BUX
32 789.79
+0.23%
+74.00
OTP
8 795.00
-0.23%
-20.00
MOL
1 890.00
-1.05%
-20.00
RICHTER
6 375.00
+0.31%
+20.00
MTELEKOM
365.00
+0.97%
+3.00
 
2020. február 24. 18:51

Csúnya eséseket produkált a világ legtöbb tőzsdéje, mivel Kínán kívül több országban is aggasztóan nő a koronavírus-fertőzések száma. Európában és az USA-ban is 3-4 százalékkal esnek az indexek, zuhan az olaj, viszont veszik az olyan menekülőeszközöket, mint az arany vagy az államkötvények. Itthon a Mol esett legjobban.

(Fotó: Pixabay.com)

Nagyobb eladásokba kezdtek a befektetők a tőzsdéken hétfőn, mivel a Kínán kívül regisztrált koronavírus-fertőzések száma emelkedett. A járvány már legalább 28 országra kiterjed, köztük Olaszországban súlyos a helyzet, ahol 150 fertőzést és négy halálesetet jegyeztek fel.

Egy másik gócpont Dél-Korea, ahol 800-hoz közelít a fertőzöttek száma, valamint Irán. Számos rendezvényt mondtak le, közöttük a Velencei Karnevál egy részét is. Az ijedtség általános és globális. A Dow Jones ipari átlag már közel ezer pontos mínuszban van, az amerikai indexek 3,5-3,9 százalékos esést mutatnak. Európában ez a négy százalékot is eléri több országban.

Átlagon felül esett az olasz tőzsde mutatója, 5,4 százalékkal. Valamint a görög tőzsdeindex is, nyolccal. Ez utóbbi mögött azonban inkább az lehet, hogy a görögök és a törökök ismét vitatkoznak a környékbeli tengeri határokról, a bányászati jogokról. Olyannyira, hogy Franciaország repülőgép-anyahajót küldött a térségbe.

Kínában nem esett akkorát

Ami különösen aggasztó, hogy olyanok is elkapják a fertőzést, akik nem jártak Kínában, sőt nem is kerültek kapcsolatba olyan személyekkel, akik jártak. Ez azt mutatja, hogy nem ismerjük pontosan a vírus terjedési mechanizmusát – mondta Margaret Harris, a WHO egészségügyi szervezet szóvivője. (Már magyar fertőzöttet is találtak, lásd itt.)

Eközben Kínában sok dolgozó ismét felvette a munkát, gyárak kezdtek el újra termelni. Talán ezért, de a kínai és a japán tőzsdeindexek ezúttal csak kisebb mértékben süllyedtek. Hongkongban viszont kettő, Dél-Koreában pedig közel négy százalékos volt a tőzsdeindex zuhanása.

Gyengült a forint, zuhan az Apple

Budapesten 3,1 százalékkal esett a BUX index. Az OTP 2,4 a MOL 5,4, a Richter 1,8, a Magyar Telekom 3,7 százalékkal esett. Pedig a Mol pénteken jónak számító gyorsjelentésről számolt be. Holnap MNB-ülés is lesz.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint határozottan gyengébb lett, az euró árfolyama 338,20 forint, ez 1,6 forinttal magasabb a péntek estinél. A dollár kissé gyengült. Talán azért, mert sokan arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed majd újra közbelép a gazdaság élénkítése érdekében, és kamatot fog csökkenteni.

Nagyot esett az olaj ára, mintegy öt százalékkal, ezzel a WTI 51 dollár alá süllyedt, a Brent pedig az 55 dolláros szintet múlja kissé alul. A vesztesek közé tartozik az Amerikai Egyesült Államokban az Apple, amely 4,5 százalékkal esik, és a Tesla, amely nyolc százalékkal zuhan.

Buffett óva int a meggondolatlanságtól

Mit tegyenek a befektetők ilyen helyzetben? – teszi fel a kérdést a Marketwatch, és idézi Warren Buffettet. A világ egyik leggazdagabb embere erre azt mondja, hogy lehetőleg ne csináljunk semmit. Szerinte nem érdemes az újságok szalagcímei alapján vásárolni vagy eladni. Az az igazi kérdés, hogy az utóbbi 24 vagy 48 órában vajon megváltoztak-e az amerikai vállalkozások 10 vagy 20 éves kilátásai – mondta a milliárdos a CNBC-nek.

Olyan vállalkozásokat, mint amilyenekbe ő fektet, például az American Express vagy a Coca Cola, nem érdemes a napi hírek alapján adni vagy venni. Ha valaki amúgy is vásárolni akart, akkor viszont most kihasználhatja az olcsóbb vételi lehetőséget. A nagyon hosszú távon gondolkodó befektető a részvényeket úgy fogja fel, mint pénztermelő vállalkozásokat.

Részvény vagy kötvény?

Buffett szerint a részvények még évekig túlteljesíthetik a kötvényeket az alacsony adókulcsoknak köszönhetően. Ráadásul az alacsony kamatszint is fennmaradhat, ami szintén kedvez. Biztos, hogy a részvények jobban fognak teljesíteni hosszú távon, mint a fix kamatozású eszközök – mondja.

Annál is inkább, tehetjük hozzá, mert történelmi rekord közelében vannak a tíz éves amerikai államkötvények. A hozamuk ma 1,367 százalék éves szinten. Az eddigi történelmi mélypont 2016-ban, a Brexit szavazás után volt, 1,32 százaléknál. Hónapok óta nem látott szinten van a német államkötvények hozama is -0,48 százalékon. A befektetők más menekülő-eszközöket is vásárolnak. Az arany árfolyama 1,6 százalékkal 1675 dollárra, az ezüst pedig 1,2 százalékkal 18,7 dollárra ugrott.

Hogy vészhelyzetekben mennyire tekintik a befektetők, megtakarítók menedéknek az aranyat, azt jelzi például, hogy a koronavírusról érkező hírek hatására ma reggel a Brexit bejelentése óta nem tapasztalt aranyvásárlás kezdődött a Conclude Zrt. budapesti székhelyén - tájékoztatta lapunkat a nemesfémbefektetésekkel foglalkozó cég vezetője. Az ügyfelek elsősorban készpénzért vagy azonnali átutalást követő áruátvétellel szeretnének hozzájutni a befektetési aranylapkákhoz, aranyrudakhoz. A Goldtresor nemesfémkereskedelmi rendszer aktivitása is a szokásosnak legalább a háromszorosa.

Elfogytak a jó forgatókönyvek?

Egy másik vélemény szerint azonban a következő években inkább gyengécske lesz a részvénypiacok hozama, elmarad majd a történelmi átlagtól, ami évi 6,9 százalék a dollár inflációja felett. Még inkább elmaradhat az utóbbi tíz év különösen magas hozamaitól. Vannak ugyanis esetek, amikor a részvénypiac gyorsabban emelkedik, mint általában a gazdaság, de most egyik sem áll fenn.

A reál-GDP emelkedését a következő tíz évben csak évi 1,7 százalékra várják az Egyesült Államokban. De nem várható a profitmarzsok tágulása, a mostani P/E (árfolyam/nyereség hányados) még magasabb szintre emelkedése. Bár a sajtó sokszor említi, hogy a részvénytársaságok sok részvényt vásároltak vissza szabad pénzeszközeikből, valójában az utóbbi húsz évben ennek értéke csak az új részvénykibocsátásokét érte el. Lényegében tehát nem volt nettó részvény-visszavásárlás.

A kötvények hozama annyira alacsony az USA-ban, hogy várhatóan elmarad majd az inflációtól is. Így a kötvényektől sem várnak jelentős hozamot a Marketwatch-nál.

Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
hírlevél