TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csúnya eséseket produkált a világ legtöbb tőzsdéje, mivel Kínán kívül több országban is aggasztóan nő a koronavírus-fertőzések száma. Európában és az USA-ban is 3-4 százalékkal esnek az indexek, zuhan az olaj, viszont veszik az olyan menekülőeszközöket, mint az arany vagy az államkötvények. Itthon a Mol esett legjobban.
(Fotó: Pixabay.com)

Nagyobb eladásokba kezdtek a befektetők a tőzsdéken hétfőn, mivel a Kínán kívül regisztrált koronavírus-fertőzések száma emelkedett. A járvány már legalább 28 országra kiterjed, köztük Olaszországban súlyos a helyzet, ahol 150 fertőzést és négy halálesetet jegyeztek fel.

Egy másik gócpont Dél-Korea, ahol 800-hoz közelít a fertőzöttek száma, valamint Irán. Számos rendezvényt mondtak le, közöttük a Velencei Karnevál egy részét is. Az ijedtség általános és globális. A Dow Jones ipari átlag már közel ezer pontos mínuszban van, az amerikai indexek 3,5-3,9 százalékos esést mutatnak. Európában ez a négy százalékot is eléri több országban.

Átlagon felül esett az olasz tőzsde mutatója, 5,4 százalékkal. Valamint a görög tőzsdeindex is, nyolccal. Ez utóbbi mögött azonban inkább az lehet, hogy a görögök és a törökök ismét vitatkoznak a környékbeli tengeri határokról, a bányászati jogokról. Olyannyira, hogy Franciaország repülőgép-anyahajót küldött a térségbe.

Kínában nem esett akkorát

Ami különösen aggasztó, hogy olyanok is elkapják a fertőzést, akik nem jártak Kínában, sőt nem is kerültek kapcsolatba olyan személyekkel, akik jártak. Ez azt mutatja, hogy nem ismerjük pontosan a vírus terjedési mechanizmusát – mondta Margaret Harris, a WHO egészségügyi szervezet szóvivője. (Már magyar fertőzöttet is találtak, lásd itt.)

Eközben Kínában sok dolgozó ismét felvette a munkát, gyárak kezdtek el újra termelni. Talán ezért, de a kínai és a japán tőzsdeindexek ezúttal csak kisebb mértékben süllyedtek. Hongkongban viszont kettő, Dél-Koreában pedig közel négy százalékos volt a tőzsdeindex zuhanása.

Gyengült a forint, zuhan az Apple

Budapesten 3,1 százalékkal esett a BUX index. Az OTP 2,4 a MOL 5,4, a Richter 1,8, a Magyar Telekom 3,7 százalékkal esett. Pedig a Mol pénteken jónak számító gyorsjelentésről számolt be. Holnap MNB-ülés is lesz.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint határozottan gyengébb lett, az euró árfolyama 338,20 forint, ez 1,6 forinttal magasabb a péntek estinél. A dollár kissé gyengült. Talán azért, mert sokan arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed majd újra közbelép a gazdaság élénkítése érdekében, és kamatot fog csökkenteni.

Nagyot esett az olaj ára, mintegy öt százalékkal, ezzel a WTI 51 dollár alá süllyedt, a Brent pedig az 55 dolláros szintet múlja kissé alul. A vesztesek közé tartozik az Amerikai Egyesült Államokban az Apple, amely 4,5 százalékkal esik, és a Tesla, amely nyolc százalékkal zuhan.

Buffett óva int a meggondolatlanságtól

Mit tegyenek a befektetők ilyen helyzetben? – teszi fel a kérdést a Marketwatch, és idézi Warren Buffettet. A világ egyik leggazdagabb embere erre azt mondja, hogy lehetőleg ne csináljunk semmit. Szerinte nem érdemes az újságok szalagcímei alapján vásárolni vagy eladni. Az az igazi kérdés, hogy az utóbbi 24 vagy 48 órában vajon megváltoztak-e az amerikai vállalkozások 10 vagy 20 éves kilátásai – mondta a milliárdos a CNBC-nek.

Olyan vállalkozásokat, mint amilyenekbe ő fektet, például az American Express vagy a Coca Cola, nem érdemes a napi hírek alapján adni vagy venni. Ha valaki amúgy is vásárolni akart, akkor viszont most kihasználhatja az olcsóbb vételi lehetőséget. A nagyon hosszú távon gondolkodó befektető a részvényeket úgy fogja fel, mint pénztermelő vállalkozásokat.

Részvény vagy kötvény?

Buffett szerint a részvények még évekig túlteljesíthetik a kötvényeket az alacsony adókulcsoknak köszönhetően. Ráadásul az alacsony kamatszint is fennmaradhat, ami szintén kedvez. Biztos, hogy a részvények jobban fognak teljesíteni hosszú távon, mint a fix kamatozású eszközök – mondja.

Annál is inkább, tehetjük hozzá, mert történelmi rekord közelében vannak a tíz éves amerikai államkötvények. A hozamuk ma 1,367 százalék éves szinten. Az eddigi történelmi mélypont 2016-ban, a Brexit szavazás után volt, 1,32 százaléknál. Hónapok óta nem látott szinten van a német államkötvények hozama is -0,48 százalékon. A befektetők más menekülő-eszközöket is vásárolnak. Az arany árfolyama 1,6 százalékkal 1675 dollárra, az ezüst pedig 1,2 százalékkal 18,7 dollárra ugrott.

Hogy vészhelyzetekben mennyire tekintik a befektetők, megtakarítók menedéknek az aranyat, azt jelzi például, hogy a koronavírusról érkező hírek hatására ma reggel a Brexit bejelentése óta nem tapasztalt aranyvásárlás kezdődött a Conclude Zrt. budapesti székhelyén - tájékoztatta lapunkat a nemesfémbefektetésekkel foglalkozó cég vezetője. Az ügyfelek elsősorban készpénzért vagy azonnali átutalást követő áruátvétellel szeretnének hozzájutni a befektetési aranylapkákhoz, aranyrudakhoz. A Goldtresor nemesfémkereskedelmi rendszer aktivitása is a szokásosnak legalább a háromszorosa.

Elfogytak a jó forgatókönyvek?

Egy másik vélemény szerint azonban a következő években inkább gyengécske lesz a részvénypiacok hozama, elmarad majd a történelmi átlagtól, ami évi 6,9 százalék a dollár inflációja felett. Még inkább elmaradhat az utóbbi tíz év különösen magas hozamaitól. Vannak ugyanis esetek, amikor a részvénypiac gyorsabban emelkedik, mint általában a gazdaság, de most egyik sem áll fenn.

A reál-GDP emelkedését a következő tíz évben csak évi 1,7 százalékra várják az Egyesült Államokban. De nem várható a profitmarzsok tágulása, a mostani P/E (árfolyam/nyereség hányados) még magasabb szintre emelkedése. Bár a sajtó sokszor említi, hogy a részvénytársaságok sok részvényt vásároltak vissza szabad pénzeszközeikből, valójában az utóbbi húsz évben ennek értéke csak az új részvénykibocsátásokét érte el. Lényegében tehát nem volt nettó részvény-visszavásárlás.

A kötvények hozama annyira alacsony az USA-ban, hogy várhatóan elmarad majd az inflációtól is. Így a kötvényektől sem várnak jelentős hozamot a Marketwatch-nál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél