<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vigyázni kell a visszapillantótükör-effektussal, az utóbbi néhány év szép hozama becsaphatja az óvatlan befektetőt – figyelmeztet az Aegon Alapkezelő. A cég elsősorban ebben a régióban keres befektetési célpontot, mert a hét szűk esztendő után Kelet-Közép-Európa most hét bő esztendő elé néz. Alulteljesítő részvényeket lehet érdemes venni.
Telegdi René

Unortodox világ – mondta Telegdi René, a Concorde Alapkezelő Zrt. üzletág-igazgatója az Aegon Prémium befektetői estjén. A negatív kamatokról és az általuk gyökeresen megváltoztatott befektetési környezetről volt szó, ami egyelőre még kissé nehezen emészthető, de a következő 10-20 évre alacsony kamatkörnyezetre kell berendezkedni.

Ki ad pénzt negatív kamatra?

Az eurózóna államai gyakorlatilag nem fizetnek azért, ha hosszú évekre nekik adjuk a pénzünket, a német államkötvény kamata például 9 éves futamidőig negatív, azaz a kölcsönadott pénznél kevesebbet kapunk vissza, a tíz éves kötvényre pedig jelenleg évi 0,14 százalékot fizetnek. (Azóta történt egy hirtelen hozamemelkedés, jelenleg 0,557 százalék a hozam éves szinten – a szerk.) De ugyanez a helyzet az euróövezet valamennyi tagállamában, az egyetlen Görögország kivételével.

Egyáltalán: ki ad pénzt negatív kamatra még olyan megbízható adósnak is, mint Németország vagy Svájc? – tette fel a kérdést Telegdi René és rögtön meg is válaszolta: a nagy intézményi befektetők. A nyugdíjalapok, biztosítók sokszor nem helyezhetik kockázatosabb befektetésekbe a rájuk bízott pénzt, és persze nem tarthatják készpénzben sem. Pedig sok esetben még azzal is jobban lehet járni, mert így legalább nominálértéken megmarad a vagyon. Ez azonban nem sokakat tesz boldoggá.

Ne dőlj be a visszapillantó tükörnek

Az alacsony hozamszint kockázatvállalásra ösztönzi ­– kényszeríti – a befektetőket és még szélesebbre nyitja a kaput a tőkepiacok, elsősorban a részvények felé. De melyik piactól mit várhatunk, milyen szempontok szerint alakítsuk ki a portfóliót? A Concorde Alapkezelő saját válasza erre röviden: minden gazdasági régió más és más utat járt be az elmúlt években, így egyedileg kell megvizsgálni minden lehetséges befektetési célpontot.

Míg például az USA részvénypiaca – köszönhetően a FED európaitól eltérő kamatpolitikájának – szárnyal, a világ többi része inkább csak biceg. Ebben a helyzetben könnyű azonban hibázni – figyelmeztet a szakember. Sokan dőlnek be a visszapillantótükör-effektusnak, ami azt jelenti, hogy a nem túl távoli múlt eredményeiből próbálnak a jövőre következtetni.

Nem nőnek az égig?

Ha csak ezt néznénk, egyértelműen az USA részvénypiacába kellene fektetni, ahol tavaly 13 százalékot növekedett a papírok értéke. Csakhogy a Concorde szakemberei szerint érdemes kicsit mélyebben nézni a számok mögé. Az S&P 500-as index ciklikusan kiigazított P/E értéke jelenleg 27 felett van, miközben az elmúlt 130 év átlaga 16,6. (A P/E azaz az árfolyam/nyereség mutató az adott részvény árfolyama és a részvénytársaság egy részvényére jutó adózott nyereségének hányadosa.) Az átlagtól való ilyen mértékű eltérés azt mutatja, hogy ez a helyzet hosszabb távon nem fenntartható.

Vegyük azt, ami rossz volt

Sokan reménykednek a feltörekvő piacokban is, de Telegdi René szerint sok jóra nem számíthatunk onnan. Az olcsó dollár időszakában a vállalatok alaposan eladósodtak dollárban, ami az amerikai valuta felértékelődésével fojtogató helyzetet eredményezett számukra. Ráadásul pedig a nyersanyagpiacok gyengélkedésével egyik fontos bevételi forrásuk csappant meg. A helyzet valamelyest hasonlít a devizahitelesek problémájára, mindenesetre nagy felívelés nem várható a feltörekvőktől.

A visszapillantó helyett a Concorde-nál azt mondják: nézzük az alulteljesítő részvényeket! Ilyet pedig bőven lehet találni a kelet-közép-európai régióban. Itt különböző okok miatt, de az elmúlt években gyakorlatilag nem volt profitnövekedés, ennek megfelelően meglehetősen alulértékelt a piac a hosszú távú átlaghoz képest. (Csak példaként: a magyar piac P/E mutatója 9,2, a régióé 11,4.)

Meglesz a kiigazítások eredménye?

Ennek oka elsősorban az, hogy a régió nagyon megszenvedte a válságot, de éppen ez ad okot bizakodásra is. A válság miatt ugyanis komoly kiigazításokra volt szükség, ezzel a korábbinál egészségesebb gazdaságszerkezet alakult ki, a világszerte alacsony hozamszintek kedvezőbbé tették az adósságfinanszírozást, így régiónk országai összességében kedvező állapotban vannak.

Telegdi René szerint a következő 5-7 évben komoly növekedés elé néz a régió. Így hiába nem fényesek most a mutatók, a Concorde Alapkezelő nagyon fontos befektetési terepnek tekinti a régiót.

Hajót vegyenek harminc éves árapály mellett

Hasonló elvek mentén választanak befektetésre vállalatokat is. Telegdi René egy jellemző példával világított rá: az elemzőiknek feltűnt, hogy a tengeri szállítás egyik speciális ágában, a szárazanyag-szállításra alkalmas speciális hajók piacán a túl sok legyártott jármű lenyomta az árakat és a bérleti díjakat egyaránt.

Mivel egy-egy ilyen hatalmas hajó felépítése két évig tart, másra pedig (például konténerszállításra vagy tankernek) nem alkalmas, a túlkínálat ciklikusan jelentkezik. Azt ugyan senki nem tudja, hogy a mostani ciklusnak mikor lesz vége és mikor fordul át emelkedésbe, de az biztos, hogy most egy 30 éves mélyponton vagyunk. Így aztán a Concorde Alapkezelő elkezdett óvatos pozíciót felvenni több hajózási társaságban.

A jól megválasztott befektetési stratégia eredménye a siker – mondta az előadás végén Havas Gábor, az Aegon Prémium üzletág-vezetője. Ezt jelzi mindenesetre, hogy a rendes éves felülvizsgálaton a Concorde valamennyi alapja a jól teljesítők között volt, így megmaradt a Prémium kínálatában.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19250 18900 19250 +2,26% 0 0 4 829 270 365 Ft 2021-10-26 17:05:05
MOL 2746 2720 2764 -0,07% 0 0 1 488 934 774 Ft 2021-10-26 17:12:48
MTELEKOM 428 428 433 -0,35% 0 0 104 485 150 Ft 2021-10-26 17:05:20
RICHTER 8610 8590 8800 -1,32% 0 0 2 164 291 160 Ft 2021-10-26 17:05:29
OPUS 238 238 242 -0,42% 0 0 41 919 325 Ft 2021-10-26 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos