt figyelmet fordító Erste Alapkezelő szerint idén is jó éve lehet a magyar eszközöknek, bár a 2017-es évtől már kicsit tartanak. Az alapkezelés olcsóbb lett, a forint stabil maradhat. A legnépszerűbb termékük az Erste Ingatlan Alap. Interjú Mesterházy György vezérigazgatóval.

Privátbankár (P.): Az Erste Alapkezelő több kötvényalapjával nyert első díjat a Privátbankár Klasszis 2016 díjkiosztón, zömében az elmúlt három év teljesítménye alapján. Minek köszönhető ez?

 

Mesterházy György (M. Gy:): Nagyon örülünk a díjaknak, főleg mert ezek objektív mérőszámok alapján születtek. Némelyik alapunk ezek közül már tavaly is dobogós helyezést ért el. A kötvényalapok nálunk erősen fókuszban vannak. A bécsi központú Erste Assett Management csoportnak a fix kamatozású termékek az egyik fő kompetenciája. A másik egyébként az eszközallokáció, a harmadik a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó alapok.

Azért építettünk ki Budapesten erős kötvényes csapatot,  mert a fix kamatozású területen a csoporton belül minden ország a saját fizetőeszközében  denominált papírokat kezeli - a többi fejlett és fejlődő piaci kötvényt Bécsben kezelik. De a kialakított termékskála is jól sikerült. A klasszikus kötvényalapok mellett abszolút hozamú alapot is indítottunk ebben a kategóriában.

A válságot követő magas hozamkörnyezetben a kötvényalapokat helyeztük előtérbe. Még 2011-ben is előfordultak évi tíz százalékot meghaladó magyar kötvényhozamok, aki akkoriban bevásárolt hazai kötvényalapokból, az az elmúlt években fantasztikus eredményeket ért el. A kötvénybefektető csapatunk pedig az indexeket is meghaladó hozamot tudott elérni.

P.: Legalább három éve hallani, hogy most már nagyon alacsonyak a magyar kötvények hozamai, ez már nem mehet így tovább túl sokáig.

M. Gy.: Igen, de mi az elmúlt három évben sem ijedtünk meg a magyar kötvényektől, ezt bizonyítja a hosszú futamidejű kötvényalapunk hozama. Az irányadó indexnél nagyobb kitettséget tartottunk a magyar papírokból, amit egyébként még most is tartunk. A minden korábbinál alacsonyabb magyar hozamszint szerintünk tartogat még jó teljesítményt, minimum a 2016-os évre. Hogy 2017-ben mi lesz, az még a jövő zenéje. De ne felejtsük el, hogy vannak országok, ahol a 7-10 éves futamidőkre is negatív hozamok vannak.

P.: Csehországban is jóval alacsonyabbak a hozamok.

M. Gy.: Igen, ők jóval előbb elérték azt a szintet, amit mi mostanában. Még mindig van tér lefelé a hozamokban.

P.: Korábban lehetetlennek tűnt a negatív magyar állampapír-hozam, ma már nem meri erre senki sem azt mondani, hogy képtelenség.

M. Gy.: Nehéz bármit is lehetetlennek nevezni az elmúlt évek befektetési tapasztalatai alapján. Ám én azt gondolom, hogy 2016-ban Magyarországon nem lesznek negatív állampapír-hozamok, de megkockáztatom, hogy 2017-ben sem.

P.: Mennyiben a nemzetközi környezetnek, és mennyiben az MNB politikájának köszönhető az alacsony kamat?

M. Gy.: Nagyon nem tudjuk kivonni magunkat a nemzetközi folyamatok alól, nem lehet szembemenni velük. Az MNB egy olyan szituációt tudott kiaknázni, ami lehetővé tette számára a kamatcsökkentési politikát. Más nemzetközi környezetben nem tudtak volna ilyen kamatcsökkentést végrehajtani. Másrészt kellett a belső szándék ehhez a  politikához. A nemzetközi környezet meghatározó, szükséges, de nem elégséges feltétel.

P.: A nullához közelítő kamatok okoznak majd vajon forintgyengülést?

M. Gy.: Ha a kamatcsökkentési ciklus elején azt mondtuk volna, hogy az euró és forint kamatkülönbözet kettő százalékpontnál kisebb lesz, és megkérdezzük, ez milyen euró-forint árfolyamot okoz, a legtöbben a jelenleginél magasabb árfolyamot mondtak volna, talán még 400-at is. Ilyen szempontból a forint nem is olyan gyenge, kifejezetten jól bírta a sorozatos kamatcsökkentést.

Most nemrég egy újabb kamatcsökkentési ciklus indult, így teljesen érthető, hogy kissé gyengült a forint. Szerintem ennek nem lesz olyan hatása, hogy a válságok által kijelölt 325 körüli csúcsot áttörje az euró-forint árfolyam. Valószínű, hogy 305 és 325, rövidebb távon inkább 310 és 317 forint között fog ingadozni az euró árfolyama.

P.: Egy kisbefektetőnek a mai helyzetben, kamatkörnyezetben mit érdemes vásárolnia?

M. Gy.: Amint említettem, a 2016-os év még jó lehet a kötvényalapok számára. Az Erste hálózatában azonban az Erste Ingatlan Alap a legkeresettebb. Az alap már 12 éve stabilan teljesít, szinte minden évben az átlagos betéti kamatok és kincstárjegyek hozamai felett.

Most az alapkezelők egy része továbbra is abszolút hozamú alapot kínál. Sokan indítottak aktívan kezelt vegyes alapokat is, köztük az Erste Alapkezelő is. Ezeknek nagyon jó évük volt 2014-ben, a 2015-ös év azonban már vegyesebb képet mutatott. Amelyek magyar állampapírt és magyar részvényt tartottak, azok sikeresek voltak, hiszen a magyar tőzsde a világ legjobbjai közé tartozott és a kötvények is szépen teljesítettek. Egy 90 százalék magyar állampapírból és 10 százalék magyar részvényből álló portfólióval közel nyolc százalékot lehetett elérni éves szinten. A nemzetközi vegyes alapok azonban a nulláért is megszenvedtek. Hosszabb távon azonban egy nemzetközi részvényportfóliót tartalmazó vegyes alap kiegyensúlyozottabban teljesít.

Az aktívan kezelt vegyes alap lehet jó alternatíva, de nagyon meg kell fontolni, mely piacokon érdemes befektetni. A 2016-os nehéz kezdés ellenére én a magyar és a nemzetközi piacokban egyaránt bízom.

Befektetési döntés során azonban számításba kell vennünk a kockázatviselési hajlandóságunkat és a tervezett időtávot is. Érdemes bemenni a bankba és meghallgatni a tanácsadókat.

P.: Több bankhálózatnál maga az alapkezelő is oktatja, orientálja a bankfiókok tanácsadóit.

M. Gy.: Jelenleg is készül a Mifid 2-szabályozás, amelynek egyik célja, hogy az ügyfélnek csak olyan terméket ajánljanak, amely az élethelyzetének, befektetési céljainak megfelel. Ugyan nemrég 2018-ra halasztották a bevezetését, de várhatóan iránymutatást fog adni az alapkezelőknek, forgalmazóknak, internetes platformoknak.

Ezt nagyon üdvözlendőnek tartom, nincs annál rosszabb, amikor egy elégedetlen vásárlóval kell találkozni. Nemcsak a befektetések terén, a fogyasztási cikkeknél is.

Az Erste Bank pár év múlva 200 éves lesz, ez is mutatja, hogy nekünk az a célunk, hogy az ügyfelek hosszú távon elégedettek legyenek és másoknak, ismerősöknek, rokonoknak is ajánljanak bennünket. A mai internetes felületeken ráadásul villámgyorsan el tudnak terjedni a hírek, hogy milyen cég hogyan működik, milyen szolgáltatásokat nyújt. Nem az egy éves profitban vagyunk érdekeltek.

Az európai szabályozás szerint most már az alapkezelőknél a bónusz-rendszereket is úgy kell kialakítani, hogy ne egy éves, hanem 3-5 éves teljesítmény alapján honorálják őket. Pont azért, hogy a hosszú távú teljesítményben legyenek érdekeltek.

P.: Az alacsony kamatkörnyezet és hozamszintek miatt nem kellene csökkenniük az alapkezelési díjaknak is?

M. Gy.: De, ezzel teljesen egyetértek, és azt gondolom, hogy ez már részben le is zajlott, illetve zajlik most is. Nyugat-Európában egyrészt pár évvel ezelőtt elterjedtek az ETF-ek. Ezek passzív módon kezelt alapok, az aktívan kezelt versenytársaikhoz képest jóval alacsonyabb költséggel. Már ezek is nagy nyomást gyakoroltak az iparágra. Ezt követte a kamatszint nulla közelébe csökkenése. Ezek a következő években alaposan átalakíthatják az alapkezelők termékeit és költségstruktúráját is.

Ahogy a ruházkodásnál vannak konfekció-termékek és be lehet menni az úri szabóhoz méretre készíttetni a ruhát, úgy az alapkezelésnél is szétválhat az egyedi és a tömegtermék.

P.: Magyarországon is csökkentek a díjak? Eddig nőtt az alapok tőkéje, nem biztos, hogy rá voltak kényszerülve.

M. Gy.: Szerintem Magyarországon is csökkentek, legalábbis az Ersténél biztosan.

P.: Lehet, hogy ha sokáig marad alacsonyan a kamatszint, akkor kevesebb alapkezelő lesz nyereséges, és csökkenni fog a számuk?

M. Gy.: Könnyen elképzelhető, hogy néhány év múlva kevesebben leszünk, főleg azoknál lehet gond, amelyeknél nem működik a mérethatékonyság.

P.: Mit javasolnak, mit üzennének most a kisbefektetőknek?

M. Gy.: Vannak tájékozottabb, szofisztikált befektetők, akik maguk is utána tudnak nézni dolgoknak, és megveszik az internetes platformokon a saját befektetéseiket. De a kisbefektetők nagy része szerintem nem ilyen, vagy nincs erre ideje, mert dolgozik, és pihenni és rekreálódni is kell. Vagy a keret akkora, hogy nem éri meg sok időt ezzel tölteni. Ezért találták ki ezt a szolgáltatást, az alapkezelést, mint ahogy a szakmunkát szakemberre bízzák, úgy a vagyonkezelést is érdemes alapkezelő szakértőre bízni.

Jó hír, hogy olcsóbb lett az alapkezelés az utóbbi időben. Örülhetünk neki, hogy Magyarországon élünk, mert az utóbbi 1-2 évben a magyar piacon jobbak voltak a hozamok.  Végül véleményem szerint még 2016-ban is fennmaradhat ez a kedvező környezet, inkább 2017-tel kapcsolatban látok több bizonytalanságot a nemzetközi gazdaság folyamatai miatt. Alacsonyabb ingadozást kereső befektetőknek jó választás lehet az Erste Ingatlan Alap.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Befalap Miklós Csaba: a megugró kockázatok még a profikat is elbizonytalaníthatják
Király Béla | 2022. június 16. 19:48
A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.
Befalap Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő: A jövőben az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 17:45
A Klasszis díjjal jutalmazott Hold Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.
Befalap Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Új korszak kezdődött a magyarországi befektetések világában
Eidenpenz József - Gáspár András | 2022. június 6. 15:15
Kilenc éve díjazza a hazai befektetési alapokat és alapkezelőket a Privátbankár.hu, most először szerepeltek a fenntartható befektetések külön kategóriában. A magyarországi ESG-piac még csak a szárnyait bontogatja, de az alapkezelők máris nemzetközi színvonalú eredményeket mutathatnak fel. Bemutatjuk Az Év ESG Alapkezelője díj hátterét és módszertanát.
Befalap Pintér András, Budapest Alapkezelő: Kettős kihívással nézünk szembe
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 18:41
A Budapest Alapkezelő szerint komoly kihívásokat rejt az idei év.
Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG