Kötvénypiacok
Részvény / Deviza / Áru Vételen a Magyar Telekom, végre olcsóbb lehet az üzemanyagunk 
Eidenpenz József | 2023. október 5. 12:11
Az európai részvénypiacok még keresik az irányt, de Budapesten inkább lejtmenet van. A forint kissé gyengül, miközben az olaj még többet veszített értékéből. Mindenki azt találgatja, meddig emelkednek még az amerikai kötvényhozamok, ami egyértelműen rossz hatással van a kockázatosabb eszközökre. Alaposan megemelték a Telekom célárát.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast 
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Részvény / Deviza / Áru Óriási hackertámadás történt, aktiválták a gázvész-forgatókönyvet 
Eidenpenz József | 2022. március 30. 12:19
A béketárgyalás-optimizmust hamar felváltotta a béketárgyalás-pesszimizmus a tőzsdéken, az oroszok őszinteségében sokan kételkednek. A németek aktiválták a gáz-vészforgatókönyv első fokozatát. A kötvénypiac aggasztó jelet küldött. Az OTP esik, de a forint szépen tartja magát. Meghekkeltek egy újabb kriptodeviza-hidat.
Részvény / Deviza / Áru Jó lenne végre stabilizálni a forintot, ma is lesz BUX-rekord? 
Eidenpenz József | 2021. október 11. 11:56
Ma is szomorkás a hangulat a tőzsdéken, de a héten még nagy események várhatók, elindul például az amerikai gyorsjelentési szezon. Gyenge a forint, de történelmi csúcson áll a BUX index. Öt hónapja nem látott magasságban áll és már csak 13 százalékra van májusi mindenkori rekordjáról a bitcoin.
Befektetési alapok Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni 
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott szinten az európai tőzsdék, remekelt a Tesla 
Eidenpenz József | 2021. április 6. 12:24
A csütörtöki és hétfői amerikai száguldást kedden hozza be Európa, rekordot dönt Frankfurt és Párizs. Budapest is szépen teljesít, főleg a Mol húzza, de a Richter is igyekszik. A hétvégi erősödés után gyengül a forint, drágul az olaj. Az egyik elemző műhely öt százalékos forintinflációt vár áprilisra.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem tudnak inflációt csiholni Nyugaton, itthon folytatódhat a forint leértékelgetése 
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 12:23
A világ nagy részén hasztalan próbálnak a jegybankok inflációt gerjeszteni, hiába növelik a pénzmennyiséget és tartják alacsonyan a kamatokat. Nálunk ez sikerült, de nemsokára eljöhet az inflációs csúcs az Amundi szerint. Ha megáll az infláció emelkedése, akkor viszont a forint lassú gyengítése előtt is újra megnyílik a tér. Nem sok jót várnak a bérek frontján, és az “akciós” hazai részvények átárazódása is bizonytalan.
Részvény / Deviza / Áru Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek 
Eidenpenz József | 2020. február 24. 18:51
Csúnya eséseket produkált a világ legtöbb tőzsdéje, mivel Kínán kívül több országban is aggasztóan nő a koronavírus-fertőzések száma. Európában és az USA-ban is 3-4 százalékkal esnek az indexek, zuhan az olaj, viszont veszik az olyan menekülőeszközöket, mint az arany vagy az államkötvények. Itthon a Mol esett legjobban.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni? 
Eidenpenz József | 2019. december 6. 16:30
A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.
Állampapír / Kötvény A nap negatív rekordja: te fizetnél, hogy a német állam őrizze a pénzed? 
Eidenpenz József | 2019. július 3. 18:55
Nem először vannak mínuszban a német államkötvény-hozamok, de ma újabb rekord született: a tíz éves papírokkal évente 0,4 százalékot lehetett elérni – mínuszban. Ami nem éppen megnyugtató jelzés a gazdasági növekedésre nézve.
Részvény / Deviza / Áru A nyugdíjasoktól függ a jövő, vége a 35 éves kamatcsökkentési trendnek 
Eidenpenz József | 2019. május 29. 06:06
Nagyon drágák lettek a fontosabb részvénypiacok, sok jele van annak, hogy innét lefelé vezet az út, globálisan is. Ilyen szituációt azonban, mint most, már kétszer átéltünk, 1999-ben és 2007 körül. Sok türelem kell hozzá, de lesznek még olcsó vételek – mondják Móricz Dániel és Cser Tamás, a Hold Alapkezelő befektetési menedzserei. A társadalom elöregedése nagy fordulatot hozhat a tőkepiacokon a következő évtizedben. Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Több izgalom jön, mint hozam, vagy több hozam, mint izgalom? 
Eidenpenz József | 2018. december 15. 08:51
Új korszak következik jövőre a tőzsdén? Mit tanulhatunk 2018-ból? Ez az év nagyon más volt, mint az előzőek, és alighanem újfajta gondolkodásra lesz szükség. A részvénypiac teljesítménye várhatóan elmarad majd az elmúlt évekhez képest. De nem kell félni a kötvénypiactól, az árupiactól, és az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat – mondja az egyik legnagyobb brókercég.
Befektetési alapok Miből lehet pénzt csinálni a következő pár évben? 
Eidenpenz József | 2018. május 29. 06:06
A legnagyobb hazai abszolút hozamú alap kezelője szerint a részvénypiacban van még fantázia, és a kötvénypiacot sem kell teljesen temetni, bár nagyon meg kell válogatni a célpontokat. A fundamentális gazdasági mutatók a forint erősödését támogatják, az OTP Supra mégis a forint gyengülésére játszó pozíciókat tart. Interjú Szalma Csaba befektetési igazgatóval.
Részvény / Deviza / Áru Mibe érdemes fektetni az idén? 
Eidenpenz József | 2018. április 27. 06:06
Ha az EU-s pénzek pár év múlva el is apadnak, az államnak, jegybanknak megvannak a lehetőségei, hogy a gazdaságot 2022-ig jó állapotban tartsa. A világban sem részvényektől, sem kötvényektől nem vár a következő években túl sokat Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője, az árfolyamok sok évig sávozhatnak, mint a hetvenes években. Azért van megoldás. Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Idén jöhet a következő világgazdasági válság? 
Eidenpenz József | 2018. április 26. 15:30
Honnét jön a következő világgazdasági válság? – tették fel a kérdést az Amundi Asset Managementnél. Nem várnak feltétlenül nagy válságot, csak 15 százalékos esélyt adnak ennek, de készülnek erre az eshetőségre is. Annak esélye, hogy megint olyan jó évünk legyen, mint tavaly, viszont csak tíz százalék.
Állampapír / Kötvény Éhezők viadala – etikus-e efféle diktatúrák kötvényeit vásárolni? 
Eidenpenz József | 2017. június 6. 16:31
„Éhségkötvények”, „profit az éhezésből és az erőszakból” – számos kritikus hang hallatszik annak nyomán, hogy a Goldman Sachs a múlt héten kiszivárgott hírek szerint nagy értékben vásárolt venezuelai kötvényeket. Az ellenzék azzal fenyegetőzik, hogy ha hatalomra kerül, nem fogja ezeket visszafizetni. A venezuelai kötvények azonban sok indexben és nagy befektetési alapban is ott vannak, többen rendelkeznek velük, mint gondolnánk.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint, meddig lesz olcsó az elektromos tankolás?  
Eidenpenz József | 2016. december 6. 06:07
Mit okozhat az olasz népszavazás, mekkora sávban ingadozhat a forint a közeljövőben, és miért nem mozdul ki belőle? Mely részvénypiacok lehetnek jobbak jövőre? Mikulás-ralival állunk szemben, vagy Trump-raliról van szó? Milyen lesz a jövő autója? Interjú Nagy Bertalannal, az Equilor Befektetési Zrt. private banking igazgatójával.
