<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
„Éhségkötvények”, „profit az éhezésből és az erőszakból” – számos kritikus hang hallatszik annak nyomán, hogy a Goldman Sachs a múlt héten kiszivárgott hírek szerint nagy értékben vásárolt venezuelai kötvényeket. Az ellenzék azzal fenyegetőzik, hogy ha hatalomra kerül, nem fogja ezeket visszafizetni. A venezuelai kötvények azonban sok indexben és nagy befektetési alapban is ott vannak, többen rendelkeznek velük, mint gondolnánk.

A Petroleos de Venezuela SA, az állami óriás olajvállalat kötvényeiből vásárolt a múlt héten a Goldman Sachs amerikai befektetési bank a Wall Street Journal szerint. A pénzintézet vezetői azóta is magyarázkodnak, sok venezuelai felháborodott, az ellenzék azt ígéri, nem fogja visszafizetni a papírokat a vevőnek. (A bankjegyen a felirat: "éhség".)

Mert ugyan formálisan vállalati kötvényekről van szó, a pénz segít fenntartani a kommunista rezsimet, amely éhezteti a népét, teljesen tönkretette a gazdaságot, és elnézi, hogy gyógyszerhiány vagy hatósági brutalitás következtében haljanak meg tömegével az emberek. Az üzlet egyébként kecsegtető: a kötvények 2022-ben járnak le 2,8 milliárd dollár értékben, de csak 865 dollárt fizettek értük.

Nem az első bombaüzletük

A sajtóhírek szerint nem is közvetlenül a kormánynak, hanem egy közvetítőnek. Így nem is biztos, hogy a Marudo-rezsim lát ebből egy fillért is, de ha máshogy nem, közvetlenül jó neki, ha van kereslet az állampapírokra. Az emberek meghalnak gyógyszer híján egyébként gyógyítható betegségekben, de a kormány szépen fizeti az esedékes részleteket. Az év végéig 4,6 milliárd dollárt kéne adósságszolgálatra kifizetni.

A német N-Tv.de emlékeztet rá, hogy 2014-ben a Goldman Sachs már nagy üzletet bonyolított le Venezuelával, akkor a Dominikai Köztársaságnak Venezuela felé fennálló adósságát vásárolta meg, persze jelentős, 50 százalékos árengedménnyel.

Magas, de akkor is piaci hozam

A CNBC szerint Julio Borges, a venezuelai ellenzék vezetője fenyegette meg a Goldmant azzal, hogy egy jövőbeli kormány nem fizeti majd vissza a kötvényeket. Szerinte a Goldman gyors pénzt akart csinálni a venezuelaiak szenvedéséből azzal, hogy csak a kötvények névértékének 31 százalékát fizette ki. A Goldman azzal védekezik, hogy semmiféle kapcsolatban nem volt a kormánnyal, a papírokat közvetítőktől vette.

A papírokat még 2014-ben bocsátotta ki az állami olajgigász, hozamuk ezen az áron állítólag 40 százalék. Csakhogy az Investing.com rendszere szerint az öt éves venezuelai államkötvények irányadó hozama ma 29,5 (a tíz éveseké mintegy 22,8) százalék volt. (És hetekkel, hónapokkal korábban voltak ezek az értékek magasabbak is.) Így, mivel a vállalati papírok kockázata rendszerint magasabb, mint az adott államé, egy évi 40 százalékos hozam egyáltalán nem irreális, nagyjából piacinak tűnik.

A kockázat ára

Főleg egy olyan országban, amelynél sokak szerint elkerülhetetlennek látszik a fizetőképtelenség, amelynek szinte egyetlen bevételi forrása az olajból származik, amelynek ára viszont nyomott és nem akar magához térni. Valamint amely a polgárháború szélén áll. A Bloomberg egyik cikke szerint az országban annyira nincs semmi, hogy a tüntetőknek fontos gázálarcokat, zsebrádiókat, elemet, távcsövet és hasonló cikkeket is az emigránsok által interneten szervezett közadakozásából csempészik az országba.

A vissza nem fizetés kockázata tehát akkor is óriási, ha az ellenzék nem szándékosan idézi majd elő a fizetésképtelenséget, épeszű befektető vélhetően csak hasonló feltételekkel hajlandó venezuelai kötvényt venni. Így működik a piac: ha a vissza nem fizetés kockázata kicsi – mind sok fejlett ország, köztük Magyarország kötvénye esetében –, akkor a befektetők kis hozammal is megelégszenek. Ha a kockázat magas, akkor vagy csak óriási hozammal, vagy sehogy sem fogják megvenni.

A nagy ETF-ben is ott csücsülnek

A Goldman emlékeztetett arra, hogy hasonló tranzakciók naponta folynak, számos ügyfelének és befektetési alapoknak is van venezuelai kötvénye. A Bloomberg egyik kommentárja pedig arra, hogy több kötvényindex, és ezen indexet követő feltörekvő piaci kötvényalap is tartalmaz venezuelai értékpapírokat, hozamuk ezért nagyban függ ezektől is.

Például a JP Morgan Emerging Market Bond Index-en alapuló, 11,6 milliárd dolláros tőzsdén jegyzett alapban (az EMB jelű ETF) 2,34 százalék a venezuelai papírok aránya. Komoly mértékben hozzá is járultak annak kedvező, évi kilenc százalék körüli hozamához tavaly.

„Mindenki játszik Venezuelával Éhezők Viadalát” – utal egy másik kommentár a négy részes fantasztikus filmre. Nem nehéz olyan befektetőt találni, akinek vannak ilyen kötvényei, minden nagyobb, szélesebb körű feltörekvő piaci kötvényalapban megtalálhatók. Az ország küladóssága egyébként 47 milliárd dollár.

Hol kezdődik a diktatúra?

Hol kezdődik a diktatúra, és hol a demokrácia? Azért ahol lőnek, ahol emberek halnak meg az utcai tüntetések során, vagy gyógyszer nélkül a kórházakban, és éhes polgárok és katonák fosztogatnak kényszerből, ott ez nem kérdés. De Oroszország, Kína, Türkmenisztán, Szaúd-Arábia, Kuba, Törökország, Egyiptom, sőt sokak szerint még Magyarország esetében is felmerülhetnek aggályok, hogy a kötvények, vagy a deviza megvásárlója nem jó ügyet szolgál. Elnyomó, káros rezsimet támogat, finanszíroz pénzével.

Az ember azt hinné, esetleg az ENSZ szolgál valami útmutatással, de aligha. Az Emberi Jogok Tanácsában például rengeteg, több mint 40 ország van, köztük Venezuela, Kína, Szaúd-Arábia vagy Egyiptom, Irak vagy a Fülöp-szigetek, amelyek demokratikus voltával kapcsolatban sok a kérdőjel.

Oroszország megválasztását tavaly legalább leszavazták, ezzel együtt is egy emberi jogi szervezet szerint az Emberi Jogok Tanácsának 53 százalékát diktatórikus rezsimek adják az idén. (A tanácsban egyébként Magyarország is szerepel.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hat százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 05:23
Ha az MNB új inflációs prognózisával számolunk, az infláció-követő állampapírok hozama nemsokára évi hat százalékra vagy afölé is ugorhat, sorozattól függően. De utána valószínűleg ismét süllyed majd. Ezen kötvénysorozatok kamatprémiuma már sokszor csökkent az utóbbi években. Sohasem árt azonban ilyet tartani.
Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
hírlevél
depositphotos