Állampapír / Kötvény Beijedtek a befektetők - megugrottak az európai hozamok 
Privátbankár.hu | 2016. október 5. 17:43
Emelkedtek az euróövezeti kötvényhozamok szerdán, miután a befektetőket elbátortalanodtak.
Befektetési alapok A magyar részvények járhatnak jól a lengyel választás után – interjú 
Eidenpenz József | 2015. december 15. 06:08
A magyar részvénypiac kedvező helyzetbe kerülhet, miután a lengyel papíroknak hátat fordít sok befektető. Lehet, hogy a részvénypiacokon jövőre nem lesz határozott trend, de a megtépázott feltörekvő piacokon érdemes lehet befektetni. Januárban új, a szokásosnál merészebb alapot indítanak – interjú Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Óvakodj a visszapillantó tükörtől – mit tehetünk unortodox viszonyok között? 
Privátbankár.hu | 2015. május 6. 18:03
Vigyázni kell a visszapillantótükör-effektussal, az utóbbi néhány év szép hozama becsaphatja az óvatlan befektetőt – figyelmeztet az Aegon Alapkezelő. A cég elsősorban ebben a régióban keres befektetési célpontot, mert a hét szűk esztendő után Kelet-Közép-Európa most hét bő esztendő elé néz. Alulteljesítő részvényeket lehet érdemes venni.
Befektetési alapok Attól, hogy deviza helyett forintban tartozunk, még nem költünk többet 
Eidenpenz József | 2015. február 4. 12:00
Sehol a világon nem várható kamatemelés, inkább az a kérdés, hogy a még megmaradt kis kamatok meddig tartanak. A gazdasági növekedést ugyanis a technológiai ugrás okozza, és ezért nem fizetnek magasabb béreket. Ha Európa nő, mi is, de a vasárnapi boltbezárás negatív sokkot okozhat – mondja a szakértő.
Befektetési alapok Mi a német kisbefektető dilemmája, és miért lassult le a magyar sztáralap? 
Privátbankár.hu | 2015. január 16. 16:09
Az erősödő dollár, a süllyedő nyersanyagárak, a gyenge növekedés és az európai, japán jegybanki támogatás megakadályozza az érzékelhető kamatemelkedést. Az alacsony és a negatív kamatok pedig alapvetően változtatták meg a világot a fejlett világ befektetőinek számára és ez az igencsak bizarr környezet nem feltétlenül kedvezőtlen a részvényeknek – mondja Szabó László, a Platina Pí kezelője.
Deviza / Áru Tavaszig gyengülhet a forint, 2016-ra normalizálódhat az OTP 
Eidenpenz József | 2014. december 2. 12:19
Politikai okokból is gyengíthetik a következő hónapokban a forint árfolyamát, az alacsony kamatok még hosszú évekig is velünk maradhatnak, itthon még tovább is csökkenhetnek – mondják a Buda-Cash elemzői. Az amerikai részvények nem olcsók, de lufi sincsen, a magyar részvények nem túl vonzók. A Mol az lenne, ha megoldódna az INA-ügy.
Karrier Beváltotta fenyegetését: a riválishoz igazolt a kötvénykirály  
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 27. 12:35
Távozott pénteken a világ egyik legnagyobb alapkezelőjétől, a Pacific Investment Management Companytól (Pimco) Bill Gross. A kötvénypiac legendás amerikai szakértője a konkurens befektetési társasághoz, a Janus Capital Grouphoz igazolt.
Állampapír / Kötvény Itt tartanánk? A bikák eufóriában halnak meg 
Eidenpenz József | 2014. március 5. 12:00
Mit jelent az, hogy a tőkepiacokon bekapcsolták a porszívót? Lesz-e még mindig emelkedés a világ részvénypiacain? Mely alapokat preferálják a hazai kisbefektetők? Tovább gyengül-e nálunk a forint és csökken-e a kamata?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG